Έβλεπα χθες τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου για την Κύπρο και θυμήθηκα εκείνα τα σοφά λόγια του Χρόνη Μίσσιου, σε μια απ’ τις τελευταίες συνεντεύξεις του, δέκα χρόνια πριν. «Είμαστε ψυχασθενείς. Απλώς ο καθένας νομίζει ότι ο άλλος είναι, κι όχι ο ίδιος», έλεγε τότε και πως «οι περισσότεροι άλλα ζητούν κι άλλα ζούνε, άλλα επιθυμούν και άλλα πραγματοποιούν μέσα στην κοινωνία». Κάπως έτσι, λοιπόν, κι εμείς. Να μοιάζουμε σαν να ‘χουμε πάθει εγκεφαλικό. Να μην αντιδρούμε με τίποτα και να δηλώνουμε -μες στη νιρβάνα μας- ικανοποιημένοι από το βιοτικό μας επίπεδο.
Στο 89% βρίσκεται -λέει το Ευρωβαρόμετρο- ο βαθμός ικανοποίησης της ζωής των Κυπρίων και μάλιστα ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (84% στην ΕΕ των 28). Είμαστε πιο ικανοποιημένοι ακόμα και από τον μέσο Ευρωπαίο!
Πριν λίγες μέρες, ένας 75χρονος απανθρακώθηκε μέσα στην παράγκα όπου ζούσε ολομόναχος, στην προσπάθειά του να ζεσταθεί με μια ξυλόσομπα και μερικά γκαζάκια. Να ‘ταν άραγε μέσα σ’ αυτό το 89% που δήλωσε ικανοποιημένο από τη ζωή του στην Κύπρο; Ή μήπως είναι κάποιοι άλλοι που έχουν χάσει το βιος τους σε μια νύχτα και παλεύουν σήμερα να κρατηθούν στη σκιά του εαυτού τους, για να μη μάθει κανείς την κατάληξή τους; Θύματα της οικονομικής λιτότητας των τελευταίων χρόνων, οικογένειες που πασχίζουν να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα, απελπισμένοι που προσπαθούν να γαντζωθούν από κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Ζουν κι αυτοί ανάμεσά μας, μα δεν θα ρωτηθούν ποτέ για τον βαθμό ικανοποίησής τους.
«Είμαστε πια μια κοινωνία σχιζοφρενών», όπως μας το ‘χε πει προ ετών και ο Χρόνης Μίσσιος. Πώς να μην είμαστε, άλλωστε, όταν απ’ όλους τους θεσμούς του κράτους αυτός που εμπιστευόμαστε περισσότερο -σύμφωνα πάντοτε με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο- είναι ο στρατός; Ποσοστό 62% δηλώνει τυφλή εμπιστοσύνη στην Εθνική Φρουρά και νιώθει -ενδεχομένως- περηφάνια, σιγουριά και ασφάλεια. Δεν δήλωσαν, όμως, από πού αντλούν αυτή τη μεγάλη εμπιστοσύνη. Από τον υπερσύγχρονο τεχνολογικό μας εξοπλισμό, από την αριθμητική υπεροχή των φαντάρων μας ή από τους άρτια εκπαιδευμένους εφέδρους μας; 
Και ακολουθεί η Αστυνομία, με ποσοστό 52% να την τοποθετεί στη δεύτερη θέση των πιο αξιόπιστων θεσμών του τόπου. Διότι, όσο να πεις, το συγκεκριμένο Σώμα μάς έχει αποδείξει με «έργα» πόσο έμπιστο και αποτελεσματικό είναι – ιδιαίτερα μέσα στο 2019, όταν διεξήχθη η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και ξεθάβαμε πτώματα γυναικών από πηγάδια και κόκκινες λίμνες.
Αν μη τι άλλο, όμως, η πλειοψηφία των Κυπρίων (55%) πιστεύει ότι τα πράγματα -γενικότερα- οδεύουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Μόνο ένα 25% δήλωσε πως τα πράγματα στον τόπο μας οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ένα 17% απάντησε «ούτε το ένα ούτε το άλλο». Τώρα, τι μπορεί να σημαίνει αυτό όταν το 89% δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή του, είναι άλλη μια απορία που θα μείνει αναπάντητη. Διότι, μάλλον, έχουμε χάσει το νόημα της ζωής, αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτά που προσδίδουν ποιότητα σ’ αυτή τη ζωή και φτάνουμε στο σημείο άλλα να λέμε όταν ερωτόμαστε -καλή ώρα, για το Ευρωβαρόμετρο- άλλα να επιθυμούμε και άλλα -τελικά- να πράττουμε.

[email protected]