Tο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στο Ελληνικό Δημόσιο θα προβλέπει στο εξής μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο θα φτάνει το 15% του ετήσιου μισθού των εργαζομένων.

Σύμφωνα με απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης, η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο θα γίνεται από τους προϊσταμένους, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων που θα θέτει κάθε τμήμα.

Συγκεκριμένα, το 40% του ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.

Επίσης, προβλέπονται και δικλίδες ασφάλειας για να μην μετατρέπεται το μπόνους σε οριζόντιο επίδομα, ενώ εισάγονται και μη χρηματικές ανταμοιβές, οι οποίες μπορούν να έχουν, για παράδειγμα, τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Μέσω του συγκεκριμένου κίνητρου, όπως εκτιμά το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, θα επιβραβεύονται οι πιο άξιοι και παραγωγικοί εργαζόμενοι, το Δημόσιο θα καταστεί πιο αποτελεσματικό, θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα με αποτέλεσμα το Δημόσιο θα απαλλαχθεί από τις αγκυλώσεις και την γραφειοκρατία. Το συγκεκριμένο μέτρο θα συμβάλει επίσης και στην έγκαιρη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα θα συμβάλει στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών.

Πρόκειται για να ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να εξετάσει και η Κυπριακή Δημοκρατία, για να εφαρμοστεί και στο κυπριακό Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο θα γίνονται πιο σωστές αξιολογήσεις και παράλληλα οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα επιπρόσθετο κίνητρο να είναι πιο παραγωγικοί.

Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι το γεγονός πως δύσκολα θα μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο στην Κύπρο να συνδεθεί με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας τέθηκε σε εφαρμογή φέτος, με πολλά ωστόσο προβλήματα. Μάλιστα, η Βουλή προωθεί αλλαγές ώστε το κριτήριο της αξιολόγησης στη φετινή βαθμολογία να προσμετρά λιγότερο στη γενική βαθμολογία του εργαζόμενου. Δηλαδή, φέτος η αξιολόγηση να λαμβάνει 15 μονάδες, το 2025 η αξιολόγηση να αυξηθεί στις 30 μονάδες και το 2026 το σύστημα να επανέλθει στη σημερινή του μορφή και η αξιολόγηση να προσμετρά στη συνολική βαθμολογία 45 μονάδες.

Όμως, και αυτή η αναθεώρηση έχει νομικά ζητήματα, καθώς όσοι έχουν υποβάλει πρόταση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για να προαχθούν θα αξιολογηθούν με το σημερινό σύστημα. Συνεπώς, η βαθμολογία τους θα είναι ετεροβαρής σε σχέση με τους υπολοίπους, οι οποίοι θα αξιολογηθούν μετά την αλλαγή της νομοθεσίας. Πάντως, προτού ληφθούν τελικές αποφάσεις επί του προκειμένου, η Βουλή θα πρέπει να ενημερωθεί από τη Νομική Υπηρεσία για τους κινδύνους που πιθανόν να προκύψουν, έτσι ώστε η Δημοκρατία να είναι έτοιμη να τους αντιμετωπίσει.

Αφού βρεθεί νομικά ορθή φόρμουλα για τις αξιολογήσεις, που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να συσπειρωθούν και να απαιτήσουν από το Υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει το μέτρο της παραχώρησης μπόνους και στο κυπριακό δημόσιο. Παράλληλα με την ετήσια αξιολόγηση που θα τυγχάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για σκοπούς προαγωγής, να αξιολογούνται και για σκοπούς παραχώρησης μπόνους. Ουσιαστικά, το Δημόσιο θα εφαρμόσει πρακτικές εταιρειών του ιδιωτικού τομέα και θα επιβραβεύει τους πιο καλούς, πιο άξιους και πιο παραγωγικούς υπαλλήλους.

Με αυτό τον τρόπο θα βγαίνει κερδισμένο και το κράτος, το οποίο θα είναι πιο λειτουργικό και ταυτόχρονα θα έχουν και ένα επιπρόσθετο κίνητρο οι εργαζόμενοι για να πετυχαίνουν τους στόχους που θα θέτουν οι προϊστάμενοι των τμημάτων. Φυσικά, θα πρέπει να περιληφθούν και ασφαλιστικές δικλίδες, μέσω των οποίων θα τιμωρούνται οι προϊστάμενοι που δεν τηρούν τις σωστές και διαφανείς διαδικασίες. Είναι καιρός όλοι να αποδεχθούν τις αλλαγές, ώστε το Δημόσιο, πέραν της μονιμότητας που προσφέρει στους εργαζόμενους, να καταστεί πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό.