Για το ότι παραπλανούσε ο τότε έφορος φορολογίας του Κοινοβούλιο σχετικά με την μείωση του ΦΠΑ, τοποθετήθηκε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ημερομηνίας  8/10/2020 και 15/4/2021 εστιάσαμε στη χρήση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (5%) στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος για τα Χρυσά διαβατήρια.

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι παρά τις σχετικές παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι γινόταν κατάχρηση ενός κοινωνικού μέτρου το οποίο σε καμιά περίπτωση θα έπρεπε να προσφέρεται στους πολυεκατομμυριούχους επενδυτές με αποτέλεσμα διασπάθιση δημοσίου χρήματος ο τότε έφορος φορολογίας παραπλανούσε το κοινοβούλιο.

Η πρακτική αυτή σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου συνιστούσε παραβίαση Ευρωπαϊκής Οδηγίας η οποία επέτρεπε τέτοιες ρυθμίσεις μόνο στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής.

Ο τότε Έφορος Φορολογίας ενώπιον της Επιτροπής παραπλανούσε διαβεβαιώνοντας ότι δήθεν σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα .

Τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος .

Αναμένω άμεση διερεύνηση του θέματος και την αναζήτηση ευθυνών από αυτούς που όχι μόνο παρανομούσαν αλλά παραπλανούσαν επίσης και τη Βουλή.

Σχετική επιστολή είχα αποστείλει στον Υπουργό Οικονομικών μετά τις συνεδριάσεις. Επισυνάπτεται όπως κι η σχετική απάντηση του Υπουργού.

19 Ιουλίου 2021

Προς Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Κωνσταντίνο Πετρίδη

Έντιμε κύριε υπουργέ,

Κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ημερομηνίας 15/04/21, είχε τεθεί κατ’ επανάληψη προς τον Έφορο Φορολογίας το ζήτημα του μειωμένου (5%) συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά ακινήτου στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος, με το ερώτημα αν είναι τελικά αποδεχτό από την ΕΕ και αν έχουν τεθεί στην ΕΕ όλα τα στοιχεία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην ίδια συνεδρία παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι είχαν δοθεί ελλειπή στοιχεία την ΕΕ.

Ο Έφορος Φορολογίας, διαβεβαίωνε την επιτροπή πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με την αλληλογραφία με την ΕΕ και ούτε θεωρεί η ΕΕ ότι λανθασμένα εφαρμόζεται το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τίθεται το ερώτημα αν λέχθηκε η αλήθεια, από τον Έφορο Φορολογίας ενώπιον της επιτροπής

Ως εκ τούτου, θα σας παρακαλούσαμε όπως μας αποσταλεί στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η αλληλογραφία του Τμήματος Φορολογίας με την ΕΕ, ώστε να διαφανεί η πραγματική θέση της ΕΕ επί του θέματος αλλά και πως χειρίστηκε το όλο θέμα το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα.