Μονομαχίες σε αρένα, διέξοδοι από λαβυρίνθους, αγώνες ταχύτητας, μάχες για πλωτούς μηχανισμούς, δοκιμασίες με drones. Κάποιοι έτρεχαν με το ρομπότ τους στα χέρια και την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Άλλοι περιμέναν με υπομονή για να περάσουν από τους τεχνικούς ελέγχους, ενώ στα παρασκήνια δούλευαν με ένταση πάνω στις τελευταίες λεπτομέρειες.
Ανάμεσά τους και φορώντας τα κόκκινα καπέλα τους βρίσκονταν οι μικροί και μεγάλοι ρομποτιστές της Κυπριακής αποστολής. Πρόκειται για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στην Εσθονία. Ένα ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης, από το οποίο επέστρεψαν τα 250 μέλη της Κύπρου γεμάτα εμπειρίες και έχοντας σαρώσει τα βραβεία.
Με την είσοδο στις εγκαταστάσεις όπου διεξαγόταν ο διαγωνισμός, ο επισκέπτης περιτριγυριζόταν από επιστήμη, ρομποτική, μηχανική, τεχνολογία. Οι αρένες υποδέχονταν τους διαγωνιζόμενους, ενώ περιμετρικά βρίσκονταν εκθέσεις, περίπτερα και πάγκοι με βιωματικά πειράματα και γνωριμία με τη φυσική, τη βαρύτητα, τα μαγνητικά πεδία, τη μηχανική ενέργεια. Παραπέρα βρίσκονταν παιχνίδια, όπου τα παιδιά δοκίμαζαν σύνθεση μουσικής με ρομπότ, έλεγχο τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων ή ακόμη και ρομποτικό ποδόσφαιρο.
Τη συμβολή τους αναδείκνυαν και τα πανεπιστήμια, προβάλλοντας στο κοινό εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως τα drones χαρτογραφήσεων. Από το εκθεσιακό κομμάτι δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ρομποτικές καινοτομίες. Μεταξύ άλλων, υπήρχε κατασκευή διάσωσης από συντρίμμια. Σκοπός του ρομπότ ήταν σε περίπτωση εγκλωβισμού (από σεισμούς ή άλλα αίτια) να βρεθεί κάτω από τα χαλάσματα, μεταφέροντας στον χειριστή του εικόνα και ήχο για τον εντοπισμό επιζώντων.
Άλλη καινοτομία ήταν το ρομποτικό τρακτέρ, το οποίο είχε ως στόχο να τροποποιήσει τους ρυθμούς παραγωγής, καθιστώντας τη γεωργία μια ευκολότερη εργασία και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Μια ακόμη καινοτομία αφορούσε τη μεταφορά γάλακτος με ρομποτικό ποδήλατο στις φτωχές περιοχές. Το όραμα των δημιουργών να μειώσουν τους ρύπους και να διοχετεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής.
ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ
Στα κόκκινα βρισκόταν η αδρεναλίνη στις πίστες των αγωνισμάτων. Οι διαγωνιζόμενοι έδιναν την πιο σκληρή τους μάχη, ενώ βρίσκονταν αφοσιωμένοι δίπλα στο ρομπότ τους. Στις μάχες που δόθηκαν ήταν το Sumo. Μια μονομαχία μεταξύ δύο ρομπότ, όπου νικητής είναι εκείνο που θα εκτοπίσει τον αντίπαλο από την πίστα. Το Line Following, όπου τα ρομπότ πρέπει να ακολουθούν την πορεία μιας μαύρης γραμμής, με νικητή εκείνο που θα ολοκληρώσει γρηγορότερα. Το Maze, κατά το οποίο τα ρομπότ πρέπει να βγουν από έναν λαβύρινθο. Επιπλέον, υπήρχε έκθεση με τις ρομποτικές κατασκευές των παιδιών του δημοτικού, τα οποία συμμετείχαν χωρίς να διαγωνίζονται μεταξύ τους.
Κέρδισαν βραβεία και εμπειρίες
Με βραβεία στις αποσκευές τους, αλλά και πλουσιότεροι σε εμπειρίες επέστρεψαν από την παγκόσμια διοργάνωση οι Κύπριοι διαγωνιζόμενοι. Η αποστολή βρέθηκε αρκετές φορές αντιμέτωπη με στιγμές θριάμβου. Συνολικά, οκτώ ομάδες σκαρφάλωσαν στις πρώτες τρεις θέσεις του βάθρου, ενώ άλλες τόσες βρέθηκαν στη δεκάδα των αγωνισμάτων. Την πρώτη θέση στο Lego Line Following για ηλικίες μέχρι 13 χρόνων κατέκτησε η ομαδα «Laouris 8» από το Ιδιωτικό Φροντιστήριο Y. Laouris Informatique, με προπονητή τον Γιάννη Λαούρη και συμμετέχοντες τους Αλέξανδρο Σοφοκλέους, Λουκία Σιελουβάρη, και Πολύκαρπο Χριστοδούλου.
Τη δεύτερη θέση στο Lego SUMO για ηλικίες άνω των 14 χρόνων κατέκτησε η ομάδα «AISC Sansinator» από το American International School Cyprus (AISC), με προπονητή τον Αλέξη Κουδουνάρη, συνοδό τον Αυγουστίνο Τσαούση και συμμετέχοντες τους Petr Zhukov και Θεόδωρο Κληρίδη. Τη δεύτερη θέση στο LEGO SUMO για ηλικίες μέχρι 13 χρονών, κατέκτησε η ομάδα «Laouris 15», με προπονητή τον Γιάννη Λαούρη και συμμετέχοντες τις Αναστασία Φιλιππίδου και Ιουλία Χατζηβασίλη. Τη δεύτερη θέση στο Line Following (Arduino) για ηλικίες άνω των 14 χρονών, κατέκτησε η ομάδα «Robotics Lab» από τον ομώνυμο οργανισμό, με προπονητή και συμμετέχοντα τον Γιάννο Ελευθερίου μαζί με τη Λούση Παναγίδου. Τη δεύτερη θέση στο Maze Solving κατέκτησε η ομάδα «EANTAS» από το Λύκειο Ολύμπιον και το EDUC8 στη Λευκωσία με τους Μάριο Μιχαήλ (και προπονητής), Άντρη Χριστοφή, Νεκτάριο Ευσταθίου και Σταυρή Παναγιώτου.
Την τρίτη θέση, στο Line Following Enhanced, κατέκτησε η ομάδα «dprobots16» από τον οργανισμό Dprobots, με προπονητή τους Πέτρος Ευτυχίου και Δανιήλ Χρίστου και συμμετέχοντες τους Αριστοτέλη Λουκαΐδη, Κωνσταντίνο Διονυσίου και Πολύκαρπο Λεωνίδου. Την τρίτη θέση στο MINI SUMO (Arduino), κατέκτησε η «Robotics Lab», με προπονητή και διαγωνιζόμενο τον Γιάννο Ελευθερίου μαζί με τη Λούση Παναγίδου.