Έρχεται πόλεμος για την Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων αφού η διαφωνία που μέχρι σήμερα υπήρχε στο παρασκήνιο μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας της, μπαίνει πλέον στον δημόσιο διάλογο με τους επηρεαζόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα να τονίζουν ότι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι ως ίσοι προς ίσους.

Η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, η οποία εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται στην αναμονή αφού το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα δώσει την τελική του τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου που έχει ετοιμαστεί, δήλωσε χθες στον «Φ» ότι αναμένει απάντηση και μάλιστα θετική: «Έχουμε επεξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων πρέπει να λειτουργεί υπό το υπουργείο Υγείας. Αναμένω την θετική απάντηση του υπουργείου Οικονομικών».

Οι ιδιοκτήτες ασθενοφόρων υποστηρίζουν ότι «80 ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης» ενώ τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κάνουν λόγο για προθέσεις «κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας». 

Υπενθυμίζεται ότι νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί και έφθασε τον περασμένο Αύγουστο μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να εγκριθεί λόγω ενστάσεων του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, προβλέπει ότι η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η σημερινή υπηρεσία ασθενοφόρων, μαζί με το κόστος λειτουργίας της (αλλά και τα έσοδα της από τον ΟΑΥ), η οποία τώρα λειτουργεί υπό τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα επιστρέψει στο κράτος, στο οποίο ανήκε και πριν την ίδρυση του οργανισμού. 

Το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα και με πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις φήμες των προηγούμενων δύο μηνών, υποστηρίζει ότι η Αρχή πρέπει να παραμείνει στον ΟΚΥπΥ ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση θα χάσει αρκετά εκατομμύρια (€13 εκατ.) τα οποία σήμερα εισπράττει για την υπηρεσία ασθενοφόρων από τον ΟΑΥ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί το ταμείο του κράτους από το κόστος λειτουργίας της.  

Εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του με την παραμονή της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων στον ΟΚΥπΥ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Ασθενοφόρων Ρούλης Χρίστου ανέφερε στον «Φ» ότι εάν η Αρχή παραμείνει υπό τον ΟΚΥπΥ θα «εδραιωθεί η μονοπωλιακή θέση της κρατικής υπηρεσίας ασθενοφόρων, και θα προκληθεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά στους ίδιους ιδιώτες παρόχους».

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε την αντίθεση του συνδέσμου που εκπροσωπεί και σε άλλες πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι «με αυτές, τα ιδιωτικά ασθενοφόρα στην ουσία αποκλείονται από το ΓεΣΥ αφού δεν θα δικαιούνται να μεταφέρουν επείγοντα περιστατικά. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες ανάγκες και να μην μπορούν οι ασθενείς και τα νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ να εξυπηρετηθούν από τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, τα οποία θα δικαιούνται να κάνουν μόνο μεταφορές μη επειγόντων περιστατικών». «Η θέση του συνδέσμου μας είναι πως η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων πρέπει να ενταχθεί στο Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα πρέπει να γίνει διαβούλευση ώστε και οι ιδιώτες, όσοι το επιθυμούν, να έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν και επείγοντα περιστατικά σε όλα τα νοσηλευτήρια».

Έντονος στις δηλώσεις του ήταν και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μάριος Καραϊσκάκης: «Απαιτούμε μια Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων, υπό το Υπουργείο Υγείας. Τι θέλουμε δηλαδή, να κλείσουμε τον ιδιωτικό τομέα; Ζητάμε να δίνεται το δικαίωμα στον ασθενή να τον μεταφέρει όποιο ασθενοφόρο επιθυμεί, σε όποιο νοσηλευτήριο το επιθυμεί. Επιτέλους να σταματήσουμε να μιλάμε για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ζούμε και ενεργούμε σε συνθήκες ΓεΣΥ».