Πολλές οι επικρίσεις και τα σχόλια που δέχτηκε το ΑΚΕΛ με αφορμή την διοργάνωση του Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής με θέμα: «Κτίζοντας την οικονομία της επόμενης δεκαετίας». Πώς γίνεται το ΑΚΕΛ να μιλά για νέο οικονομικό μοντέλο, με κοινό τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες;  «Ξέχασαν ότι παρέδωσαν μια καμένη γη, εφαρμόζοντας τις οικονομικές τους πολιτικές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μια μέρα μετά το φόρουμ, σχολιάζοντας τις αναφορές του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
 
Σε συνέντευξή του στον «Φ» ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου τόνισε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. «Δεν μπορεί να ζητά από την αντιπολίτευση εποικοδομητική στάση στα μεγάλα ζητήματα του τόπου αλλά την ώρα που το ΑΚΕΛ καταθέτει τις απόψεις του ν’ αρνείται να ακούσει, επιλέγοντας τον δρόμο των αφορισμών και των χαρακτηρισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου, έντιμη πολιτική είναι, ακόμα και όταν απέναντί σου έχεις εκείνους με τους οποίους διαφωνείς, να έχεις το θάρρος να διατυπώνεις ξεκάθαρα τις θέσεις σου.
 
Δεν δίστασε να κάνει επίθεση στην Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, τονίζοντας ότι δεν είναι οι τραπεζίτες και τα μεγάλα συμφέροντα που διαμορφώνουν την πολιτική τους. «Αυτή είναι δουλειά άλλων. Είναι αυτοί που μας καλούσαν να διαμορφώνουμε την οικονομική πολιτική πίνοντας καφέ με τους τραπεζίτες, οι οποίοι κατά αυτούς ήταν οι καλύτεροι στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Πολυκάρπου.
 
Στην επίκριση ότι είναι οξύμωρο το ΑΚΕΛ να μιλά για νέο οικονομικό μοντέλο όταν στις πρώτες σειρές του κοινού ήταν τραπεζίτες και επιχειρηματίες, ο κ. Πολυκάρπου τόνισε ότι όσοι ψάχνουν για οξύμωρα σχήματα στην οικονομία θα βρουν πάρα πολλά στις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Αναφέρει, επίσης, ότι στόχος του ΑΚΕΛ παραμένει η οικοδόμηση μιας οικονομίας που θα στοχεύει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και την αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών πόρων, με δράσεις που αμφισβητούν την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θέτουν στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
 
Κύριε Πολυκάρπου, τι αποκόμισε το ΑΚΕΛ από το πρώτο Οικονομικό Φόρουμ που διοργάνωσε και τι πιστεύετε πως αποκόμισαν όσοι το παρακολούθησαν;
 
Ο στόχος του ΑΚΕΛ ήταν να εμβαθύνει τη συζήτηση και τον προβληματισμό για την πορεία που ακολουθεί η κυπριακή οικονομία στην αρχή της νέας δεκαετίας.
Πιστεύω ότι το Οικονομικό Φόρουμ εξυπηρέτησε αυτό τον σκοπό και μας έδωσε τη δυνατότητα ν’ ακούσουμε και κριτικές προσεγγίσεις αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Τέθηκε πολύ συγκεκριμένα η ανάγκη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κατατέθηκαν απόψεις για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και για φορολογία του πλούτου με στόχο την αντιμετώπιση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Αναλύθηκαν τα φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα στην εργασία με την αύξηση των επισφαλών και αρρύθμιστων θέσεων απασχόλησης και αναπτύχθηκε η συζήτηση για το πώς η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να θέσει τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την προστασία των φυσικών πόρων ως βασική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Ακούγοντας όλα αυτά είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως η υφιστάμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες εναλλακτικές επιλογές για ένα μοντέλο βιώσιμης και κοινωνικά προσανατολισμένης οικονομικής ανάπτυξης.    
 
Ενώ, όπως αναφέρατε δεν ήταν στόχος σας η επίθεσή σας στην Κυβέρνηση, εντούτοις επιτεθήκατε στις προηγούμενες πολιτικές. Πώς προχωρούμε μπροστά;
 
Η κριτική δεν είναι επίθεση γι’ αυτό και Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός, που έχουν κάνει σημαία τους τον φιλελευθερισμό, πρέπει επιτέλους να μάθουν ν’ ακούνε τον αντίλογο. Εμείς πολύ συνειδητά επιλέξαμε στο Φόρουμ να δώσουμε λόγο στην Κυβέρνηση, καθώς και σε θεσμούς που σχετίζονται με την υφιστάμενη οικονομική πολιτική όπως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Διερωτώμαι αν τα τελευταία χρόνια το ΑΚΕΛ είχε ανάλογη αντιμετώπιση.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι υπάρχει μια βασική ποιοτική διαφορά ανάμεσά μας. Δεν ακολουθήσαμε ποτέ τον δρόμο των χαρακτηρισμών που επέλεξε η Κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά.
Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε μπροστά, δεν πρόκειται να διορθώσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και η κοινωνία αν η μόνη διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι όλα πάνε καλά. Έχουμε άποψη για την οικονομική και κοινωνική πολιτική και δεν φοβόμαστε να τη διατυπώσουμε. Άλλωστε κριτικές απόψεις δεν διατύπωσε μόνο το ΑΚΕΛ στο Φόρουμ αλλά και μερικοί εκ των εισηγητών. Ο διάλογος είναι απαραίτητος. Είναι η σιωπή που βλάπτει σοβαρά την οικονομία.
 
Φάνηκε κάπως οξύμωρο ότι το ΑΚΕΛ μιλά για νέο οικονομικό μοντέλο. Μάλιστα, στις πρώτες σειρές του κοινού ήταν τραπεζίτες και επιχειρηματίεςΤι απαντάτε στις επικρίσεις;
 
Οξύμωρο γιατί; Όπως είπα και πριν, το ΑΚΕΛ έχει άποψη και θέση για την οικονομία και την καταθέτει. Όσοι ψάχνουν για οξύμωρα σχήματα στην οικονομία θα βρουν πάρα πολλά στις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.    
Αναφορικά με τις επικρίσεις, θα είχε νόημα αυτή η κριτική αν οι θέσεις που διατυπώναμε διαμορφώνονταν κάθε φορά ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόμασταν. Δεν αλλάξαμε τον τρόπο που τοποθετούμαστε με βάση το ποιοι ήταν στο ακροατήριο. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι οι τραπεζίτες και τα μεγάλα συμφέροντα που διαμορφώνουν την πολιτική μας. Αυτή είναι δουλειά άλλων. Είναι αυτοί που μας καλούσαν να διαμορφώνουμε την οικονομική πολιτική πίνοντας καφέ με τους τραπεζίτες, οι οποίοι κατά αυτούς ήταν οι καλύτεροι στον κόσμο.
Το ποιοι είμαστε και πού στοχεύουμε είναι γνωστό, όπως γνωστές είναι και οι θέσεις μας σε σειρά από κεφαλαιώδη ζητήματα, από την τραπεζική κρίση, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, την άνιση κατανομή του πλούτου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων κ.ο.κ.
Έντιμη πολιτική είναι, ακόμα και όταν απέναντί σου έχεις εκείνους με τους οποίους διαφωνείς, να έχεις το θάρρος να διατυπώνεις ξεκάθαρα τις θέσεις σου.
 
Να αναμένουμε κάποια στροφή στην οικονομική ιδεολογία του κόμματος;
 
Το ΑΚΕΛ παραμένει συνεπές στις βασικές του αρχές, αυτές καθοδηγούν τη δράση του και είναι περήφανο γι’ αυτές.
Ειδικότερα σήμερα, πολλά πράγματα που έχουμε πει στο παρελθόν και τα οποία πολλοί έτρεξαν να χαρακτηρίσουν ως αναχρονισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος σήμερα επιβεβαιώνονται ακόμα και από τους πιο ακραίους εκφραστές του καπιταλιστικού συστήματος. Διερωτώμαι ποιος κατά το παρελθόν έχει μιλήσει τόσο έντονα για την άνιση κατανομή του πλούτου εκτός από το ΑΚΕΛ και την Αριστερά; Σήμερα ακόμα και το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αναγκάστηκε να συζητήσει και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αναζητώντας λύσεις για την κλιματική αλλαγή και την ανισότητα.
Στόχος μας παραμένει η οικοδόμηση μιας οικονομίας που θα στοχεύει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και την αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών πόρων, με δράσεις που αμφισβητούν την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θέτουν στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Εμείς κάνουμε πολιτική για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και προνομιούχους.
 
Δεν αντιμετωπίζονται βασικά προβλήματα
 
Πώς κρίνετε σήμερα την οικονομία της Κύπρου;
 
Η κυπριακή οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις στο ρυθμό ανάπτυξης και το συνολικό επίπεδο παραγωγής, ωστόσο η Κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί αδυνατεί να επιμερίσει τα οφέλη στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Η ανυπαρξία ουσιαστικής στρατηγικής στο αναπτυξιακό μοντέλο, η διαθρωτική επιδείνωση που έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της κρίσης στην εργασία και στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και η απουσία ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, που να μη βασίζεται στη φιλανθρωπία αλλά στη δημιουργία υποδομών, οδηγούν στην αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει βασικά προβλήματα της κοινωνίας, όπως το ψηλό ιδιωτικό χρέος και οι εντεινόμενες δυσκολίες στον τομέα της στέγασης και της ευρύτερης κοινωνικής προστασίας.
Φτάνει με τις αρπακτές
 
Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΑΚΕΛ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η προσέγγιση της αρπακτής στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε ένα μοντέλο βιώσιμης και κοινωνικά προσανατολισμένης οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζει όχι μόνο τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά δίνει έμφαση και στον δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση και βεβαίως στηρίζει την αγροτική οικονομία. Τονίζει ότι το ΑΚΕΛ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής ενόψει και του προσεχούς 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.
 
-Ποιο πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος; Στην ομιλία σας κάνατε λόγο για ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Επομένως, πώς διαφέρει η προσέγγισή σας από τη δεξιά Κυβέρνηση;
 
Δεν αντιλαμβάνομαι πώς η παροχή επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νομικές συμβουλές, τεχνική υποστήριξη σε έργα, ερευνητική εμπειρογνωμοσύνη αλλά και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες αποτελεί μονοπώλιο μιας δεξιάς Κυβέρνησης.
Αυτό που αποτελεί μονοπώλιο αυτής της Κυβέρνησης είναι η απληστία, η κατάχρηση και η αδιαφάνεια που επικράτησαν σε σχέση με το πρόγραμμα για την έκδοση υπηκοοτήτων που εξευτέλισε τη χώρα μας διεθνώς, αλλά και τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης που έχουν καταστήσει την Κύπρο πρωταθλητή στην αύξηση της διαφθοράς στην ΕΕ.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η προσέγγιση της αρπακτής στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο βιώσιμης και κοινωνικά προσανατολισμένης οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζει όχι μόνο τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά δίνει έμφαση και στον δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση και βεβαίως στηρίζει την αγροτική οικονομία.
Ένα μοντέλο που περιλαμβάνει ως βασικές αρχές τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου, τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και βεβαίως τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την προστασία των φυσικών πόρων από την άναρχη ανάπτυξη.
 
Έχετε κάποιες πρακτικές εισηγήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας;
 
Διαχρονικά, όταν τοποθετούμαστε στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα δεν μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις αλλά καταθέτουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που επικρατεί σήμερα στην οικονομία.
Πάρτε για παράδειγμα το θέμα των εκποιήσεων. Από το 2013 μιλούμε για την ανάγκη να δημιουργηθεί δίχτυ προστασίας κατά της εκποίησης της μικρής οικογενειακής και επαγγελματικής στέγης και για την ελάχιστη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συνεπών δανειοληπτών και εγγυητών.
Ας δούμε την εργασία.
 
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, με άμεση προτεραιότητα τους εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόταση για υποχρεωτική εφαρμογή σε ένα κλάδο της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης. Πρόταση για θέσπιση μηχανισμού διαμόρφωσης των ελάχιστων όρων που αφορούν τους μισθούς και τα βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως ο 13ος μισθός, οι υπερωρίες και οι αργίες για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
 
Έχουμε επίσης καταθέσει στοχευμένες εισηγήσεις για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Με υπομνήματα για τον τουρισμό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών. Με ξεκάθαρη θέση για την ενίσχυση των δημόσιων αναπτυξιακών δαπανών, την ώρα που ενώ η συνολική παραγωγή μεγαλώνει τα έργα υποδομής στον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν καθηλωμένα. Με προτάσεις για υποδομές σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια και το περιβάλλον επειδή η οικονομία δεν είναι μόνο φορολογικά κίνητρα και επενδύσεις.
 
Για όλα αυτά και για τόσα άλλα, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής ενόψει και του προσεχούς 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.
 
Μεγαλύτερος δογματισμός το «όλα ρόδινα»
 
Πώς μπορεί το ΑΚΕΛ να μιλήσει για νέα οικονομική πολιτική όταν κατηγορείται από την Κυβέρνηση για δογματισμούς κι αγκύλωση στο παρελθόν;
 
Δηλαδή επειδή μας κατηγορεί η Κυβέρνηση, εμείς πρέπει να σιωπούμε;
Αλλά πρέπει να θυμίσω τι λένε καθημερινά αυτοί που μας κατηγορούν για αγκύλωση στο παρελθόν. Ότι για την οικονομική κρίση φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ. Όταν μάλιστα ακόμα και οι «δικοί» τους στην Ευρώπη έχουν εντελώς διαφορετικό αφήγημα και διαπιστώνουν ότι την κρίση την προκάλεσε ο τραπεζικός τομέας και η πλημμελής εποπτεία του. Ούτε πρέπει να ξεχνούμε ότι μεγαλύτερος δογματισμός από το ότι όλα είναι ρόδινα στην οικονομία δεν υπάρχει.
 
Η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Δεν μπορεί να ζητά από την αντιπολίτευση εποικοδομητική στάση στα μεγάλα ζητήματα του τόπου αλλά την ώρα που το ΑΚΕΛ καταθέτει τις απόψεις του ν’ αρνείται να ακούσει, επιλέγοντας τον δρόμο των αφορισμών και των χαρακτηρισμών.