Πέραν του αθλητικού, του περιηγητικού και του οικολογικού τουρισμού, που πλέον αποτελούν προτεραιότητες για το νέο είδος του βιώσιμου τουρισμού που προωθεί το κράτος και οι τουριστικοί φορείς της επαρχίας στην μετά πανδημία εποχή, η Πάφος αποτελεί εσχάτως αγαπημένο προορισμό του φυσιολατρικού κομματιού του τουριστικού ρεύματος και για έναν ακόμη λόγο: Τα ηλιοβασιλέματα της.

Τουριστικοί φορείς, τοπικές Αρχές και ιδιωτικοί φορείς, προωθούν την τελευταία διετία συστηματικά στην Κύπρο και το εξωτερικό την πτυχή αυτή ως μια απόλαυση που μπορεί ο επισκέπτης της επαρχίας Πάφου να έχει με τρόπο που καμία άλλη περιοχή του νησιού δεν μπορεί να του προσφέρει, λόγω και της θέσης της Πάφου στο δυτικότερο άκρο του νησιού.

Σε αυτά τα πλαίσια, με συνοδευτικά και ενισχυτικά στοιχεία τον μύθο της Θεάς Αφροδίτης και τη γραφικότητα που υπάρχει ακόμη στην περιοχή αυτή, πολλαπλάσια από ό,τι στις άλλες επαρχίες, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και αρκετά ξενοδοχεία της επαρχίας μέσα από σχετική μελέτη τροχοδρομεί δράσεις για γνωστοποίηση και προώθηση της ιδιαίτερης αυτής εμπειρίας. 

Από την εν λόγω μελέτη προέκυψε ότι τουριστικές τοποθεσίες σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Πάφου αναγνωρίζονται πλέον από τους επισκέπτες ως οι ωραιότερες για να απολαύσει κανείς τον ήλιο να βασιλεύει. Οι περιοχές αυτές, που πλέον αποτελούν και το «βαρύ πυροβολικό» της Πάφου για την προώθησή της στο κομμάτι αυτό του τουριστικού γκρουπ, είναι η Πέτρα του Ρωμιού, η παραλιακή περιοχή Γεροσκήπου – Πάφου, το λιμανάκι της Κάτω Πάφου με την περιοχή του Φάρου, το ύψωμα του Μουττάλου από την παλιά πόλη, το δυτικό παραλιακό μέτωπο Χλώρακας, Λέμπας, Κισσόνεργας, ο Κόλπος των Κοραλλίων, οι Θαλασσινές Σπηλιές και το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Πέγειας, η παραλία της Λάρας στη χερσόνησο του Ακάμα και ο Πωμός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίσκεψη του Πρέσβη της Σουηδίας στην Πάφο

Μετά την καταγραφή των τοποθεσιών, τροχοδρομείται σειρά δράσεων, όπως έκδοση ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού, ενημερωτικά, διοργάνωση εκδηλώσεων και άλλα, με στόχο, μέσα από την κοινή προσπάθεια της ΕΤΑΠ, των ξενοδόχων και άλλων φορέων της Πάφου, να καθιερωθεί για τα καλά η εμπειρία αυτή ως ένα ακόμη δυνατό συγκριτικό πλεονέκτημα για την επαρχία και μια μοναδική εμπειρία ζωής για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Ήδη την τελευταία διετία η προώθηση του ηλιοβασιλέματος της Πάφου ως συστατικό στοιχείο των μοναδικών εμπειριών που προσφέρει η επαρχία στους επισκέπτες της, υλοποιείται με μπροστάρηδες δύο τοπικές Αρχές: Τον Πωμό και την Κισσόνεργα, ενώ στην Πέτρα του Ρωμιού η μοναδική φυσική καλλονή του τοπίου και η περίληψή της στον χάρτη των παγκόσμιων θησαυρών λειτουργούν από μόνα τους ως ικανή συνθήκη για καθημερινή κοσμοσυρροή την ώρα της δύσης του ηλίου.

Στον μακρινό και γραφικό Πωμό, η ΕΤΑΠ Πάφου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο διοργάνωσαν τις πρώτες εκδηλώσεις μουσικού ηλιοβασιλέματος στην παραλία Πωμού, παρά το λιμανάκι, με τη συμμετοχή γνωστών μουσικών όπως οι Σωτήρης Καραγιώργης και Αντιγόνη Κυριάκου, οι οποίοι ερμήνευσαν τραγούδια ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου με σχετικό θέμα. Εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες δήλωναν γοητευμένοι από τις δράσεις αυτές, σε ένα από τα ωραιότερα τοπία της Κύπρου, την ώρα που ο ήλιος δύει και ζώντας μια μοναδική εμπειρία. 

Την εμπειρία του Πωμού, ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και μια κοινότητα σαφώς εγγύτερα στην αστική περιοχή Πάφου, η Κισσόνεργα.

Η γνωστή και δημοφιλής στους κολυμβητές παραλία της, «Πότιμα», έχουν γίνει και ένας δημοφιλής προορισμός, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους, χάρη στην απίστευτη θέα της περιοχής που προσφέρει ένα ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα.