To Top
23:36 Δευτέρα
27 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Με μικρό καλάθι στο Βερολίνο
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Με μικρό καλάθι στο Βερολίνο
  09 Νοεμβρίου 2019, 9:08 πμ  
Ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια μετάβαση του Νίκου Αναστασιάδη στο Βερολίνο για συνάντηση με Αντόνιο Γκουτέρες και Μουσταφά Ακιντζί. Κινήσεις οι οποίες σηματοδοτούν μια κινητικότητα στο Κυπριακό, πλην όμως δεν εξυπακούεται και ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών. Γι’ αυτό και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πάει στη συνάντηση του Βερολίνου κρατώντας μικρό καλάθι. 
 
Κι αυτό γιατί: 
 
(α) αυτό που υπάρχει ως μια κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στους τρεις (Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Ακιντζί) είναι η πραγματοποίηση μιας συνάντησης για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα, γεγονός που προμηνύει τη μη λήψη απόφασης ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς, και 
 
(β) τα μηνύματα που έχει στείλει η τουρκική πλευρά περιορίζουν στο ελάχιστο τις δυνατότητες να επιτευχθεί αποτέλεσμα στη συνάντηση των τριών στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ξεκαθαρίσει πως θέλει μια πενταμερή διάσκεψη στην οποία, αφού συμφωνήσουν για την εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα κ.λπ., να προχωρήσουν σε συζήτηση της μορφής λύσης του Κυπριακού. Αξιώσεις οι οποίες εκ προοιμίου δεν γίνονται δεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. 
   
Πριν από το ταξίδι στο Βερολίνο (ο Πρόεδρος αναχωρεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και επιστρέφει στις 26 του μήνα) θα βρεθεί στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ για συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου η Τζέιν Χολ Λουτ θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τον Μουσταφά Ακιντζί και κατά πάσα πιθανότητα στις 6.30 το απόγευμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του την Παρασκευή ανέφερε πως η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ «επί του παρόντος αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, ενδεχόμενα από τις 15 Νοεμβρίου, και η συνάντηση της μαζί μου έχει οριστεί στις 16 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα. Είναι μια προετοιμασία που γίνεται ενόψει της συναντήσεως που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, με τον ΓΓ των ΗΕ».
 
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι, εάν και η άλλη πλευρά διαθέτει την ίδια αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση με αυτήν που διαθέτουμε εμείς, (η συνάντηση) μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα». Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία από την Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα ενημερώσω πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο για τις πληροφορίες που έχουμε και εν συνεχεία, εν ανάγκη θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις».
 
Χθες ανακοινώθηκε ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της 13ης Νοεμβρίου. 
 
Μάταιο το ταξίδι, εκμυστηρεύθηκε στον Ταλάτ

Μάταιο το ταξίδι στο Βερολίνο και όσα θα κοστίσει αυτή η συνάντηση. Αυτή είναι η εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη παραμονές της τριμερούς συνάντησης όπως την εκμυστηρεύθηκε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. 

Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη διάρκεια δεξίωσης (που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη) στο Λήδρα Πάλας: «Ενδεχομένως να κάνετε κάτι, είπε στον Αναστασιάδη, τον οποίο συνάντησε σε δεξίωση την περασμένη εβδομάδα. Και αυτός έσκυψε προς το μέρος μου και μου ψυθίρησε στο αυτί: Αυτή είναι μια ανεπίσημη συνάντηση Μεχμέτ Αλί. Τι να αναμένει από αυτή τη συνάντηση; Μάταια πάμε, μάταια και τα έξοδά μας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταλάτ: Ο Αναστασιάδης μου είπε ότι πηγαίνουν «μάταια» στο Βερολίνο

Στις δηλώσεις του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άσκησε κριτική προς τον Μουσταφά Ακιντζί για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό ειδικότερα για τις σχέσεις του με την Τουρκία: «Θα πρέπει να υπάρχει ένας "πρόεδρος" ο οποίος να μην διακόπτει τον διάλογο με την Τουρκία. Δεν πρέπει να γίνονται συζητήσεις μέσω του Τύπου». 

Συνεχίζοντας ο Ταλάτ υπέδειξε πως αυτό που η Τουρκία δηλώνει είναι πως «και θέσεις πέραν της ομοσπονδίας θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι» και τόνισε πως το καθήκον είναι να δοθεί απάντηση: «Ότι οι άλλες προσεγγίσεις δεν είναι ρεαλιστικές, να προσπαθήσεις να πείσεις και να εναρμονίσεις την Τουρκία με τη δική σου θέση». 

Ακολούθως έστειλε το μήνυμα προς τον Μουσταφά Ακιντζί πως θα πρέπει να στοχεύει σε επαφές στο εξωτερικό και να μην μένει αμετακίνητος: «Στη διάρκεια της δικής μου "προεδρίας" πραγματοποιούσαμε επισκέψεις σε πόλεις όπως οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, αλλά και στη Γαλλία και τη Ρωσία. Κάναμε λόμπινγκ σε πολλές χώρες της ΕΕ, ενώ είχαμε προχωρήσει σε συμφωνίες με τον Τύπο στη νότια Κύπρο προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση μαζί τους. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών δεχόμασταν συνεχώς προσκλήσεις από την ΕΕ. Στη διάρκεια της δικής μου θητείας άλλαξαν τρεις υπουργοί Εξωτερικών στις ΗΠΑ και είχα συναντήσεις και με τους τρεις».

Στο Παρίσι τη Δευτέρα 

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Παρίσι την ερχόμενη Δευτέρα για να συμμετάσχει στο διεθνές Φόρουμ για την Ειρήνη, που διοργανώνει η Προεδρία της Γαλλίας.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προς τιμή των ηγετών των κρατών και κυβερνήσεων καθώς και διεθνών οργανισμών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο φόρουμ.

Στις 12 Νοεμβρίου, το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες του φόρουμ, στην ατζέντα του οποίου είναι, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που αφορούν στον παγκόσμιο διάλογο και διακυβέρνηση.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου, θα συνοδεύει στο Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...