Στη δημιουργία Γραμματείας Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα σώμα στα πρότυπα του cabinet office, που είθισται να λειτουργεί σε προεδρικά και πρωθυπουργικά γραφεία σε όλες τις σύγχρονες χώρες, με στόχο να βοηθά τον Πρόεδρο/τον Πρωθυπουργό της χώρας στη χάραξη πολιτικής, στρατηγικής κατεύθυνσης, καθώς και στην παρακολούθηση και συντονισμό της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

Η Γραμματεία θα αποτελείται από 12 δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα επιλεγούν και θα αποσπαστούν από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και θα έχουν ρόλο σημείου επαφής-διαμεσολαβητή, μεταξύ των διαφόρων Υπουργείων/Υφυπουργείων, ενώ θα ελέγχουν κατά πόσον τα διάφορα έργα υλοποιούνται στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, εφόσον τα διάφορα ζητήματα, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της παραγωγής πολιτικής είναι πλέον πολυτομεακά, με τη συμμετοχή πέραν του ενός Υπουργείου, ως εκ τούτου εκτιμάται σημαντική η παρουσία της συγκεριμένης ομάδας, η οποία θα παρακολουθεί τον συντονισμό των πολιτικών και θα διασφαλίζει ότι δεν θα πραγματοποιούνται αντικρουόμενες ενέργειες μεταξύ των Υπουργείων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολιτική απόφαση το ξεπάγωμα εκατοντάδων εταιρειών

Όπως πληροφορούμαστε, για τη στελέχωση της Γραμματείας τηρείται μια διαδικασία εσωτερικής αγοράς  υπηρεσιών, προς επιλογή μέχρι 12 ατόμων που εργάζονται ήδη σε υπηρεσίες του δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν ήδη εργοδοτηθεί στις κλίμακες από Α8 μέχρι Α13, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 30 Μαϊου, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων, θα ακολουθούσουν προσωπικές συνεντεύξεις, προκειμένου να αποφασιστεί περί τα τέλη Ιουνίου ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποσπαστούν στη Γραμματεία αυτή, η απόσπαση των οποίων θα είναι είτε πλήρης είτε μερική, χωρίς διαφοροποίηση της μισθολογικής αμοιβής τους. Δείτε εδώ τη σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με τη ίδια πηγή, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων θα θεωρείται πλεονέκτημα εάν κάποιος αιτών διαθέτει τουλάχιστον τριετή πείρα στη διαχείριση έργων ή στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση πολιτικών ή στον στρατηγικό σχεδιασμό. 

Σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα θα υλοποιείται σε τρία επίπεδα, που αφορούν τον σχεδιασμό, την υλοποίηση της πολιτικής και την αναφορά της υλοποίησης στην ανώτατη ηγεσία: 

A)    Οι λειτουργοί της Γραμματείας θα βρίσκονται σε επικοινωνία με τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία,

B)     η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω μαζί με τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς θα πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για να ελέγχουν την υλοποίηση των προτεραιοτήτων και στόχων που τίθενται, με βάση τον «οδικό χάρτη» του κάθε Υπουργείου και Υφυπουργείου,

C)     και στο τρίτο επίπεδο θα ετοιμάζεται μια έκθεση που θα παραδίδεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου με σκοπό να ενημερώνεται για το πού βρίσκεται η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν τα μεγάλα έργα και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τα Υπουργεία/Υφυπουργεία, ενώ ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου κατέχει η στρατηγική για το «Όραμα 2035».

Σημειώνεται ακόμη πως έχει ζητηθεί από τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία να ενημερώσουν για τις άμεσες προτεραιότητές τους και για το ποια ζητήματα ιεραρχούν ως επείγοντα, ενώ στο επίκεντρο τίθενται εκ πρώτης τα εκκρεμούντα ζητήματα που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση πχ η πρόσφατη επίτευξη συμφωνίας για την ΑΤΑ, η επίλυση του θέματος των εξετάσεων τετραμήνων, το σχέδιο ΚτίΖΩ και η αγορά υπηρεσιών για διδασκαλία στα επιμορφωτικά κέντρα.

Τα Υπουργεία έχουν κληθεί να παρουσιάσουν τον σχεδιασμό τους σε βάθος πενταετίας, ενώ η Γραμματεία θα παρακολουθεί αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και την εξέλιξη των έργων που αναλαμβάνονται, προκειμένου να επιλύονται τυχόν δυσκολίες/αστοχίες στον σχεδιασμό υλοποίησης των εργών.

Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου προγραμματίζεται να στεγαστεί σε κτήριο, που οικοδομείται εντός του χώρου του Προεδρικού Μεγάρου και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Οκτώβριο.