Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, δεν μπορεί ωστόσο να λεχθεί το ίδιο για τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προσπάθησε να κερδίσει κάτι από την παρουσία του Ποντίφικα στο νησί. Και οι κινήσεις Τατάρ έδωσαν αφορμή σε πολλούς στα κατεχόμενα να τον πιάσουν στο δούλεμα!

Οι επισκέψεις του Πάπα δεν είναι, ως γνωστό, κάτι το σύνηθες και ενώ ο ίδιος επικεντρώνεται κυρίως στα μηνύματα που θέλει να στείλει προς το ποίμνιό του, οι οικοδεσπότες του φροντίζουν να έχουν κάποιο παράλληλο κέρδος από την παρουσία του Ποντίφικα, είτε σε σχέση με τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας τους είτε στη διεθνή σκηνή. Έτσι και η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε δέκα χρόνια, προσέφερε τη δυνατότητα στον ΠτΔ να στείλει μηνύματα προς ένα διεθνές ακροατήριο. Η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην ιταλική «La Repubblica» ήταν με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα και έδωσε την ευκαιρία στον ΠτΔ να αναφερθεί και στο Κυπριακό. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Paolo Rodari, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο αποτελεί ιστορικό γεγονός και η παρουσία του και μόνο στη χώρα μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. «Το μήνυμα της παρουσίας του Ποντίφικα συνιστά γέφυρα αγάπης και ειρήνης μεταξύ των θρησκειών στην ταραγμένη περιοχή μας. Οι διενέξεις, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις θα πρέπει να παραμεριστούν. Η ειρήνη θα πρέπει να πρυτανεύσει σ’ όλο τον κόσμο», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ερωτηθείς σε σχέση με το Κυπριακό και τι θα έπρεπε να πράξει η Ευρώπη για αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως «η προσπάθεια μας είναι όπως η τουρκική κατοχή στην Κύπρο τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Σημείωσε πως «η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ανέμενα ότι θα ήταν ενεργότερος ο ρόλος της στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Οι τελευταίες αξιώσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατ’ αντίθεση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα άνοιγε σε ενδεχόμενη αποδοχή τους, το κουτί της Πανδώρας», υπέδειξε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο ΠτΔ ανέφερε πως «όλες οι προσπάθειες έχουν προσκρούσει στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία με τις θέσεις της για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους, καθώς και τις προκλητικές της ενέργειες τόσο στη θάλασσα όσο και τη ξηρά με το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύει και παρεμποδίζει την όποια προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στην άλλη πλευρά…

Όπως και την προηγούμενη έτσι και τώρα ο Πάπας έμεινε μόνο μέχρι το σημείο που διαχωρίζει το νησί στη μέση και δεν πέρασε στα κατεχόμενα. Έτσι, ο Ερσίν Τατάρ άφησε κατά μέρος τις ομιλίες του για την οθωμανική αυτοκρατορία και την Τουρκία και έσπευσε να προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο να πάει και στα κατεχόμενα. 

Μετά την προχθεσινή ανακοίνωσε, χθες ο Ερσίν Τατάρ έστειλε –όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα– την επιστολή του προς τον Πάπα Φραγκίσκο, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι η επίσκεψη του Πάπα (που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο) στο ψευδοκράτος, και μια συνάντηση μαζί του αλλά και με τον μουφτή θα έστελνε πολύ σημαντικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Το πρωί, συνέχισε ο κ. Τατάρ, παρακάλεσε τον ειδικό του αντιπρόσωπο, Εργκιούν Ολγκιούν και αυτό το μήνυμα το μετέφεραν σε επιστολή στα αγγλικά προς τα ΗΕ για να παραδοθεί στον Πάπα Φραγκίσκο «κι αυτή η πρόσκληση θα μεταφερθεί επισήμως στον Πάπα».

Και όπως ήταν αναμενόμενο οι συγκεκριμένες κινήσεις έδωσαν την ευκαιρία στους αντιπάλους του να του αρχίσουν τα επικριτικά και συνάμα ειρωνικά σχόλια. Όπως ήταν και η ανάρτηση του Τουφάν Ερχιουρμάν ο οποίος αναφέρθηκε στην «ανυπομονησία του Πάπα» για την πρόσκληση Τατάρ. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με ανάρτησή του (πηγή Κίπρις Πόστασι/ΓΤΠ) έγραψε τα εξής: «Τελικά ήρθε έστω και στο τελευταίο λεπτό η πρόκληση που περίμενε με ανυπομονησία ο Πάπας Φραγκίσκος από τον κ. Τατάρ. Ο κ. Τατάρ προέβη σε έκκληση προς τον Πάπα να περάσει και από εμάς, μιας και ήρθε μέχρι εδώ! Οι λεπτότητες της διπλωματίας!!!».

«Θα αρχίσει να του διηγείται για τις καταστροφές»

Με αρκετή δόση ειρωνείας δύο δημοσιεύματα στις εφημερίδες Αβρούπα και Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) που γράφτηκαν με αφορμή την ανακοίνωση Τατάρ για πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να πάει στα κατεχόμενα. 

Στο δημοσίευμά της η Αβρούπα γράφει τα εξής: «Ο Πάπας ήρθε στο νησί μας. Ο Τατάρ τον κάλεσε και στον βορρά. Να έρθει να δει πώς λεηλατήθηκαν οι εκκλησίες, πώς έγιναν μάντρες, πώς μετατράπηκαν σε τζαμιά. Έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο στον παλιό μαρωνιτικό καθεδρικό ναό στη Λευκωσία. Απευθύνθηκε προς τους καθολικούς Λατίνους, Μαρωνίτες και Αρμένιους στην Κύπρο. Άραγε τους ρώτησε γιατί έμειναν τόσο λίγοι; Όταν έρθει στον βορρά θα ρωτήσει τον Τατάρ και ο Τατάρ θα αρχίσει να του διηγείται πώς καταστράφηκαν οι πολιτιστικοί πλούτοι αυτού του νησιού από την κατάκτηση των Οθωμανών μέχρι την κατάκτηση του Ετζεβίτ με σπαθί και με ξιφολόγχη». Στη Γενί Ντουζέν ο Σερχάτ Ιντζιρλί γράφει για την επίσκεψη Πάπα και την πρόσκληση Τατάρ: «[…] Τι πράγμα είναι να λες ‘να επισκεφτεί και εμάς ο Πάπας’; Το ημερολόγιο του Πάπα στην Κύπρο ανακοινώθηκε πριν μήνες. Κανείς δεν είπε τίποτα. Τι είδους πολιτική είναι να λέγεται τώρα ‘κόπιασε και εδώ σε μας’; Να την πω αστεία, να την πω ανήμπορη, δεν ξέρω. Κατά την άποψή μου, ο Πάπας να πει ότι το Βατικανό αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ. Αν δεν την αναγνωρίσει; Ναι, αν δεν την αναγνωρίσει, τι κάνετε; Τίποτα! Δεν την αναγνωρίζει το αδελφό Αζερμπαϊτζάν και τι κάνετε; Πάλι τίποτα! Μάλιστα, ακόμα και η μητέρα μας Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και μήπως λέει κανείς τίποτα; Πάλι τίποτα!»