Μετά τα συμπτώματα θερμοπληξίας και την ανάγκη να διασωληνωθεί, ο 18χρονος εθνοφρουρος καταδείχθηκε χθες και θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κορωνοϊός είναι η αιτία που οδήγησε στην ανάγκη για εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της σχετικής εξέτασης στην οποία υποβλήθηκε δεν ήταν σαφή ως προς το φορτίο του ιού που υπάρχει στον οργανισμό του και ως εκ τούτου, αν και μέχρι χθες το απόγευμα δεν υπήρχε τελική διάγνωση, οι ενδείξεις οδηγούν στην κατεύθυνση της θερμοπληξίας.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, φαίνεται να προβληματίζει έντονα τους γιατρούς αφού τα συμπτώματα που παρουσίασε ο 18χρονος και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο νοσοκομείο το απόγευμα της Πέμπτης, είναι πανομοιότυπα με τα συμπτώματα που είχε παρουσιάσει ο 17χρονος νεοσύλλεκτος, επίσης καταδρομέας, που μεταφέρθηκε πριν από μια εβδομάδα στο νοσοκομείο Λευκωσίας και στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε πανεπιστημιακό μεταμοσχευτικό κέντρο του Παρισιού για πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Χθες το μεσημέρι, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή γιατρών όλων των αρμόδιων ειδικοτήτων. Σκοπός της σύσκεψης, να μελετηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες μέχρι εκείνη την ώρα είχε υποβληθεί ο 18χρονος. Καταγράφηκαν τα δεδομένα και οι γιατροί ετοίμασαν το πλάνο στο οποίο θα βασιστεί η περαιτέρω νοσηλεία του.

Αργότερα το απόγευμα, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας επισκέφθηκε και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της κατάστασης του, που μέχρι χθες το απόγευμα εξακολουθούσε να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη από τους γιατρούς.

Πάντως, η περίπτωση του 18χρονου ενέτεινε τις ανησυχίες των γιατρών της Κύπρου οι οποίοι από την περασμένη εβδομάδα με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφραζαν διάφορες απόψεις για το γεγονός ότι άτομα τόσο νεαρής ηλικίας παρουσιάζουν συμπτώματα θερμοπληξίας και, μάλιστα, χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Βεβαίως, όπως, ανέφεραν, η εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων σε μικρές ηλικίες και κυρίως σε άτομα, τα οποία ασκούνται ή αθλούνται εντατικά δεν είναι κάτι που δεν συμβαίνει διεθνώς. Αλλά, οι περιπτώσεις αυτές, χαρακτηρίζονται συνήθως ακραίες.

Αρκετοί γιατροί, μεταξύ αυτών και γιατροί του νοσοκομείου Λευκωσίας στο οποίο μεταφέρθηκαν και οι δύο εθνοφρουροί, εκφράζουν προβληματισμό προς τρεις κατευθύνσεις: πρώτον, εάν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ασκήσεων σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Δεύτερο εάν οι συνθήκες (κτηριολογικές και άλλες) στη συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα είναι δυνατό να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οπλιτών όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα και τρίτο, εάν οι εξετάσεις υγείας στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι πριν την επιλογή τους για τις μονάδες Καταδρομών είναι πλήρεις και βασισμένες στα σχετικά διεθνή πρότυπα.

Οι συνθήκες, κυρίως κτηριολογικές (σε ό,τι αφορά την κατασκευή των θαλάμων) που επικρατούν στους χώρους όπου αναπαύονται οι εθνοφρουροί στη συγκεκριμένη μονάδα φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τους γιατρούς, καθώς και οι δύο νεαροί εμφάνισαν συμπτώματα κατά τις ώρες ανάπαυσης τους. Το συγκεκριμένο ζήτημα, αφορά, ωστόσο, περισσότερο το υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά.

Σε ό,τι αφορά τον 17χρονο που νοσηλεύεται στο Παρίσι, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βελτίωση χωρίς όμως να δίνονται στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Στυλιανού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι χθες, τη μονάδα Καταδρομών στο Σταυροβούνι επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, προκειμένου να ενημερωθεί και για τα δύο περιστατικά.

Για τον 18χρονο ανέφερε ότι «κοιμήθηκε και όταν ξύπνησε ένιωσε ζαλάδα. Μεταφέρθηκε στον στρατιωτικό γιατρό ο οποίος έκρινε απαραίτητη τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Εκεί οι γιατροί τον έβαλαν στην εντατική σε καταστολή, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις».

Για τα μέτρα που λαμβάνει η Εθνική Φρουρά τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν Υψηλές θερμοκρασίες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι «με το που άρχισαν να εκδίδονται οι προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για αυξημένες θερμοκρασίας, έγιναν ενέργειες ώστε να αραιώσει η χωρητικότητα των θαλάμων για καλύτερο αερισμό, λήφθηκε μέριμνα για να δίνεται στον κάθε οπλίτη αρκετή ποσότητα –μέχρι και 3 λίτρα την ημέρα– νερού, ενώ εφαρμόζονται όλες οι δραστηριότητες μέχρι τις 11:00π.μ. και οι απογευματινές συνεχίζονται μετά τις 5:00μ.μ.. Επίσης, στους θαλάμους που δεν υπάρχει κλιματισμός υπάρχουν ανεμιστήρες οροφής σε λειτουργήσιμη κατάσταση».