Ελάχιστοι τρέφουν αυταπάτες για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι δύο χώρες πραγματοποιούν συνομιλίες που αφορούν στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Ουκρανία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια, όχι ότι δεν υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα, στα οποία έχουν τεράστιες διαφορές. Για αυτό και το κλίμα ήταν εξ αρχής μουδιασμένο με αντιπροσώπους των δύο πλευρών να δηλώνουν πως δεν αναμένουν σημαντικά αποτελέσματα. 

Τα τελευταία χρόνια ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται συνεχώς σε αντίπαλα στρατόπεδα, σχεδόν για τα πάντα. Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν μετά την κατάλυση του Ψυχρού Πολέμου για μια καλύτερη συνεργασία, γρήγορα διαψεύστηκαν. Τρεις δεκαετίες από την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ και η τάξη πραγμάτων που σφυρηλατήθηκε έκτοτε έχει υποστεί πολλά πλήγματα, για τα οποία οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί κατηγορούν ο ένας τον άλλο.

Η Ουάσιγκτον έδειξε να μην υπολογίζει τον αντίπαλό της όπως έπρεπε και ενδεχομένως να τον υποτίμησε κιόλας. Όμως, η Ρωσία ποτέ δεν αποδέχτηκε να μην έχει ρόλο πρωταγωνιστή και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να απομακρυνθεί από το προσκήνιο. Θεωρεί πως έχει λόγο και ρόλο στην ευρωπαϊκή νέα τάξη πραγμάτων. Όπως έγραψε η εφημερίδα Le Monde, αμφισβητεί όλη την αρχιτεκτονική ασφάλειας που ισχύει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, οι οποίοι εξακολουθούν να εξαρτώνται από την αμερικανική ομπρέλα προστασίας.

Οι ΗΠΑ από την άλλη δεν δείχνουν πλέον διατεθειμένες να συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο του προστάτη. Ξεκάθαρα, στο στόχαστρό τους έχει μπει η Κίνα, η οποία θεωρούν ότι απειλεί τα ζωτικά τους συμφέροντα. Σχεδόν όλο το ενδιαφέρον τους στρέφεται προς την περιοχή της Ανατολικής Ασίας αφήνοντας την Ευρώπη και τη Ρωσία σε δεύτερη μοίρα. Για αυτό και ενδεχομένως να προβούν σε κάποιες παραχωρήσεις. Πάντως, η δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων, πως είναι έτοιμοι να περιορίσουν την ανάπτυξη πυραύλων στην Ανατολική Ευρώπη, ίσως να είναι ενδεικτική της διάθεσής τους να μην τραβήξουν το σχοινί στα άκρα με τους Ρώσους.

Η Μόσχα σαφώς και γνωρίζει πού προσανατολίζεται η Ουάσιγκτον και για αυτό θα κινηθεί ανάλογα. Η στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία της δίνει την ευκαιρία να εδραιώσει τις θέσεις της στην Ευρώπη. Για αυτό στις διαπραγματεύσεις θα τραβήξει το σχοινί μέχρι τέλους.