Η ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει την ερχόμενη Πέμπτη κατά πόσο θα αυξηθεί από εννέα μήνες σε 12 το δικαίωμα των μητέρων να αξιοποιούν μία ώρα ημερησίως από τον εργάσιμο χρόνο τους, με σκοπό να θηλάζουν τα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόταση νόμου («Ο περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025») την οποίαν κατέθεσε η βουλευτής Σάβια Ορφανίδου, καταγράφονται και τα ακόλουθα:

«Σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου, ώστε η περίοδος εντός της οποίας μητέρα για λόγους θηλασμού ή/και λόγω της αυξημένης φροντίδας που απαιτείται για την ανατροφή του παιδιού της δύναται να διακόπτει την εργασία της για μία ώρα ημερησίως ή να προσέρχεται στον χώρο εργασίας της αργότερα ή να αποχωρεί από αυτόν νωρίτερα κατά μία ώρα ημερησίως, να επεκταθεί από εννέα σε δώδεκα μήνες, αρχομένη από την ημερομηνία του τοκετού ή σε περίπτωση υιοθεσίας από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η άδεια μητρότητας».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, της πρότασης νόμου η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημέρωσε την Επιτροπή, ότι η εκτελεστική εξουσία προχώρησε σε σύγκληση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ενώπιον του οποίου τέθηκε η υπό αναφορά πρόταση νόμου.  Η ίδια δήλωσε ότι τόσο η εκτελεστική εξουσία όσον και οι εμπλεκόμενοι φορείς μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος εκφράζουν τη σύμφωνη γνώμη με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της προτεινόμενης ρύθμισης, εξαιρουμένου του ΚΕΒΕ.

Κατά συζήτηση στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ εξέφρασε τη διαφωνία του σε σχέση με την προτεινόμενη ρύθμιση. Όπως είπε, η υφιστάμενη περίοδος παροχής της υπό αναφορά διευκόλυνσης στις εργαζόμενες μητέρες ευθυγραμμίζεται με την αντίστοιχη περίοδο που παρέχεται στα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  πρόσθεσε, ότι η εν λόγω περίοδος διασφαλίζει επαρκώς την κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων μητέρων, χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Περαιτέρω, εξέφρασε την άποψη, ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και θα επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητά τους, ειδικότερα σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνεπώς, για τους πιο πάνω λόγους ο ίδιος υποστήριξε ότι η προτεινόμενη αύξηση της περιόδου κατά την οποία παραχωρούνται διευκολύνσεις στις εργαζόμενες μητέρες μετά την άδεια μητρότητάς τους δεν κρίνεται σκόπιμη.