Η επιχειρηματολογία της ελληνοκυπριακής πλευράς σε καίρια ζητήματα της ουσίας του Κυπριακού, μέσα από μια «ζύμωση ιδεών», απασχόλησε το βράδυ της Δευτέρας σύσκεψη ομάδας νομικών και συνταγματολόγων, στη Λευκωσία, ενόψει και της άτυπης διάσκεψης, που αναμένεται να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αντικείμενο της σύσκεψης είναι η προετοιμασία, που γίνεται στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων, θεμάτων και ερωτημάτων, στα οποία έχουν κατατεθεί γραπτώς απόψεις, ενώ πλέον ακολουθεί διεξοδική συζήτηση για κάθε ένα από αυτά.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας της πενταμερούς διάσκεψης, η συζήτηση αφορά «όλα τα θέματα που εγείρονται επί του Κυπριακού, και νομικά και πολιτικά», ενώ άπτεται και βασικών συνταγματικών πτυχών, καθώς τα ζητήματα είναι αλληλένδετα.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι, πώς και πότε θα τεθεί, οπότε «είναι καλό να προετοιμάζεσαι για τα πάντα». Κατά τη συνεδρίαση «ζυμώνονται τα επιχειρήματα της εκπροσώπησης της πλευράς μας», αλλά και οι θέσεις της ε/κ πλευράς, στη βάση των νέων δεδομένων, που δημιουργεί η άλλη πλευρά.

Μερικά από τα βασικά ζητήματα, που απασχολούν την ομάδα αφορούν τις θέσεις που διατυπώνει η τουρκική και τ/κ πλευρά στο Κυπριακό, δίνοντας δημόσια έμφαση σε λύση δύο κρατών και σε «κυριαρχική ισότητα».

Η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ ακολούθησαν και άλλες συσκέψεις, στην παρουσία τεσσάρων ακαδημαϊκών και μελών της διαπραγματευτικής ομάδας, περιλαμβανομένου του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, του τέως Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυριάκου Κούρου, του πρώην Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου, του διπλωμάτη και πρώην Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Τάσου Τζιωνή αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ