Από διακοπές και συναισθηματικά ξεσπάσματα σημαδεύτηκε η χθεσινή διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για την παραπομπή της υπόθεσης φόνου του 60χρονου Δωρόθεου Δημητριάδη (04/01) στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Μετά από μαραθώνια διαδικασία ο Επαρχιακός Δικαστής Λούκας Πασχαλίδης αποφάσισε όπως μείνει ελεύθερη υπό όρους η 31χρονη μητέρα των τεσσάρων ανηλίκων που κατηγορείται για ανθρωποκτονία με άλλους τέσσερις. Οι τελευταίοι θα κρατούνται ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την τέλεση της δίκης. Δύο άλλοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι μόνο με το αδίκημα της παράλειψης αποτροπής κακουργήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Κι αυτό λόγω του ότι κατηγορούνται για πλημμέλημα, που επισύρει ποινή φυλάκισης κάτω των δύο ετών.
Σε ό,τι αφορά το κλίμα της διαδικασίας, τουλάχιστον οι τρεις εκ των συνολικά επτά κατηγορούμενων για την υπόθεση, έδειχναν πως ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένοι. Ο λόγος για την 1η κατηγορούμενη, 31χρονη Ε.Α., τον 36χρονο σύζυγό της Μ.Μ., πατέρα των τεσσάρων ανήλικων παιδιών τους και τον 4ο κατηγορούμενο, 28χρονο Γ.Δ.
Είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που σημειώθηκε κατά την αγόρευση της δικηγόρου της 1ης κατηγορούμενης, Λίας Δήμου. Ενόσω η συνήγορος υπεράσπισης αγόρευε υπέρ της θέσης ότι δεν υπήρχε κίνδυνος φυγοδικίας της πελάτιδάς της και κατ’ επέκταση δεν συντρέχουν λόγοι κράτησής της ως υποδίκου μέχρι την τέλεση της δίκης, αναφέρθηκε και στα τέσσερα παιδιά που έχει η 31χρονη με τον 36χρονο σύζυγο της και συγκατηγορούμενό της.
Το ζεύγος σε εκείνη τη στιγμή άρχισε να κλαίει με λυγμούς, με τον 36χρονο Μ.Μ. να σηκώνεται και να απολογείται, λέγοντας ότι δεν αποχωρίζεται ποτέ τα παιδιά του. «Εντιμότατε, συγγνώμη, ποτέ δεν αποχωρίστηκα τα μωρά μου», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά. Ο Δικαστής, Λούκας Πασχαλίδης, αποφάσισε να διακόψει για λίγη ώρα τη διαδικασία μέχρι να ηρεμήσουν οι κατηγορούμενοι της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης.
Και ο 4ος κατηγορούμενος, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σε πολλές περιπτώσεις έδειχνε να κλαίει, σκύβοντας το κεφάλι και βάζοντας τα χέρια στο πρόσωπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόνος Λατσιών: Προφυλακιστέοι μέχρι τη δίκη οι τέσσερις
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, διήρκησε πέραν των έξι ωρών. Ήταν ορισμένη στις 10:30 ενώπιον του Δικαστή Ξενή Ξενοφώντος, ο οποίος όμως είπε πως θα εξαιρεθεί επικαλούμενος στενούς φιλικούς δεσμούς με έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. Κατόπιν τούτου η υπόθεση τέθηκε ενώπιον του επαρχιακού Δικαστή Λούκα Πασχαλίδη. Η διαδικασία ήταν πολύωρη και έγιναν δύο διακοπές, μια λόγω συναισθηματικής φόρτισης του ανδρογύνου που κατηγορείται μαζί με άλλα τρία πρόσωπα για την ανθρωποκτονία του 60χρονου και μια μέχρι να εκδώσει την απόφασή του.
Εν τέλει, ο Δικαστής που παρέπεμψε την υπόθεση στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ορίζοντας την πρώτη εμφάνιση για τις 16 Φεβρουαρίου (09:00), εξέδωσε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα -κατόπιν διακοπής- την ετυμηγορία του κατά πόσον θα κρατηθούν ως υπόδικοι οι πέντε εκ των συνολικά επτά κατηγορούμενων. Οι πέντε, όπως σημειώσαμε, κατηγορούνται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και δη, ότι την 4η Ιανουαρίου επέφεραν με παράνομη πράξη τον θάνατο του 60χρονου Δωρόθεου Δημητριάδη.
Ο Δικαστής Λούκας Πασχαλίδης με αιτιολογημένη την ετυμηγορία του κατέληξε όπως μείνει ελεύθερη με όρους μόνο η 31χρονη μητέρα. Στην αιτιολόγηση του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαγωγή της κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης, το γεγονός ότι είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φυγοδικίας της.
Για τους κατηγορούμενους 6 και 7, τον 26χρονο Χ.Κ. και τον 25χρονο Χ.Π., αντίστοιχα, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Αντιγόνη Μιχαήλ, δεν ζήτησε την κράτησή τους, καθώς όπως εξήγησε, το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται, ήτοι αυτό της παράλειψης αποτροπής κακουργήματος, βάσει του ποινικού κώδικα επισύρει ποινή μικρότερη των δύο ετών.
Έτσι, λοιπόν, οι δικηγόροι των εν λόγω κατηγορούμενων Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου και Δημήτρης Απαισιώτης, αντίστοιχα, δεν είχαν λόγους να φέρουν ένσταση και οι πελάτες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (εγγύηση για το ποσό των 10.000 ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή και εμφάνιση σε αστυνομικό σταθμό δύο φορές την εβδομάδα).
Η διαδικασία συνεχίστηκε για τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους. Η Αντιγόνη Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, ζήτησε την προφυλάκισή τους μέχρι την τέλεση της δίκης. Ακολούθησαν ενστάσεις και από τους πέντε συνηγόρους υπεράσπισης, με τον Δικαστή, όπως σημειώσαμε, να αποφασίζει όπως μείνει ελεύθερη υπό όρους μόνο η 31χρονη.
«Τζιαι μέσα να πάμε εννά τρώτε ξύλο κάθε μέρα»
Στοιχεία από το μαρτυρικό υλικό και τα οποία δεν είχαν γίνει γνωστά κατά τη διάρκεια των αιτημάτων προσωποκράτησης των συνολικά επτά υπόπτων, αναφέρθηκαν από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής, Αντιγόνη Μιχαήλ. Επιχειρηματολογώντας για την αναγκαιότητα κράτησης των πέντε προσώπων που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, μίλησε (1) για τις πιθανότητες καταδίκης τους και (2) το ύψος της ποινής σε περίπτωση που κριθεί η ενοχή τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έκανε αναφορά και στο μαρτυρικό υλικό.
Τα όσα μετέφερε και προκύπτουν από καταθέσεις και οπτικό υλικό από την κάμερα στον 2ο όροφο της πολυκατοικίας απ’ όπου άρχισε το επεισόδιο άγριου ξυλοδαρμού του 60χρονου Δωρόθεου Δημητριάδη, προκαλούν αίσθηση.
Ο 3ος κατηγορούμενος, ο 26χρονος Ι.Κ. που σύμφωνα με τα αιτήματα προσωποκράτησης φαίνεται να είχε ενεργό συμμετοχή στο επεισόδιο, σύμφωνα με μαρτυρία, φέρεται να απείλησε ενεχόμενους με την υπόθεση για να μη μιλήσουν στην Αστυνομία. Λίγο μετά που πληροφορήθηκε ότι ο άτυχος Δωρόθεος Δημητριάδης έχασε τη ζωή του, σύμφωνα πάντα με τα όσα του καταλογίζονται, τους είπε: «Τζιαι μέσα να πάμε εννά τρώτε ξύλο κάθε μέρα».
Η κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε και σε επιπλέον κίνδυνο διάπραξης περαιτέρω αδικημάτων σε περίπτωση που το ζεύγος, η 31χρονη και ο 36χρονος σύζυγός της αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους. Αναφέρθηκε σε υπόθεση του 2012 (27/4). Το ζεύγος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 2,5 ετών με τριετή αναστολή για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και ληστεία.
Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, μίλησε αναλυτικά και για τους άλλους κατηγορούμενους.
Οι πέντε συνήγοροι υπεράσπισης έφεραν ένσταση κι ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους. Συνοπτικά κάποια από τα σημεία των θέσεών τους:
• Λία Δήμου (για 1η κατηγορούμενη, 31χρονη Ε.Α.): Εστίασε στη νεκροτομή των ιατροδικαστών της Δημοκρατίας Αγγελικής Παπέττα και Ορθόδοξου Ορθοδόξου. Είπε πως συνάγεται ότι ο 60χρονος απεβίωσε από εσωτερική αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα. Υπέβαλε ότι η πελάτιδά της δεν χτύπησε το θύμα στην κοιλιά, ενώ κρατούσε και το 8μηνο παιδί της κατά το επεισόδιο. Μάλιστα, είπε ότι από την πρώτη στιγμή τηλεφωνούσε στην Αστυνομία (ισχυρίστηκε ότι ο 60χρονος τη χαστούκισε), 20 λεπτά πριν φθάσει στο σημείο.
• Έλενα Κωνσταντίνου (για 2ο κατηγορούμενο, 36χρονο Μ.Μ.): Ανέφερε ότι η υπόθεση καταδίκης του πελάτη της το 2011 δεν μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας, καθώς από τότε δεν διέπραξε αδίκημα, ούτε καταγγέλθηκε. Τον παρουσίασε ως στοργικό πατέρα που περιποιείται τα παιδιά του. Αναφέρθηκε σε προσωπικές συνθήκες του που δεν του επιτρέπουν να διαφύγει.
• Δημήτρης Τολακίδης (για 3ο κατηγορούμενο, 26χρονο Ι.Κ.): Αναφέρθηκε, ανάμεσα σ’ άλλα, στον σοβαρό δεσμό του πελάτη του και ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φυγοδικίας, υποβάλλοντας πως δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο το ενδεχόμενο φυγοδικίας.
• Αλέξανδρος Κληρίδης (για 4ο κατηγορούμενο, 28χρονο Γ.Δ.): Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη υπόθεση ανθρωποκτονίας όπου η ποινή που επιβλήθηκε ήταν 5ετής κάθειρξη. Μίλησε για αποδυναμωμένη μαρτυρία και περιορισμένες πιθανότητες καταδίκης και ότι παραδόθηκε οικειοθελώς στην Αστυνομία.
• Στέλιος Χριστοδούλου (για 5ο κατηγορούμενο, 29χρονο Φρ. Στ.): Εστίασε σε καταθέσεις του 7ου κατηγορούμενου που με 2η συμπληρωματική του μαρτυρία ενέπλεξε τον πελάτη του. Άφησε σοβαρές υπόνοιες και μίλησε για αντιφατικές μαρτυρίες από πλευράς 7ου κατηγορούμενου. Επιχείρησε να καταδείξει πως ο τελευταίος ψευδόταν.
ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
Οι κοινωνικές διαστάσεις
Η υπόθεση έχει κοινωνικές διαστάσεις που θα πρέπει να προβληματίσουν κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη. Οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάληξη στη δίκη, εστιάζουμε στα ακόλουθα: (1) Μια διαφορά μεταξύ δύο γυναικών/ενοίκων πολυκατοικίας κατέληξε σε άγριο ξυλοδαρμό και ανθρωποκτονία, (2) νεαροί φέρονται να ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 60χρονο, ο οποίος ήταν παροπλισμένος κι ανήμπορος να αντιδράσει, (3) το μέλλον τεσσάρων ανήλικων δεν είναι εξασφαλισμένο, (4) δεν βρέθηκε κάποιος να παρεμποδίσει όσους χτυπούσαν με αγριότητα το θύμα.