Η διαδεδομένη αντίληψη ότι η ζωική πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αύξηση της μυϊκής μάζας φαίνεται πως καταρρίπτεται από νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι η πηγή της πρωτεΐνης — φυτική ή ζωική — δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης, εφόσον καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του οργανισμού.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 40 υγιείς, σωματικά δραστήριοι ενήλικες, σύγκρινε την επίδραση δύο τύπων διατροφής — παμφάγας και χορτοφαγικής — στην ανάπτυξη μυών. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν για εννέα ημέρες πρόγραμμα διατροφής με παροχή όλων των γευμάτων, ενώ υποβάλλονταν σε άσκηση ενδυνάμωσης ανά τρεις ημέρες και λήψη μυϊκών βιοψιών στην αρχή και στο τέλος.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: δεν υπήρξε διαφορά στη μυϊκή απόκριση μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν ζωικές και εκείνων που κατανάλωναν φυτικές πρωτεΐνες. Επίσης, ούτε η κατανομή της πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας φάνηκε να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της μυϊκής ενδυνάμωσης.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Nicholas Burd, τόνισε πως το κρίσιμο στοιχείο είναι η ποιότητα και η επάρκεια της πρωτεΐνης συνολικά, ανεξαρτήτως προέλευσης. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ζωικών πρωτεϊνών, όμως στηρίζονταν κυρίως σε άμεσα ερεθίσματα από ένα μόνο γεύμα — κάτι που δεν αντικατοπτρίζει την επίδραση μιας ισορροπημένης διατροφής σε βάθος χρόνου.
Ο Δρ. Burd υπογραμμίζει ότι, για όποιον επιδιώκει μυϊκή ενδυνάμωση, σημασία έχει να λαμβάνει επαρκή ποσότητα πλήρους πρωτεΐνης μετά την άσκηση, είτε αυτή προέρχεται από κοτόπουλο και γαλακτοκομικά είτε από φακές και κινόα.