Επίσκεψη μελέτης για τις καλύτερες πρακτικές ψηφιακής εκπαίδευσης ενηλίκων, διεξήχθη στο UCD (University College of Dublin), στο Δουβλίνο, όπου παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων το έργο «AdultDigitalUp», που υλοποιεί το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform) και την επιστημονική συμβολή του ερευνητικού Κέντρου CARDET. Το έργο αφορά σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού των ενηλίκων με έμφαση τους εκπαιδευτές ενηλίκων. 

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI, 2021) η Κύπρος κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των κρατών – μελών. Αν και η Κύπρος έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους του δείκτη DESI, οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες των Κύπριων παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο του 56 % στην ΕΕ. Μόλις το 45% των Κυπρίων ηλικίας 16 έως 74 ετών έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. 

Aπεσταλμένη της Κομισιόν στην Ιρλανδία και το UCD (University College of Dublin), η κ. Rima Joujou Deljkic, (DG Reform for Εducation, Employment and Health), συνεχάρη τους/τις συμμετέχοντες/ουσες του Project, για την προοπτική που δημιουργούν στην ανταλλαγή καλύτερων πρακτικών στην ψηφιακή εκπαίδευση ενηλίκων και τους κάλεσε να ενθαρρύνουν τη διαδικασία στην Ευρώπη. 

Υπενθύμισε τα σημαντικά εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ όπως το TSI (Technical Support Instrument), ένα πρόγραμμα της ΕΕ που παρέχει εξατομικευμένη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στα κράτη – μέλη της ΕΕ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Η υποστήριξη όπως εξήγησε, έχει ως γνώμονα τη ζήτηση και δεν απαιτεί συγχρηματοδότηση από τα κράτη – μέλη. Οι έξυπνες, βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες μεταρρυθμίσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών και των κοινωνιών μας, υπέδειξε η κ. Rima Joujou. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με το καλό και ψηφιακή μεταρρύθμιση

Ο προϋπολογισμός που διαθέτει η ΕΕ για την στήριξη των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, ανέρχεται στα 864 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. 

Κατά την παρουσίαση του ιρλανδικού μοντέλου ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων ενηλίκων, αναπτύχθηκε η φιλοσοφία της ενθάρρυνσης όλων, να γίνουν η καλύτερη πτυχή του εαυτού τους και η προσπάθεια που καταβάλλεται να αντιστραφεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι, η αδυναμία κάποιου να γράφει, να διαβάζει και να επικοινωνεί ψηφιακά, είναι αποτυχία του ιδίου και όχι της κοινωνίας. 

Παρουσιάστηκε η στρατηγική του οργανισμού για τον αλφαβητισμό ενηλίκων, NALA (National Adult Literacy Agency), σύμφωνα με την οποία εφαρμόζεται ένας οδηγός που βοηθά τους ενήλικες να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό χρειάστηκε όραμα, προοπτική και στόχοι, καθώς και στενή συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, που συμμετείχαν στην επίσκεψη μελέτης, διαπίστωσαν τη γερή δομή του στρατηγικού σχεδιασμού και την αρμονική σχέση των θεσμών – οργανισμών οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται και συμβάλλουν στην αναβάθμιση και προώθηση των πολιτικών της κυβέρνησης της Ιρλανδίας για παροχή επιμόρφωσης σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Σε δηλώσεις τους στο «Φ», τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ανέφεραν ότι, κατά την επίσκεψη μελέτης διαπιστώθηκαν τα κοινά σημεία της διαδικασίας ανάπτυξης και παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης της Κύπρου για τα έτη 2021-2027 με τη δεκαετή στρατηγική και τον Αριθμητισμό, τον Γραμματισμό και τις Ψηφιακές Δεξιότητες στην Ιρλανδία. Τονίστηκε η ανάγκη για συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και καλύτερης προβολής των εκπαιδευτικών ευκαιριών ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των ενηλίκων με χαμηλές δεξιότητες σε σχετικά προγράμματα. 

Χαρακτήρισαν δε, ορθές τις στοχευμένες και διορθωτικές κινήσεις που έφεραν τη μεγάλη αλλαγή και πρόοδο, στον τομέα του πληθυσμού της Ιρλανδίας, με ενεργή και συνεχή συνεργασία, κρατικού και μη κυβερνητικού τομέα. 

Το έργο «AdultDigitalUp» εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο

Το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου (ΥΠΑΝ), εφαρμόζει για τρίτη συνεχή χρονιά το έργο «AdultDigitalUp», το οποίο στοχεύει στην προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού των ενηλίκων με ιδιαίτερη έμφαση σε ενήλικες χαμηλής ειδίκευσης και στους αντίστοιχους εκπαιδευτές ενηλίκων. 

Το έργο, υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (Directorate-General for Structural Reform Support – DG REFORM) της EE και συντονίζεται από τον οργανισμό CARDET (Center for the Advancement of Research & Development in Educational Technology) και είναι ευθυγραμμισμένο με την ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δεξιοτήτων και το Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την εκπαίδευση των ενηλίκων 2021-2030.

Η Κύπρος με βάση στοιχεία, παρουσιάζει χαμηλότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού εξειδικευμένου στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επένδυση στην ψηφιακή ενδυνάμωση των ενηλίκων στην Κύπρο θα βοηθήσει στην προώθηση του ανθρώπινου δυναμικού του νησιού, ενώ θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομία, παρέχοντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το έργο προωθεί την ανταλλαγή και μεταφορά καλών πρακτικών και εμπειριών, με σκοπό την εκπλήρωση του πανευρωπαϊκού οράματος της ψηφιακής εποχής. Επιπλέον, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη δέσμευση και τα στρατηγικά σχέδια του υπουργείου για ενίσχυση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των εκπαιδευτών ενηλίκων στο νησί. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του CARDET και συντονιστής του «AdultDigitalUp», Χαράλαμπος Βρασίδας, εξήγησε τους βασικούς πυλώνες του έργου, καθώς και τι έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

>> Ενδελεχή έρευνα ανάλυσης αναγκών για τον εντοπισμό των μαθησιακών κενών των εκπαιδευτών ενηλίκων στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Κύπρο.

>> Ανάπτυξη ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων, με βάση τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων, χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες και στρατηγικές μικτής μάθησης, για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ομάδων – στόχων του έργου.

>> Σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μικτής μάθησης με τη συμμετοχή περισσότερων από 120 εκπαιδευτών και οργανισμών παροχής εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο. 

Το έργο «AdultDigitalUp» αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ τοπικών εκπαιδευτικών οργανισμών, του ΥΠΠΑΝ καθώς και άλλων τοπικών και ευρωπαϊκών φορέων για την εκπλήρωση του πανευρωπαϊκού οράματος για την ψηφιακή εποχή. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://adultdigitalup.eu/