Για σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά της Διεύθυνσης των Φυλακών, κάνει λόγω ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης ο οποίος σημειώνει πως «η Ανεξαρτησία των θεσμών έχει εξανεμισθεί κατά την διακυβέρνηση Αναστασιάδη».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η κοινή ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα και του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά  της Διεύθυνσης των Φυλακών προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.

Γιατί επέλεξαν αυτή την παράξενη σε περιεχόμενο και θεσμικά ασυνήθιστη ενέργεια για να εκφράσουν γενικά και αόριστα «έντονη έγνοια και ανησυχία για την κατάσταση» στις Φυλακές;

Αυτά που περιγράφουν (διακίνηση ναρκωτικών, χρήση κινητών) είναι θέματα που δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά, αλλά απασχόλησαν την κοινή γνώμη στο παρελθόν  επανειλημμένα.

Τι έκανε γι’ αυτά η εκτελεστική εξουσία που κυβερνά εδώ και 10 χρόνια και της οποίας οι δύο Γενικοί Εισαγγελείς ήταν υπουργοί;

Γιατί θυμήθηκαν τώρα «τη λήψη μέτρων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες»;

O Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης πρέπει πιο συγκεκριμένα να απαντήσει: Τι έκανε για να λύσει τα προβλήματα όταν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης;  

Η θέση μου είναι σαφής: Η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών κρίνεται από το έργο της. Η διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους  πρέπει να αξιολογείται από τις αρμόδιες αρχές που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 Όλοι γνωρίζουν ότι, με βάση το σύνταγμα ο Γενικός Εισαγγελέας είναι αυτός που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ποινική δίωξη σε υποθέσεις διαφθοράς.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία ετήσια έκθεση της για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2022, αξιολογεί αρνητικά την αποτελεσματικότητα του Γενικού Εισαγγελέα στο πιο καίριο σημείο. Γράφει συγκεκριμένα: «στις σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, δεν υπάρχουν αποτελέσματα» (results regarding high-level corruption cases are lacking», σελ. 9 – 10 της έκθεσης).

Ο ΓΕ και ο βοηθός ΓΕ σκεπάζουν την αναποτελεσματικότητα τους και διορίζουν 4 ποινικούς ανακριτές για πιθανά αδικήματα στις Φυλακές. Όμως υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι να εξωθήσουν τη διευθύντρια των Φυλακών σε παραίτηση.

Υπενθυμίζω ότι ποτέ δεν διόρισαν έστω και έναν  ποινικό  ανακριτή  να διερευνήσει το πόρισμα Νικολάτου για τα χρυσά διαβατήρια και τη σωρεία των υποθέσεων διαφθοράς γύρω από αυτά.

Επαναφέρω πρόταση στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μου για το «Τίμιο Κράτος» και τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης:

Οι αποκλειστικές αρμοδιότητες της Γενικής Εισαγγελίας να είναι νομικός σύμβουλος του κράτους και δημόσιος κατήγορος, πρέπει να διαχωριστούν με συνταγματική τροποποίηση του Άρθρου 113 καθότι υπάρχει εμφανής σύγκρουση συμφέροντος.

Με αυτό τον τρόπο, ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως διωκτική Αρχή, αλλά ένας άλλος θεσμός θα αναλάβει τον ρόλο του νομικού συμβούλου της Δημοκρατίας. Αυτός ο διαχωρισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλα κράτη της Κοινοπολιτείας.

Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία των θεσμών για να τους καταστήσουμε αρωγούς στον αγώνα για ένα Τίμιο Κράτος.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!