Βήματα προς νέες τεχνολογίες, με την εισαγωγή νέων πιο ισχυρών δικτύων που θα φέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα κάνει η Κύπρος όπως αναφέρει ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) Γιώργος Μιχαηλίδης στη συλλεκτική έκδοση του «Φ».

Το ΓΕΡΗΕΤ παρουσίασε μελέτη ευαισθησίας των συνιστωσών των μοντέλων κοστολόγησης χονδρικών υπηρεσιών, καθώς και τα αποτελέσματα αξιολόγησης στοιχείων έρευνας καταναλωτών, στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας και στοιχείων του Παρατηρητηρίου Αγοράς, τον Νοέμβριο, καταδεικνύοντας ότι δημιουργείται όφελος τόσο για τους παροχείς όσο και για τους καταναλωτές από ενδεχόμενη αύξηση στις ταχύτητες σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης αλλά και του διαθέσιμου όγκου (MB) στην κινητή ευρυζωνική πρόσβαση, χωρίς αύξηση στις υφιστάμενες δαπάνες των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, οι δαπάνες των νοικοκυριών παρουσιάζουν μια σταθερή αναλογία στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους, με το 60% να δαπανείται για την κινητή τηλεφωνία και το 40% για τις σταθερές υπηρεσίες (σταθερή τηλεφωνία, διαδίκτυο, τηλεόραση). Αφενός μεν ο περιορισμός στο 40% των δαπανών για τις σταθερές υπηρεσίες και αφετέρου δε η υψηλή τιμολόγηση στις ταχύτητες σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης από τους παροχείς, οδηγούν τα νοικοκυριά σε σύνδεση στο διαδίκτυο σε χαμηλές ταχύτητες. Συγκεκριμένα, το 1o εξάμηνο του 2019, το 76% των συνδέσεων είναι με ταχύτητες χαμηλότερες των 30Μbps, ενώ μόνο περίπου το 3% των συνδέσεων είναι με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών (FTTH) και του δικτύου 5G θα ενισχύσουν τη μετάβαση σε υψηλότερες ταχύτητες προσφέροντας νέες και κατά πολύ αναβαθμισμένες δυνατότητες υπηρεσιών, ενώ αναμένεται ότι θα αποτελέσουν τον κορμό ενός ευρέος φάσματος υπηρεσιών σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τραπεζικός τομέας, τα βιομηχανικά συστήματα ελέγχου, η υγεία και η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων. 

Ωστόσο ο επίτροπος του ΓΕΡΗΕΤ σημειώνει πως ενδέχεται να ελλοχεύουν και κίνδυνοι σχετικά με την ασφάλεια συστημάτων και επικοινωνιών στα νέα δίκτυα 5G, ενώ οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος και οι κρίσιμες υποδομές, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία και οι τράπεζες, θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τέτοιες τεχνολογίες.  

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος