Τη λειτουργία νοσοκομειακών φαρμακείων τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο εσωτερικούς ασθενείς των νοσηλευτηρίων, εντός των οποίων θα λειτουργούν, προνοούν οι κανονισμοί που ετοιμάστηκαν από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. 

Η λειτουργία νοσοκομειακών φαρμακείων, σημειώνεται, από την αρχή είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος, χωρίς να αντιτίθεται επί της ουσίας, θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ζητώντας σαφή ανάλυση του όρου «εσωτερικός ασθενής», αλλά και σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων γιατρών – φαρμακοκοποιών και των αρμοδιοτήτων νοσοκομειακών φαρμακείων και φαρμακείων της γειτονιάς. Οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν εξάλλου με επιφυλακτικότητα την πρόνοια που αφορά τη χορήγηση φαρμάκων στις περιπτώσεις ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού θεωρούν ότι οι ασθενείς αυτοί μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο της γειτονιάς τους μετά την αποχώρησή τους από το νοσηλευτήριο. 

Μιλώντας ωστόσο στον «Φ» η πρόεδρος του ΠΦΣ Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ ανέφερε ότι «προς το παρόν ο Σύλλογος δεν θα τοποθετηθεί επίσημα επί του προτεινόμενου κειμένου κανονισμών αφού βρισκόμαστε στο στάδιο των εκλογικών μας διεργασιών και, ως εκ τούτου, τη θέση μας θα εκφράσει το νέο συμβούλιο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπόταν και λήγει η προθεσμία για την κατάθεση σχολίων και εισηγήσεων που έδωσαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τη δημόσια διαβούλευση». Το σίγουρο, είπε, «είναι ότι ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των ιδιωτικών φαρμακείων και δεν θα αποδεχθεί πρόνοιες που ενδεχομένως να δημιουργούν στη συνέχεια διάφορα προβλήματα». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓεΣΥ: Θα συμβληθούν όλα τα φαρμακεία στην Κύπρο

Επί της ουσίας, οι κανονισμοί, όπως αναφέρουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες «έχουν ως στόχο τον καθορισμό των διαδικασιών αδειοδότησης νοσοκομειακών φαρμακείων, τη διάρθρωση και προδιαγραφές λειτουργίας τους, τις αρμοδιότητες, καθώς και τη στελέχωσή τους». 

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες υπενθυμίζουν ότι με βάση τον Περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμο: «Νοσηλευτήριο το οποίο διαθέτει πέραν των τριάντα κλινών και παρέχει υπηρεσίες πέραν των 5 ειδικοτήτων που έχουν τη μόνιμη έδρα τους στο νοσηλευτήριο υποχρεούται να διαθέτει νοσοκομειακό φαρμακείο». Παράλληλα «νοείται ότι ανεξάρτητα από τις διατάξεις του παρόντος εδαφίου, τα νοσηλευτήρια που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της ογκολογίας, της νευρολογίας και των γενετικών και σπάνιων παθήσεων υποχρεούνται να διαθέτουν νοσοκομειακό φαρμακείο ανεξάρτητα από τον αριθμό κλινικών ή/και των ειδικοτήτων». 

Στους προτεινόμενους κανονισμούς διασαφηνίζεται ότι «η χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων από το νοσοκομειακό φαρμακείο γίνεται μόνο για τους εσωτερικούς ασθενείς», ενώ το νοσοκομειακό φαρμακείο «δύναται να προμηθεύσει φαρμακευτικά προϊόντα για θεραπεία τριών ημερών κατά μέγιστο σε εσωτερικούς ασθενείς, κατά την ημέρα που λαμβάνουν εξιτήριο από το συγκεκριμένο νοσοκομείο». 

Περαιτέρω και σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς, «ο υπουργός Υγείας θα μπορεί να επιτρέψει σε νοσοκομειακά φαρμακεία την προμήθεια σε εξωτερικούς ασθενείς φαρμακευτικών προϊόντων ειδικών κατηγοριών, όπως προϊόντα υψηλού κόστους, προϊόντα βιολογικής θεραπείας, προϊόντα για τη θεραπεία νευρολογικών, ογκολογικών και σπάνιων παθήσεων, καθώς και προϊόντα με ειδικές συνθήκες φύλαξης». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλείνουν τα κρατικά φαρμακεία

Το νοσοκομειακό φαρμακείο βεβαίως θα έχει την αρμοδιότητα για «την προμήθεια, αποθήκευση, ασφαλή φύλαξη, τήρηση επαρκών αποθεμάτων και διάθεση στους θαλάμους ή τμήματα και άλλα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς και σε δικαιούχους ασθενείς και συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλων συναφών υλικών». Θα είναι επίσης μεταξύ άλλων αρμόδιο για την παρασκευή και διάθεση παρεντερικών και στείρων σκευασμάτων, καθώς και γαληνικών σκευασμάτων, αλλά και για την εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων εποπτείας και ελέγχου της ορθής χρήσης, διακίνησης, κατανάλωσης και ασφαλούς φύλαξης των φαρμακευτικών προϊόντων στους θαλάμους και σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων». 

Για την εποπτεία και των έλεγχο των νοσοκομειακών φαρμακείων θα λειτουργεί το «Συμβούλιο Φαρμάκων», το οποίο θα είναι αρμόδιο και για την παραχώρηση αδειών λειτουργίας.Οι κανονισμοί, όπως αναφέρεται στις «ποικίλες διατάξεις», «τίθενται σε ισχύ δύο χρόνια μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας».