Στην κωδικοποίηση των κοινών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η πλειονότητα των σχολείων, προχώρησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, αποφασισμένη να εργαστεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της για την επίλυσή τους.

Πρόκειται για προβλήματα, τα οποία έχει καταγράψει η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε διάφορες σχολικές μονάδες, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε όλες τις επαρχίες από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 28 του περασμένου Νοεμβρίου.

Τα προβλήματα, τα οποία είναι κοινά για τα περισσότερα σχολεία σύμφωνα με ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας είναι: 

>> Υπερπληθυσμός μαθητών: Στα περισσότερα σχολεία φοιτά πολύ μεγαλύτερος αριθμός μαθητών από αυτόν που με βάση τον σχεδιασμό τους μπορεί να φοιτήσει. Από αυτή την κατάσταση προκαλούνται προβλήματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στην κατανομή των αιθουσών, στη λειτουργία των εργαστηρίων και στην καθαριότητα.

>> Μεγάλος αριθμός μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία σε συγκεκριμένα σχολεία, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής κρίνεται από τους εκπαιδευτικούς ως μη ικανοποιητικό.

>> Εξετάσεις τετραμήνων και τεράστιος όγκος εξεταστέας ύλης, κυρίως στα Γυμνάσια, όπου ο θεσμός εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΣΕΜ: Μαθητές έμειναν εκτός τάξεων λόγω διαρροής θεμάτων

>> Προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και κτηριακής συντήρησης τα οποία αφορούν την ασφάλεια (απουσία ικανοποιητικής περίφραξης, απουσία ικανοποιητικών υγρομονώσεων, απουσία στεγάστρων στις αυλές των σχολείων, τη μη ύπαρξη αιθουσών πολλαπλής χρήσης, τη μη ικανοποιητική συντήρηση των χώρων υγιεινής, τις μη ικανοποιητικές αθλητικές εγκαταστάσεις, τους προβληματικούς χώρους στάθμευσης και την απουσία ικανοποιητικών υποδομών για ΑμΕΑ).

>> Ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης ψηφιακών δικτύων.

>> Ελλείψεις σε υποστηρικτικό προσωπικό (γραμματείς, φρουρούς, σχολικούς συνοδούς, επιμελητές, βιβλιοθηκονόμους, καθαρίστριες, κηπουρούς, αποθηκάριους).

>> Ελλείψεις σε κλιματιστικά, ανεμιστήρες και συστημάτων θέρμανσης.

>> Ανάγκη στελέχωσης των σχολείων με εκπαιδευτικούς ψυχολόγους.

>> Μη ικανοποιητικά δρομολόγια λεωφορείων για μεταφορά μαθητών στα σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές.

>> Παραβατικότητα, σχολικός εκφοβισμός και παραβιάσεις των εισόδων των σχολείων από εξωσχολικούς κατά τις απογευματινές ώρες.     

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι λέει το ΥΠΑΝ για τη διαρροή θεμάτων – Άρχισε έρευνα

Ειδικά για τις Τεχνικές Σχολές, η Επιτροπή διαπίστωσε:

>> Μεγάλο αριθμό αιτήσεων για φοίτηση σε σχέση με ανεπαρκείς θέσεις.

>> Ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης εργαστηρίων.

>> Καθυστέρηση στη στελέχωση με εκπαιδευτικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Όσον αφορά στις ακριτικές και απομακρυσμένες κοινότητες διαπιστώθηκε ότι τα σχολεία υφίστανται δυσκολίες ομαλής λειτουργίας λόγω μείωσης του προσωπικού καθώς και του μικρού αριθμού παιδιών. Ειδικότερα:

1.    Μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο λόγω της αδυναμίας να λειτουργήσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα Λύκεια.

2.    Δεν προσφέρονται ικανοποιητικά δρομολόγια λεωφορείων, ειδικότερα για τα παιδιά που φοιτούν σε απογευματινά προγράμματα.

3.    Τα κόμιστρα των λεωφορείων για τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές είναι υψηλά.   

Επίσης, τα Ειδικά σχολεία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες τόσο λόγω υπερπληθυσμού μαθητών, όσο και εξαιτίας του μεγάλου εύρους των ηλικιών των παιδιών που φοιτούν σε αυτά, ήτοι από 2 μέχρι 21 ετών, γεγονός που ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ξεχωριστών χώρων φοίτησης και φιλοξενίας για παιδιά άνω των 18 ετών.