Ο Ανδρέας Χ Χρυσάφης (συγγραφέας, καλλιτέχνης, αρθρογράφος) γράφει με αφορμή τη χρησιμοποίηση της Αεροπορικής Βάσης του Ακρωτηρίου για αναχαίτιση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στόχευαν το Ισραήλ.

Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε εξόδους μαχητικών αεροσκαφών της εναντίον ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου χωρίς να ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση –όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος Χρυσοδουλίδης– κάτι που βάζει την Κύπρο στη μέση μιας εμπόλεμης ζώνης και άμεσο στρατιωτικό στόχο του Ιράν και των μουσουλμάνων πληρεξουσίων του. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που οι βρετανικές Βάσεις χρησιμοποιήθηκαν για επίθεση εναντίον εχθρών δυτικών συμφερόντων!

Αυτή η άθλια πράξη δείχνει απόλυτη ασέβεια προς τον λαό της Κύπρου, το κράτος δικαίου και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας. Ενεργώντας με τέτοιο μυστικό τρόπο σίγουρα θέτει το έθνος υπό την απειλή μιας πιθανής επίθεσης από εξτρεμιστές μουσουλμάνους πληρεξουσίους. Ωστόσο, δεν σήκωσε το δάχτυλο για να σταματήσει την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή του νησιού το 1974.

Οι βρετανικές Βάσεις υπάρχουν στην Κύπρο βάσει της Συμφωνίας της Ζυρίχης του 1959 υπό τον όρο ότι αυτές οι στρατιωτικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ για στρατιωτική επίθεση εναντίον τρίτων. Η παρουσία τους εδώ δικαιολογείται υπό όρους, ώστε να μπορούν να προστατεύουν τη Δημοκρατία και τα βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή και όχι να χρησιμοποιηθούν για πόλεμο!

Ήρθε η ώρα για μια σοβαρή συζήτηση εάν οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις δικαιολογούνται να παραμείνουν στο νησί ή ήρθε η ώρα να φύγουν! Όμως, όσο η κυβέρνηση της Κύπρου αρνείται να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας, αυτό το θέμα θα παραμένει ένα σοβαρό θέμα προς συζήτηση για χρόνια!