Ξόδεψαν €6.416.345 οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2021, μόνο με πιστωτικές κάρτες. Εξήμισι εκατομμύρια! Άλλα τα μετρητά. Την ώρα που το κατοχικό καθεστώς είχε το θράσος να καλέσει τα βενζινάδικα να μην προμηθεύουν τα αυτοκίνητα των Ελληνοκυπρίων με καύσιμα, διότι είχαν ελλείψεις. Μετά, μέτρησε τα εκατομμύρια και σιώπησε. Η ουσία παραμένει: Στα δύσκολα θα την πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι, ας είναι κι οι καλύτεροι πελάτες.

Τι ωραίοι που είμαστε; Τέσσερις μήνες, εξήμισι εκατομμύρια κατάθεση στο καθεστώς, που όχι μόνο λυμαίνεται τα σπίτια μας αλλά θέλει να μας εξαφανίσει από το νησί, διότι είναι ιδιοκτήτες του οι Οθωμανοί, λέει. Θα μου πεις, το θέμα είναι να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, μεταξύ μας. Το λένε και τα Ηνωμένα Έθνη. Θα μας βοηθήσουν κιόλας «στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού», όπως έλεγε ο Κόλιν Στιούαρτ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε κι άλλα οδοφράγματα, μάλλον, να έχουμε περισσότερες προσβάσεις στα βενζινάδικα και στα καταστήματα.

Το έλεγε κι ο Ερχιουρμάν, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, πριν λίγες μέρες. Μετά από τις «εκλογές» θα αναλάβουν πρωτοβουλία για το άνοιγμα οδοφραγμάτων, έλεγε. Θέλει άνοιγμα οδοφραγμάτων στην Αμμόχωστο, στην Πάφο και στη Λουρουτζίνα. Άλλοι, καταστηματάρχες της κατεχόμενης Λευκωσίας και δήμαρχοι (με εισαγωγικά και χωρίς εισαγωγικά), θέλουν ακόμα ένα – δυο οδοφράγματα στη Λευκωσία. Θέλουν και στην Πύλη Αμμοχώστου να ανοίξουν σημείο για τα αυτοκίνητα…

Προχωρούμε ακάθεκτοι. Όπως έλεγε χτες και ο Ερσίν Τατάρ, «αν όχι σήμερα, αν όχι αύριο, αργότερα, η αναγνώριση της τδβκ, σίγουρα θα έρθει». Και θα κάνουν υπομονή, διότι οι Ελληνοκύπριοι «θέλουν να μας σύρουν εντός της ΕΕ σε μια ενιαία κυριαρχία. Με μια λύση που θα επιβληθεί». Εμείς κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ότι θα συμφωνήσουμε με τους Τουρκοκύπριους για μια λύση με ενιαία κυριαρχία, μάλλον, κοροϊδεύουμε ότι τη δέχτηκαν κιόλας τη μία κυριαρχία και ο εγκάθετος πιστεύει ότι θέλουμε να τους σύρουμε εντός της ΕΕ. Με το ζόρι, δηλαδή.

Και ταυτόχρονα, ο στενός του συνεργάτης, Φουάτ Ναλτζίογλου, μέλος της «επιτροπής οικονομίας και φυσικών πόρων» του καθεστώτος και πρόεδρος του «ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, γράφει άρθρα και προωθεί την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, μαζί με την τροποποίηση του καθεστώτος του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου ως αεροδρόμιο για εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας. Μάλιστα, πρόσφατα, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές», κατέθεσε και την ιδέα να κατασκευαστεί γέφυρα που θα ενώνει την Κύπρο με την Ανατολία. Έφερνε και ως παράδειγμα, την Κίνα που ένωσε με γέφυρα το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο. Έδωσε και όνομα στη γέφυρα ο Ναλτζίογλου: «Γέφυρα του Αττίλα».

Με τη φόρα που πήραμε, μπορεί να υιοθετήσουν την ιδέα και πολλοί Ελληνοκύπριοι. Τι ωραία να πήγαιναν στην Τουρκία με το αυτοκίνητο, πάνω από τη θάλασσα, να μη σκοτίζονται να μπαινοβγαίνουν στα αεροπλάνα της Τύμπου! Λες να ενταχθεί κι αυτό στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης; Η γέφυρα του Αττίλα, που ενώνει τους λαούς. Τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει. Αλλά, γιατί γέφυρα; Εδώ υπάρχει μελέτη από Ελληνοκύπρια πολιτικό, που διετέλεσε και υπουργός, ονόματι Πραξούλα, για την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας, που θα ενώνει την Κύπρο με την Τουρκία, να πηγαινοέρχονται τα αυτοκίνητα να κουβαλούν τουρίστες, να γεμίσουν οι τσέπες μας τουρκικές λίρες.

Τι ζούμε, επιτέλους! Μια φαντασία, μια χώρα του παραμυθιού, μια σχιζοφρένεια ομαδική… Α, τώρα που το λέω αυτό (αυτό με τη σχιζοφρένεια), θυμήθηκα πόσο άδικο είναι να κατέχουν οι Ελληνοκύπριοι όλο το Τρόοδος και οι Τουρκοκύπριοι να μην έχουν καθόλου ένα κομμάτι από τον φυσικό πλούτο του χιονισμένου βουνού. Να το σκεφτούμε λίγο. Ίσως να αναλάβει μια δικοινοτική επιτροπή να το συζητήσει, να βρει μια κάποια διευθέτηση να αρθεί η αδικία. Διότι, όπως θα έλεγε και ο κ. Τατάρ (το είπε σε άλλη περίπτωση) «τέτοιες συμπεριφορές εμβαθύνουν τη δυσπιστία μεταξύ των δύο λαών». Ε, καλό!  

[email protected]