Σημερινές τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ για το εργασιακό καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου φανερώνουν υποκρισία, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι για το θέμα που αφορά άμεσα και τους πολλούς υποψήφιους εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στους καταλόγους διορισμών («διοριστέοι» και «διορίσιμοι»), δεν προσφέρεται ως λύση η όποια κατοχύρωση δικαιωμάτων «απασχόλησης αορίστου χρόνου». Ασχέτως αν αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνέχεια τυχόν αποφάσεων δικαστηρίων, σημειώνει, χρειάζεται μια μόνιμη λύση με διάρκεια.

Προσθέτει ότι το ΥΠΑΝ εξετάζει διεξοδικά αυτό το θέμα -που έχει μεγάλες σε όγκο διαστάσεις- για να δώσει λύσεις που και θα εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της εκπαίδευσης και θα κατοχυρώνουν επαγγελματικά τους εκπαιδευτικούς. Οι προτεινόμενες λύσεις, αναφέρει, θα γνωστοποιηθούν σύντομα.

Διερωτάται παράλληλα κατά πόσο η στάση του ΑΚΕΛ είναι ειλικρινής ή μήπως πρόκειται για ευκαιριακά λαϊκιστική τοποθέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναπομπή του νόμου για εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου

«Αν ήταν ειλικρινής η στάση του, τότε γιατί άραγε το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που αντέδρασε έντονα όταν, σε μια περίπτωση πριν δυο μήνες, στην αρχή του σχολικού έτους, το ΥΠΑΝ αντικατέστησε συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών με διορισμούς εκπαιδευτικών; Γιατί το ΑΚΕΛ αντέδρασε τότε, υπερασπιζόμενο την αγορά υπηρεσιών! Φάνηκε έτσι πόσο υποκριτική είναι η στάση τους», αναφέρει ο Υπουργός.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι ο μεγάλος αριθμός συμβάσεων αγοράς υπηρεσιών, που προέκυψε μαζί με την ανάγκη ταχείας και ευέλικτης ανάπτυξης νέων προγραμμάτων του Υπουργείου, έχει τις καταβολές του σε εκείνα τα «πέτρινα χρόνια», τότε που οι πολιτικές του ΑΚΕΛ εφαρμοσμένες στη διακυβέρνηση είχαν οδηγήσει τα ταμεία του κράτους να μην έχουν καν τα διαθέσιμα για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για περισσότερο από ένα-δυο μήνες.

«Εν πάση περιπτώσει, το ΥΠΑΝ αυτήν ακριβώς τη στιγμή επεξεργάζεται τρόπους για να αντικατασταθεί η πρόσκαιρη εξασφάλιση υπηρεσιών και η δημιουργία σχέσεων «αορίστου χρόνου», με τακτικές διαδικασίες προσλήψεων», αναφέρει.

Ο Υπουργός παραδέχεται ότι για λόγους ταχείας και ευέλικτης ανάπτυξης νέων προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντικός αριθμός συμβάσεων αγοράς υπηρεσιών στο ΥΠΑΝ. Αναφέρει ωστόσο ότι το ΑΚΕΛ είναι το τελευταίο που μπορεί να μιλά για τέτοια θέματα. «Διότι για τα σχέδια αγοράς υπηρεσιών που αφορούν στο ΥΠΑΝ, είναι γνωστό ότι εξετάζεται το όλο θέμα και θα δοθούν σφαιρικές λύσεις», αναφέρει.

  Ο κ. Προδρόμου επικρίνει το ΑΚΕΛ ότι με τη σημερινή του τοποθέτηση,  παραπέμπει σε αντισυνταγματικές απόπειρες για να ληφθούν αποφάσεις εκτελεστικής εξουσίας από τη Βουλή, επιδίδεται σε προσπάθεια να «πουλήσει ελπίδα» στη βάση της «απασχόλησης αορίστου χρόνου» και σε όσους έχουν σχέση αγοράς υπηρεσιών με το Δημόσιο και καταφέρεται εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Κακίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση για αναφορά νομοθεσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με ανεπίτρεπτη παρέμβαση της Βουλής σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Γιατί όμως δεν αναμένει να δει τις σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στηρίζει ισχυρισμούς σε δικές του ετυμηγορίες;», αναφέρει.

Διερωτάται κατά πόσο το ΑΚΕΛ εννοεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αδιαφορεί σε περίπτωση που ψηφίζονται είτε αντισυνταγματικές πρόνοιες είτε ρυθμίσεις μέσα από τις οποίες καταργείται η διάκριση των εξουσιών και κατά πόσο είναι αυτή η διευθέτηση που έχουν κάνει με τον υποψήφιο Πρόεδρο που υποστηρίζουν στις επικείμενες εκλογές, δηλαδή να αδιαφορεί για αντισυνταγματικές νομοθετικές προτάσεις τις οποίες θα υποστηρίζει το ΑΚΕΛ ψηφοθηρικά.