Τη σημασία της συνεργασίας Φυλακών – Αστυνομίας τόνισε χθες σε δηλώσεις της η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Προκοπίου Κουκκίδη, επιβεβαιώνοντας παράλληλα δημοσίευμα του «Φ», ότι έκανε αποδεκτό το αίτημα της υποδιευθύντριας του σωφρονιστικού ιδρύματος Αθηνάς Δημητρίου, για απόσπασή της στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Για το θέμα αναμένεται μέχρι σήμερα απόφαση από την ΕΔΥ, ώστε να γίνει κατορθωτή η μετακίνηση της κ. Δημητρίου, ενώ ανοικτό ωστόσο παραμένει το θέμα της διευθύντριας των φυλακών Άννας Αριστοτέλους, η οποία επίσης είχε ζητήσει να αποσπαστεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Η βαθμολογική της κλίμακα φαίνεται να μην επιτρέπει κάτι τέτοιο γι’ αυτό και υπάρχουν δυο επιλογές: Είτε θα επιστρέψει πίσω στις φυλακές κάτι που θεωρείται απίθανο με τα σημερινά δεδομένα και ειδικότερα τώρα με την απόσπαση της κ. Δημητρίου, είτε θα μετακινηθεί σε άλλη διευθυντική θέση. 

Η κ. Αριστοτέλους έχει υποβάλει αίτηση για μια από τις έξι θέσεις γενικών διευθυντών υπουργείου με την ΕΔΥ να μην έχει ακόμα αξιολογήσει τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ενώ τυχόν απόσπασή της, θα σημαίνει πως η θέση του διευθυντή του Τμήματος Φυλακών δεν θα μπορεί να πληρωθεί με κανονικό διορισμό. Όλα αυτά θα πρέπει ν’ αποφασιστούν μέχρι τις 21 Απριλίου που λήγει η άδεια απουσίας της κ. Αριστοτέλους, ώστε αυτό το ζήτημα να κλείσει για να γνωρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης με ποια διεύθυνση θα πορευθεί για ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των φυλακών. 

Χθες η κ. Κουκκίδη σε δηλώσεις της στην Βουλή ανέφερε ότι έχει τροχιοδρομηθεί η διαδικασία για απόσπαση της υποδιευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Αθηνάς Δημητρίου στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ για το αίτημα της κ. Αριστοτέλους, είπε πως αυτή βρίσκεται ακόμη με άδεια και πως θα γίνουν ανακοινώσεις για αυτά που θα αποφασιστούν επί του θέματος όταν έλθει η ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς σχολιάζει την ιδιωτική ποινική Αριστοτέλους η Δράκου

Ερωτηθείσα πώς σκοπεύει να φέρει κοντά τη Διεύθυνση των Φυλακών και την Αστυνομία, η κ. Προκοπίου ανέφερε πως κατά τη δική της αντίληψη δεν υπάρχει αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε πως ο αναπληρωτής διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Ιωάννης Καπνουλλάς, είναι σε πλήρη συνεννόηση και επικοινωνία με την Αστυνομία. «Υπάρχει η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών, και πιστεύω ότι μόνο βελτίωση μπορούμε να έχουμε από εδώ και πέραν της σχέσης των Φυλακών με την Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύμπλευση ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί», ανέφερε.

Στο μεταξύ, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει προβεί στην απαραίτητη προετοιμασία σε σχέση με την απόσπαση της Υποδιευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Αθηνάς Δημητρίου, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Μάριος Πετρίδης. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η κ. Δημητρίου δεν θα ασχολείται με κανένα θέμα που αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφέροντος. Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, η κ. Δημητρίου θα τοποθετηθεί στη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου και θα ασχολείται με θέματα ελέγχου δημοσίων συμβάσεων. 

Αναφορικά με τις αντιδράσεις του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων για την προεδρική χάρη που δόθηκε και τις εξαγγελίες κινητοποιήσεων, η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως το θέμα αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Τα κριτήρια βγαίνουν από την Εισαγγελία. Είναι κάτι το οποίο εξετάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχει πάρει τις αποφάσεις του. Δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να σχολιάσω αυτή τη στιγμή», σημείωσε.