Μια από τις πρώτες πολιτικές πράξεις του νέου Προέδρου θα είναι και ο διορισμός Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος είναι ο μοναδικός που χρειάζεται την έγκριση της Βουλής. Ήδη η θέση έχει προκηρυχθεί από τον περασμένο μήνα με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 13 Μαρτίου. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28/6/2022, όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου και όσες κριθούν ότι οι υποψήφιοι πληρούν τα προσόντα, θα διαβιβαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Η διαδικασία αυτή, έφερε και την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι οι διεθνείς υποχρεώσεις επιβάλλουν όπως ο διορισμός του Επιτρόπου Διοίκησης είναι «διαφανής, αξιοκρατικός και αντικειμενικός». Η προκήρυξη (της θέσης) προβλέπει αξιολόγηση από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για αξιολόγηση από Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής. Το θέμα επαφίεται στον Νίκο Χριστοδουλίδη για το κατά πόσον θα αναθέσει την αξιολόγηση των υποψηφίων από Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει ακόμα διοριστεί, ενώ η θητεία της νυν Επιτρόπου Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, λήγει στις 20 Απριλίου. 

Σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος, υποψήφιοι για τη θέση μπορούν να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τουλάχιστον 35 ετών και άνω, εγνωσμένης μόρφωσης και πείρας και ανώτατου ηθικού επιπέδου. Επίσης, προβλέπεται ότι το πρόσωπο που θα διοριστεί στην εν λόγω θέση δε μπορεί να κατέχει οποιαδήποτε άλλη θέση ή αξίωμα στη Δημοκρατία ή να ασχολείται σε οποιαδήποτε άλλη εργασία με αμοιβή και αφυπηρετεί στο τέλος του μήνα που θα έχει συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Πώς απαντά στις επικρίσεις για τη νέα Κυβέρνηση

Σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίστηκε, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου θα ετοιμάσει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα το οποίο θα υποβάλει στο Υπουργικό για σκοπούς ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών, στο οποίο θα επισυνάπτει κατάλογο των προσώπων που ενδιαφέρονται για τη θέση και πληρούν τα κριτήρια. Ακολούθως το Υπουργικό αφού αξιολογήσει και εξετάσει όλους τους υποψηφίους θα υποβάλει σχετική εισήγηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος με τη σειρά του θα διαβιβάσει το όνομα του εκλεκτού για τη θέση του Επιτρόπου Διοίκησης στη Βουλή. Αφού λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας της Βουλής, τότε και μόνο τότε προβαίνει στο διορισμό του προτεινόμενου προσώπου. 

Σημειώνεται ότι επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, η Βουλή είχε απορρίψει την εισήγησή του για διορισμό στη θέση του Επιτρόπου Διοίκησης, τον ακαδημαϊκό Άντρο Καπαρδή και τελικά προτάθηκε η Ελίζα Σαββίδου, η οποία έγινε αποδεκτή από τη Βουλή και διορίστηκε. Η κ. Σαββίδου αποχώρησε από τη θέση της τον Μάρτιο του 2017 και ως Επίτροπος Διοίκησης είχε διοριστεί η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. Αναμένεται ότι ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση θα είναι και η νυν Επίτροπος, ενώ αναμένονται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον πρόσωπα που ασχολούνται με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός της Επιτρόπου Διοίκησης έχει ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με την ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων, όπως της Αρχής κατά των διακρίσεων, της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ανεξάρτητης Αρχής Προώθησης Δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.