Η συμπερίληψη του «Φ» στην επίσημη ατζέντα των συναντήσεων του κλιμακίου της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής (PEGA) επί κυπριακού εδάφους (1-2/11) για τα λογισμικά παρακολούθησης, αντιστοιχούσε και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης.

Καλούμασταν να ενημερώσουμε με υπευθυνότητα τους ευρωβουλευτές για όλες τις παραμέτρους του ζητήματος στην Κύπρο, αλλά και να αποφύγουμε την παγίδα της ερμηνείας γεγονότων. Έστω κι αν αυτά «βοούν» και οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Πέραν τούτου, το μεγάλο στοίχημα ήταν να συνοψίσουμε μια δημοσιογραφική δουλειά διάρκειας πέντε ετών που άρχισε το 2017 και κορυφώθηκε με συνεχή δημοσιεύματα στον «Φ» τους τελευταίους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022.

Ανατρέξαμε, λοιπόν, στο αρχείο και προσπαθήσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα να βάλουμε τα γεγονότα σε μια σειρά. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μακροσκελές σημείωμα έκτασης 45 σελίδων και περίπου 4.000 λέξεων, μαζί με ντοκουμέντα, έγγραφα, δημοσιεύματα και διαδικτυακούς συνδέσμους. Καλύψαμε επτά ενότητες, στις οποίες καταγραφόταν η προσπάθειά μας να απαντηθούν βασικά ερωτήματα.

Όλα αυτά τα καταθέσαμε και σε έντυπη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής, Γερούν Λενάερς, την περασμένη Τρίτη το βράδυ. Ο τελευταίος μάς ευχαρίστησε και μας διαβεβαίωσε ότι θα είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για να παρουσιάσουμε τα κυριότερα σημεία. Όπερ και εγένετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: PEGA: Τρομακτικός ιστός διασυνδέσεων που φθάνει μέχρι Αρχές

Πριν παραθέσουμε συνοπτικά κάποιες αναφορές του μακροσκελούς σημειώματος να διευκρινίσουμε πως όλα τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί σε χρονικό διάστημα πέντε ετών. Παραθέσαμε λεπτομέρειες που δεν θα δείτε στο παρόν δημοσίευμα, αλλά έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει. Επιπλέον, σε περιπτώσεις ατόμων που υποβλήθηκαν σε δημοσιογραφικό έλεγχο, δώσαμε επαρκείς πληροφορίες για τις απαντήσεις τους.

1. Η υπόθεση με την απόρρητη 7σέλιδη έκθεση του 2016 για εταιρεία που ασχολείτο με «κατασκοπευτικά όργανα».

Το κεφάλαιο άνοιξε περί τα τέλη του 2016. Πληροφορίες έκαναν λόγο για δραστηριότητα εταιρείας, που εξειδικευόταν στον τομέα των παρακολουθήσεων στη Λάρνακα. Το Αρχηγείο Αστυνομίας Κύπρου είχε ασχοληθεί με την εταιρεία και τον επιχειρηματία που την έλεγχε, ενώ ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας είχε ζητήσει να συνταχθεί σχετική έκθεση γι΄ αυτόν περί τα τέλη του 2016. Όταν την εξασφαλίσαμε αρχές του 2017, διαπιστώσαμε ότι η έκθεση είχε ημερομηνία 12/9/2016 και ο επιχειρηματίας αυτός ήταν ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Πρόκειται για πρόσωπο που όπως προέκυψε αργότερα ήταν στενός συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος φέρεται να ελέγχει τον Όμιλο Intellexa και το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Ο κ. Άβνι, μάλιστα, δηλώνει πλέον συνιδρυτής της Intellexa. Την ίδια στιγμή, υπάλληλοι του παρουσιάζονταν και ως υπάλληλοι του κ. Ντίλιαν. Εκπρόσωπος του τελευταίου επικαλείται και γραπτώς σε e-mail (11/2019) προς πολιτικό κόμμα της Κύπρου τον συνεταιρισμό του με τον κ. Άβνι, στο αίτημά του να γίνει μεσολάβηση για να υλοποιηθεί συμφωνία του με υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας.

Επιπλέον, ο κ. Άβνι είχε σχέσεις με τις κυπριακές Αρχές. Είχε αποδεδειγμένα πελατειακές σχέσεις με την Αστυνομία Κύπρου, γνωριμία με τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, συνεργασία, ενώ -όπως αποκαλύψαμε- μεταγενέστερα είχε ιδρύσει εταιρεία με τον Μιχάλη Αγγελίδη, αδερφό του πρώην Υπουργού και νυν Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα.

Όσο για τις δραστηριότητες της NCIS, η Αστυνομία, την οποία είχε εκπαιδεύσει ο κ. Άβνι, πίστευε ότι «πωλεί κατασκοπευτικά όργανα» κι ασχολείτο με λογισμικά. Άλλωστε, ο εν λόγω επιχειρηματίας εμφανιζόταν να ανταλλάζει e-mails με την The Hacking Team, που ήταν αυθεντία το 2013 σε λογισμικά υποκλοπής συνδιαλέξεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμία πρόσκληση σε Δράκου από PEGA, λέει πηγή Ευρωβουλής

Περίπου 5 χρόνια αργότερα αποδεικνύεται με βάση τα στοιχεία μας ότι οι ίδιοι άνθρωποι που απασχόλησαν τις κυπριακές Αρχές το 2017 και το 2019, συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το Predator, που αποτελεί και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ελλάδα.

Παραθέσαμε αποσπάσματα της έκθεσης και συγκεκριμένες αναφορές για την NCIS, τον κύκλο δραστηριοτήτων της («πωλεί κατασκοπευτικά όργανα»), το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη της για αγορά λογισμικού, αλλά και μια υπόθεση που αφορούσε την εταιρεία και διερεύνησε η Αστυνομία, η οποία όμως αποφάσισε να την αρχειοθετήσει ως Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση (ΜΑΦΥ). Δώσαμε μεγάλη έκταση, καθώς τα στοιχεία του εσωτερικού σημειώματος ήταν πολλά και ενδιαφέροντα. 

2. Η αντίδραση των Αρχών μετά την αποκάλυψη του σημειώματος

Καταγράψαμε αντιδράσεις των Αρχών μετά τις πρώτες αποκαλύψεις το 2017, αλλά και μετέπειτα το 2019, όταν τις επαναφέραμε με αφορμή την υπόθεση με το βαν. Η Αστυνομία μια μέρα μετά την αποκάλυψή μας για το διαβαθμισμένο εσωτερικό σημείωμά της (8/2/2017), διέταξε έρευνα σε βάρος της NCIS. Ποτέ δεν ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ επίσημα το αποτέλεσμα. Ανεπίσημα μάς ειπώθηκε πως δεν προέκυψαν οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες. Πέραν τούτου η Αστυνομία  (19/7/2020) επιχείρησε να λάβει κατάθεση από τον υποφαινόμενο για το πώς περιήλθαν στην κατοχή του έγγραφα σε σχέση με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

3. Η υπόθεση του βαν, η διασύνδεση Αβραάμ Σαχάκ Άβνι-Ταλ Ντίλιαν και η σχέση με τον Μιχ. Αγγελίδη

Αναφερθήκαμε λεπτομερώς στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2019 όταν μετά από παρουσίαση του Forbes για βαν υποκλοπών και πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Αστυνομία Κύπρου άρχισε να διερευνά τον ιδρυτή του Ομίλου Intellexa και ιδιοκτήτη της εταιρείας WS Wispear, Ταλ Ντίλιαν. Οι εξετάσεις με αφορμή το βαν, έδειξαν ότι ο Ταλ Ντίλιαν και ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι ήταν στενοί συνεργάτες, χρησιμοποιούσαν τις ίδιες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα (οδός Αλέξανδρου Παναγούλη, Novel Tower) και τον ίδιο εξοπλισμό. Είχαν ακόμα και τους ίδιους υπαλλήλους. Μια εξ αυτών των υπαλλήλων εμφανίστηκε σε έγγραφα και ως συνεργάτιδα του κ. Άβνι, ενώ είχε συλληφθεί περί τα τέλη του 2019 ως υπάλληλος του κ. Ντίλιαν. Εκτενής ήταν η αναφορά και για τις απαντήσεις από πλευράς κυβερνώντος κόμματος, όταν τον Νοέμβριο του 2019 επαναφέραμε τα δημοσιεύματά μας από το 2017 για τις σχέσεις με την NCIS και τον κ. Άβνι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλειδί η Κύπρος στις υποκλοπές – Τι είδε και τι είπε η PEGA

Στα σημειώματά μας συμπεριλήφθηκε και δημοσίευμα στις 19/9/2021 μέσω του οποίου αποκαλύψαμε ότι ο Μιχάλης Αγγελίδης, αδερφός του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ήταν συνέταιρος του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Θυμίζουμε ότι ο κ. Άβνι ελεγχόταν σε σχέση με την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων μαζί με τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν. Το ερώτημα που εγέρθηκε, λοιπόν, ήταν κατά πόσον ο Σάββας Αγγελίδης θα μπορούσε να επιτελέσει το έργο του χωρίς να επηρεαστεί. Όταν μιλήσαμε με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στις 17/9/2021 (πριν αρχίσει η ακρόαση της υπόθεσης του βαν στο δικαστήριο) δήλωσε άγνοια για τον συνεταιρισμό του αδερφού του Μιχάλη Αγγελίδη. Ο τελευταίος μάς διαβεβαίωσε ότι το εγχείρημά του με τον Άβνι (Spy Shop) ναυάγησε εν τη γενέσει του.

4. Πώς Ντίλιαν, Άβνι και συνεργάτες τους διασυνδέονται με τα όσα διερευνώνται στην Ελλάδα

Αναφερθήκαμε επιγραμματικά στον ρόλο της Intellexa A.E. στην Ελλάδα και τη σχέση του Ομίλου της με το Predator. Παραθέσαμε αρκετά σημεία που προκύπτουν από συνεχή δημοσιεύματά μας στον «Φ», μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα: 

• Η Intellexa είναι Όμιλος και υπό την ομπρέλα της έχει διάφορες εταιρείες. Ως επίσημη ονομασία εμφανίστηκε στην Κύπρο τουλάχιστον από το 2019. Έγινε αίτημα για κατοχύρωση του ονόματός της, ωστόσο, η διαδικασία μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε.

• H WS Wispear που πλέον μετονομάστηκε σε Passitora και απασχόλησε τις κυπριακές Αρχές με το βαν παρακολουθήσεων, αγόρασε τη Cytrox έναντι 5 εκ. δολαρίων το 2018. Κι αυτό σύμφωνα με παρουσίαση συνέντευξης του Ταλ Ντίλιαν στο Forbes. Η Cytrox είχε αναπτύξει το λογισμικό Predator.

• Στην Cytrox που πλέον είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο εταιρειών της Ουγγαρίας, παρουσιάζεται ως αξιωματούχος η Α. Α. Πρόκειται για υπάλληλο εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας του Ταλ Ντίλιαν. Η Α.Α. εμφανίζεται στις 13 Νοεμβρίου του 2019 να στέλνει e-mail για λογαριασμό της Ws Wispear (εταιρείας του βαν παρακολουθήσεων) στην υπηρεσία Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκ μέρους του ισραηλινού επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν. Το e-mail αποσκοπούσε στην παροχή βοήθειας στην εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν, ώστε να υλοποιήσει συμφωνία με υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι υποκλοπές στο μικροσκόπιο της Επιτροπής PEGA

• Η Ελληνική Intellexa A.E. που συνδέεται με το Predator, σύμφωνα με έγγραφα που είναι κατατιθεμένα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έχει ως μοναδικό διοικητικό της στέλεχος τη σύζυγο του Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Αλεξάντρα Χάμου, με διεύθυνση μόνιμης διαμονής στη Λεμεσό.

• Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Inside Story (Τ. Τέλλογλου, Ελ. Τριανταφύλλου) προκύπτει ότι η INTELLEXA ΑΕ (ίδρυση 11 Μαρτίου 2020) συνδέεται με την ιρλανδική THALESTRIS LIMITED. Εκτός από την Intellexa με την Thalestris συνδέονται ακόμη τρεις εγγεγραμμένες στην Ελλάδα εταιρείες. Η HERMES TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, η APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ (ιδρύθηκαν 11 Μαρτίου 2020) και η FEROVENO LIMITED (εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα στις 15/10/2020 ως υποκατάστημα κυπριακής εταιρείας). Όπως διαπιστώσαμε από τη δική μας έρευνα και στις τρεις αυτές εταιρείες οι αξιωματούχοι είναι από την Κύπρο. Στην APOLLO TECHNOLOGIES, μάλιστα, συμμετέχει Κύπρια υπάλληλος του Άβνι και του Ντίλιαν. Ήταν αξιωματούχος σε πέντε εταιρείες του Άβνι.

• Υπάρχει μια εταιρεία-κλειδί που συνδέει τους Άβνι και Ντίλιαν με το Predator. Πρόκειται για την Poltrex. Ιδρύθηκε στις 3/10/2018 και σ΄ αυτήν συμμετείχαν ενεργά οι Ντίλιαν και Άβνι. Συγκεκριμένα από τις 10/6/2019 είχε ως μοναδικό μέτοχο (1.000 μετοχές) την εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους Intellexa Limited, συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, δηλαδή περίπου τρεις μήνες αργότερα, διευθυντής και γραμματέας της Poltrex ανέλαβε ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Η Poltrex στις 16/10/2019 μετονομάστηκε σε Alchemycorp LTD, με τους Ντίλιαν και Άβνι να συμμετέχουν στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εταιρείας, αντίστοιχα, μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου του 2020. Τρεις μήνες προηγουμένως και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους από τις κυπριακές Αρχές, για την υπόθεση του βαν των παρακολουθήσεων. Στις 24/2/2020 κι ενώ καταζητούνταν, οι Άβνι και Ντίλιαν παρέδωσαν τα ηνία της εταιρείας στον μόνιμο κάτοικο Καναδά Γιαρόν Λεβγκόρεν. Ο τελευταίος εμφανίστηκε εν μια νυκτί ως μέτοχος της πρώην Poltrex και νυν Alchemycorp LTD, καθώς και διευθυντής και γραμματέας της. Ο Λεβγκόρεν μαζί με την Α.Α., υπάλληλο εταιρείας του Ντίλιαν, είναι αξιωματούχοι της εταιρίας Cytrox που ανέπτυξε το Predator. H Αστυνομία μας δήλωσε επίσημα πως ποτέ η Poltrex δεν ήταν αντικείμενο των ερευνών της τo 2019.

• Ως κύρια μέτοχος της συνδεόμενης με Κύπρο Cytrox, εμφανίζεται η εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους ALIADA GROUP INC. Η τελευταία συνδέεται με τη σειρά της με την Wispear/Passitora (βαν παρακολουθήσεων), αλλά και την Intellexa. Όλες συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλει να μάθει για το βαν και τους νόμους η PEGA

• Συνεργάτιδα των Ντίλιαν και Άβνι ελέγχθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας σε σχέση με το Predator και τις παρακολουθήσεις σε βάρος του Θανάση Κουκάκη. Στις 24/6/2021 η υπάλληλος εκλέχθηκε «Σύμβουλος-Διαχειριστής» της εταιρείας «APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η συγκεκριμένη υπάλληλος θήτευσε ως αξιωματούχος κι άλλων εταιρειών με τις οποίες σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα ο Άβνι: CIS TECHNOLOGIES LTD, CIS INTERNATIONAL LIMITED, CIS GLOBAL SECURITY SOLUTIONS LIMITED, NOACO MANAGEMENT LIMITED και PEGASUS FLIGHT CENTER LIMITED. Μάλιστα, γίνεται αναφορά στο όνομά της στην 7σέλιδη έκθεση της Αστυνομίας που έχουμε αναλύσει. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2019 ελέγχθηκε από την Αστυνομία, ως υπάλληλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του βαν παρακολουθήσεων, WiSpear. Αυτό καταγράφεται και σε δικογραφία. Η WiSpear αποδεδειγμένα συνδέεται με την Intellexa και τον Ταλ Ντίλιαν.

• Κύπριος δικηγόρος (με τα αρχικά Π.Α.), σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας, εκπροσώπησε τη μοναδική αξιωματούχο της Intellexa Α.Ε., Σάρα-Αλεξάνδρα Χάμου, φερόμενη ως σύζυγο του Ταλ Ντίλιαν.

• Καταγράφουμε δηλώσεις των ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδάκη και Γιώργου Γεωργίου για το θέμα. Οι τελευταίοι σε τοποθετήσεις τους στον «Φ» από την πρώτη στιγμή είχαν διασυνδέσει την υπόθεση της Ελλάδας με τα όσα έγιναν στην Κύπρο το 2017 και το 2019. Παραθέσαμε και δήλωση του κ. Παπαδάκη (9/8/2022), ο οποίος αναφέρθηκε σε «φήμες ότι και πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων/υποκλοπών». Είχε παραπέμψει σε πανομοιότυπη δήλωση που είχε κάνει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, περί τα τέλη του 2019 («σχεδόν όλα τα κόμματα αγοράζουν υπηρεσίες παρακολούθησης»).

5. E-mail WiSpear σε κυπριακό κόμμα για εξαγωγή σε Ολλανδία

Καταθέσαμε το e-mail ημερομηνίας 13/11/2019 από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του βαν, WS Wispear, προς την ιδιαιτέρα προέδρου κόμματος. Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που φέραμε στο φως της δημοσιότητας στις 4/10/20022 εμφανίζεται η ίδια ομάδα επιχειρηματιών και υπαλλήλων που απασχόλησαν τις Αρχές το 2017 και το 2019, να ζητούν βοήθεια και μεσολάβηση με το Υπουργείο Εμπορίου ώστε να εξάγουν προϊόν της WS Wispear, στο πλαίσιο προσφοράς που προκήρυξε υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας και κέρδισε η εταιρεία τους. Τα e-mails από πλευράς Wispear προωθήθηκαν από δυο υπαλλήλους, για τις οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω. «Συναντήσαμε» και τις δυο στην έρευνα για το Predator.

6. Οι απόρρητες συμβάσεις της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Αναφορά κάναμε και στο δημοσίευμα του «Φ» στις 24/10/2022 όταν φέραμε στο φως της δημοσιότητας μέρος απόρρητων συμβάσεων της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών το 2014 σε σχέση με αγορά λογισμικών παρακολούθησης/υποκλοπών. Οι συμβάσεις αφορούσαν και την πρώην κυβέρνηση (2012) και τη νυν. Επρόκειτο για επτά διαφορετικές επιστολές, μεταξύ Ιανουαρίου του 2014 και του Ιουλίου του ίδιου έτους, προς το Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή σε περίοδο επτά μηνών. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, μόνο η ΚΥΠ ζήτησε αποδέσμευση ποσών από ειδικό κονδύλι, που αγγίζουν συνολικά τις 700.000 ευρώ. Τα ποσά ζητούντο για αγορά και συντήρηση των εν λόγω συστημάτων. Αναφερόμαστε σε πολύ γνωστά συστήματα για τον κλάδο των παρακολουθήσεων. Όλα αυτά σε μια περίοδο που δεν υπήρχε επαρκές νομικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις.

7. Το νομικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις και το καθεστώς εξαγωγών

Μεταξύ άλλων, θίξαμε το θέμα με τον περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμο που τροποποιήθηκε το 2020. Η σχετική νομοθεσία (2020) καθιστά νόμιμες τις παρακολουθήσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για την ώρα, όμως, αυτές παραμένουν ανεξέλεγκτες. Ο λόγος είναι ότι οι σχετικοί κανονισμοί και τα πρωτόκολλα που έπρεπε να ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα Inside Story (22/8/2022) πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρυθμιστικό πλαίσιο ούτε για τους κατασκευαστές, ούτε για τη χρήση των λογισμικών. «Γι΄ αυτό έρχονται, γιατί δεν τους ελέγχει κανείς» είπε χαρακτηριστικά. Δώσαμε στοιχεία για το δημοσίευμα του «Φ» στις 14/9/2022. Είχαμε αναφέρει λεπτομερώς πώς γίνεται η εξαγωγή λογισμικών παρακολούθησης σε τρίτες χώρες. Σε έγγραφο από το υπουργείο Εμπορίου που είχαμε πρόσβαση, περιγράφεται το υπό εξαγωγή προϊόν που είναι «διπλής χρήσης».

Έγιναν κι αυτά στην Εξεταστική

Οι τρεις προερχόμενοι από διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς Ολλανδοί ευρωβουλευτές, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για το θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος που δημοσιεύσαμε περί τις αρχές Οκτωβρίου. Το e-mail αφορά τη συμφωνία της Wispear με υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας τον Νοέμβριο του 2019. Μάλιστα, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής PEGA, Γερούν Λενάερς (ΕΛΚ), έκανε σχετικό σχόλιο. Οι άλλοι δύο βουλευτές από τη χώρα της τουλίπας που συμμετείχαν στην αποστολή είναι η Σοφία ιντ Βελντ (Renew) και ο Τάις Ρέουτεν (Σοσιαλιστές). Η κ. ιντ Βελντ θα συντάξει και το πόρισμα της 4ήμερης αποστολής του κλιμακίου της PEGA στην Κύπρο και στην Ελλάδα (1-4/11). Να σημειωθεί ότι δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για το θέμα, αλλά και πολύ καλά ενημερωμένη. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής είχε πρωτοστατήσει, άλλωστε, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα των παρακολουθήσεων από ευρωπαϊκά σώματα, μετά τις αποκαλύψεις περί μαζικών υποκλοπών συνομιλιών μέσω Pegasus από κυβερνήσεις χωρών. Όπως γράψαμε, έδειξε να έχει καλή γνώση των γεγονότων σε Κύπρο και Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι μιλάει πολύ καλά Ελληνικά. 

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η θέση μας

Μέσα από τις ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν από ευρωβουλευτές, κληθήκαμε να καταθέσουμε και τις δικές μας απόψεις για τον τρόπο που θα πρέπει να ενεργήσει η Ευρωβουλή σε σχέση με το θέμα των λογισμικών παρακολουθήσεων. Ένα τέτοιο ερώτημα υπέβαλε η Βελγίδα Σάσκια Μπρικμόντ των Πρασίνων.

Απαντήσαμε πως θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί ώστε να αντιμετωπιστεί η ασυδοσία που επικρατεί σε όλα τα κράτη -μέλη. Καταθέσαμε την άποψη ότι θα πρέπει να τεθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για την εξαγωγή ειδών «διπλής χρήσης», όπως είναι τα λογισμικά παρακολουθήσεων: Να υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές, να ελέγχονται οι εταιρείες που τα παράγουν, να βελτιωθεί η εποπτεία σε σχέση με την εγγραφή εταιρειών και να διασφαλιστεί πως οι χρήστες τέτοιων συστημάτων δεν θα παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα πολιτών.

Αυτό ήταν και το γενικότερο μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε, να καταθέσουμε ως άποψη. Εκτιμούμε πως τα ευρήματά μας από τη δημοσιογραφική ενασχόλησή μας με το θέμα κατά την τελευταία πενταετία, κατέδειξαν τις πιο πάνω αδυναμίες.