Εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, ζήτημα που εκκρεμεί από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου. Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου Κουκκίδη, ενέκυψε ευθύς μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επί του θέματος, επιθυμώντας να δώσει λύση, αφού κρίνεται ότι η παράταση στην εκκρεμότητα μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα.

Οι φυλακές διοικούνται από αναπληρωτή διευθυντή από τότε που η διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους και η ανώτερη λειτουργός Αθηνά Δημητρίου αποχώρησαν με άδεια, λόγω της τροπής που πήρε η υπόθεση των καταγγελιών τους σε βάρος αξιωματικού της Αστυνομίας. Έκτοτε ανανεωνόταν η άδεια τους (είτε ιατρική είτε κανονική), με την κατάσταση να μην αποβαίνει προς όφελος των φυλακών, οι οποίες αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερπληθυσμού. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι την περασμένη βδομάδα η υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε ν’ αποδεχθεί στην ουσία την αίτηση της Αθηνάς Δημητρίου για απόσπαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, δίνοντας την συγκατάθεσή της. Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας την ενημερώνει ότι συναινεί, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες μας, όπως η κ. Δημητρίου αποχωρήσει με απόσπαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία για περίοδο τριών ετών. Μετά την εξέλιξη αυτή απομένει να αποφασίσει η ΕΔΥ κατά πόσον θα αποδεχθεί την εισήγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και να αποφασίσει την απόσπαση, ώστε η κ. Δημητρίου να ενταχθεί στο προσωπικό της Ελεγκτικής, όπως ήταν και το αίτημά της μετά που ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε την ένταξή της μαζί με την κ. Αριστοτέλους στην υπηρεσία της οποίας προΐσταται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα επιστολή Αριστοτέλους προς Δράκου για μετακίνησή της

Όσον αφορά στην κ. Αριστοτέλους, τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά, λόγω και της θέσης στην οποία πρέπει να τοποθετηθεί στην περίπτωση που η ίδια δεν επιθυμεί να επιστρέψει πίσω στις φυλακές. Επειδή κατέχει διευθυντική θέση, κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αποσπαστεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία αφού δεν υπάρχει ανάλογα με τη μισθολογική της κλίμακα, διευθυντική θέση κενή, οπόταν το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν τις 21 Απριλίου, ημερομηνία που λήγει η νέα άδεια απουσίας που έχει λάβει. Αναμένεται ότι θα βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις της κ. Αριστοτέλους κατά πόσον επιθυμεί να επιστρέψει στη θέση της στις Φυλακές ή αν θα επιμείνει να αποχωρήσει με απόσπαση σε άλλο πόστο. 

Σημειώνεται ότι οι Αριστοτέλους και Δημητρίου είχαν ζητήσει να φύγουν από τις φυλακές, μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην διώξει ποινικά τον Μιχάλη Κατσουνωτό, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Επικαλούμενες λόγους ασφάλειας έκριναν ότι κινδύνευαν στην περίπτωση που παρέμεναν στις φυλακές, αφού πλέον στοχοποιήθηκαν από την αστυνομία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραμένει το μπάχαλο στις Κεντρικές Φυλακές

Κατά τις πληροφορίες μας, το Προεδρικό θέλει να κλείσει σύντομα το θέμα των φυλακών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γιατί η εκκρεμότητα με τη διεύθυνση εκτιμάται ότι δεν βοηθά στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν. Ανοικτό, είναι επίσης και το ζήτημα της διαθεσιμότητας έξι δεσμοφυλάκων, η οποία λήγει σύντομα και θα πρέπει να τύχει χειρισμού από την διευθύντρια των φυλακών, η οποία είχε αποφασίσει να τους απομακρύνει από τα καθήκοντά τους σε σχέση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν πριν τη δολοφονία κρατούμενου στην πτέρυγά του.