Καταιγισμό τηλεφωνημάτων από πολίτες οι οποίοι μετά τις αργίες του Πάσχα έψαχναν εναγωνίως τον προσωπικό τους γιατρό αλλά δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν, δέχθηκε χθες η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. 

«Οι περισσότεροι προσωπικοί γιατροί, όπως φαίνεται, κράτησαν και την χθεσινή ημέρα ως αργία με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση αλλά και ταλαιπωρία των ασθενών» ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης και εξήγησε: «Η Τρίτη του Πάσχα δεν είναι επίσημα δημόσια αργία. Ως εκ τούτου, ο ΟΑΥ δεν την περιέλαβε στο πρόγραμμα λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ. Αρκετοί όμως προσωπικοί γιατροί, με τους οποίους μετά τα παράπονα των ασθενών επιχείρησε να επικοινωνήσει ανεπιτυχώς και η ΟΣΑΚ, δεν βρίσκονταν στα ιατρεία τους και δεν είχαν ορίσει ούτε γιατρό αντικαταστάτη, ως εκ τούτου οι δικαιούχοι τους δεν ήταν δυνατό να εξυπηρετηθούν». 

Ως Ομοσπονδία, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «επικοινωνήσαμε με τον ΟΑΥ αναφέροντας συγκεκριμένες περιπτώσεις γιατρών για τους οποίους μας έγινε αναφορά από πολίτες. Από τον ΟΑΥ, μας ενημέρωσαν πως όταν πρόκειται για απουσία 24 ωρών ο προσωπικός γιατρός δεν υποχρεούται να ορίσει αντικαταστάτη. Πρέπει να τονίσουμε όμως, ότι στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για απουσία 24 ωρών, αφού οι περισσότεροι προσωπικοί γιατροί είχαν λειτουργήσει τα ιατρεία τους μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Ως εκ τούτου μιλάμε για αρκετές ημέρες οι οποίες είχαν μεσολαβήσει και άρα, ανεξαρτήτως το τι προνοείται από το ΓεΣΥ, θα έπρεπε οι γιατροί μας να ενεργήσουν διαφορετικά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δεν είναι θέμα κανονισμών, είπε ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ, «είναι θέμα σεβασμού προς τους ασθενείς. Δηλαδή χθες ο κόσμος δεν μπορούσε να εντοπίσει τον προσωπικό του γιατρό, εφημερεύοντα ιατρεία δεν λειτουργούσαν και η μοναδική επιλογή που έμενε ήταν τα ΤΑΕΠ». Από τα παράπονα που έλαβε η ΟΣΑΚ, επεσήμανε ο κ. Λαμπριανίδης, «κάποια αφορούσαν προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι στεγάζονται στο ίδιο ιατρικό κέντρο. Απουσίαζαν όλοι και δεν υπήρχε καν σχετική ενημέρωση μέσω τηλεφώνου. Απλώς, οι κλήσεις των δικαιούχων έμεναν αναπάντητες και αυτό το επιβεβαιώσαμε διότι προσπαθήσαμε και εμείς να εντοπίσουμε τους γιατρούς αυτούς». 

Δυστυχώς, είπε ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ, «αυτή τη φορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τους λίγους οι οποίοι ενήργησαν κατά τρόπο που δεν ήταν ο ορθότερος έναντι των ασθενών αλλά για πολλούς προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι επέλεξαν να μην λειτουργήσουν χθες τα ιατρεία τους». 

«Είναι δικαίωμα των γιατρών να ξεκουράζονται», είπε ο κ. Λαμπριανίδης, πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι και δικαίωμα των ασθενών να ενημερώνονται από τον γιατρό τους για το αν θα απουσιάζει ή όχι από το ιατρείο του. Σε τελική ανάλυση, εάν οι προσωπικοί γιατροί ήθελαν να κρατήσουν τη χθεσινή ημέρα ως αργία, μπορούσαν οργανωμένα να συνεννοηθούν με τον ΟΑΥ ο οποίος με τη σειρά του θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσουν εφημερεύοντα ιατρεία. Δυστυχώς δεν υπήρξε αυτή η συνεννόηση και αρκετοί ασθενείς ταλαιπωρήθηκαν ή δεν κατάφεραν καν να εξυπηρετηθούν». 

«Έρχεται καλοκαίρι, θα έχουμε και τις άδειες αναπαύσεως, ας ελπίσουμε ότι δεν θα ζήσουμε φαινόμενα που ζήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Αναμένουμε περισσότερη υπευθυνότητα από όλους για ευνόητους λόγους. Τόσο από τους προσωπικούς γιατρούς όσο και από τον ΟΑΥ», είπε καταλήγοντας.