Τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών θέλει να χρησιμοποιήσει η Τουρκία προκειμένου να πετύχει την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα προβολής της απόφασης του ΟΤΚ σε σχέση με το ψευδοκράτος επιμένοντας ότι αποφασίστηκε ένταξη της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου» ως παρατηρητή. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που πρωταγωνιστεί στην προβολή της απόφασης του ΟΤΚ για το ψευδοκράτος στις τελευταίες του δηλώσεις υποστήριξε πως ο οργανισμός έχει τώρα αποκτήσει και πρόσβαση στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως στη σύνοδο του ΟΤΚ στη Σαμαρκάνδη «κάναμε πολλά βήματα με σκοπό την ενίσχυση των συγκοινωνιακών δεσμών ανάμεσά μας και της εμπορικής συνεργασίας». Και πρόσθεσε: «Με την αποδοχή της ΤΔΒΚ ως μέλος παρατηρητής η οργάνωσή μας ενίσχυσε την πρόσβασή της στη Μεσόγειο. Θα συνεχιστούν παρόμοια βήματα εντός του ΟΤΚ. Θα εμβαθύνουμε πιο πολύ τη συνεργασία μας και σε θέματα πολιτιστικά και πολιτικά και όχι μόνο στους τομείς του εμπορίου και των συγκοινωνιών».  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ομέρ Τσελί, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε δηλώσεις του (πηγή ΑΑ/ΓΤΠ) μίλησε για την επιτυχία της ένταξης του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών: «Υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική πρόσφατα και αναμφίβολα, η πιο σημαντική από αυτές είναι η αποδοχή της ΤΔΒΚ ως “μέλος-παρατηρητής” στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ). Θα ήθελα να αναφέρω ότι απορρίπτουμε πλήρως το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφουν επιστολές και κάνουν δηλώσεις με απειλές, εκβιασμούς ή στοχοποίηση των τουρκικών κρατών εξαιτίας αυτού του βήματος που έκαναν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Νέα ναυμαχία μνημονίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι κινήσεις των Τούρκων αντιμετωπίζουν πάντως αντιδράσεις κυρίως από τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που ενοχλεί την Άγκυρα. Ο Ομέρ Τσελίκ μίλησε για «απειλές που υπήρξαν» σε σχέση με την απόφαση του ΟΤΚ για το ψευδοκράτος. Ο Τούρκος εκπρόσωπος αναφερόταν στις αντιδράσεις της ΕΕ και τις προειδοποιήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς σε σχέση με τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντιδράσεις που οδήγησαν χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν να προβούν σε διευκρινίσεις και να διαμηνύουν πως η απόφαση δεν συνεπάγεται και αναγνώριση του ψευδοκράτους. 

Στις δηλώσεις του ο Ομέρ Τσελίκ απευθυνόμενος στην ΕΕ είπε και τα εξής: «Αφήσατε ένα προβληματικό νησί, ένα νησί χωρισμένο στα δύο, να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μοναδική εκπρόσωπο τη νότια Κύπρο. Έπειτα περιμένετε παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, ό,τι κι αν συμβεί και όποιο κι αν είναι το κόστος, υπάρχουν δύο ισότιμες κοινότητες σε αυτό το νησί και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Η Τουρκία θα υποστηρίξει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου μέχρι τέλους στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της. Η υπόθεση των Τούρκων της Κύπρου είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μια από τις πιο δίκαιες υποθέσεις στη γη».