Πρόταση με τέσσερα νέα μέτρα θα παρουσιάσει κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης νέων παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον της COVID-19 από την Κίνα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά από σύσκεψη που είχε με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο, τα μέτρα προτείνονται έπειτα από εξέταση και των σχετικών συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, που δείχνουν αύξηση στα κρούσματα του ιού στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως τεθούν οι πιο κάτω προτάσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίδειξη αρνητικής εργαστηριακής μοριακής εξέτασης PCR από επιβάτες που αφικνούνται στην Κύπρο από την Κίνα 48 ώρες πριν την αναχώρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αίρονται τα μέτρα αλλά αυξάνονται τα κρούσματα στην Κίνα

Διεξαγωγή τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων σε αεροδρόμια.

Εξέταση λυμάτων των αεροπλάνων και των αεροδρομίων.

Σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας και τήρησης μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής σε όλες τις πτήσεις, καθώς επίσης και σε εσωτερικούς χώρους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο σήμερα, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι υπήρξε κάποια αύξηση στα κρούσματα της COVID-19, η οποία παρακολουθείται. «Δεν υπάρχει εφησυχασμός, περάσαμε πολύ πιο δύσκολα, δεν είναι ώρα για πανικό και αν πρέπει να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε άμεσα», ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες ότι κάποιοι επισκέπτες στα νοσοκομεία δεν έχουν κάνει προηγουμένως rapid test, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε ότι έχει γίνει επικοινωνία με τον ΟΚΥπΥ για το θέμα. «Υπάρχει αυτό το φαινόμενο και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στον ΟΚΥπΥ να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος», ανέφερε.