Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για μη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία περί αποβλήτων. Η απόφαση αφορά την αδυναμία της Κύπρου να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΔΕΕ του 2013 σχετικά με τους χώρους υγειονομικής ταφής στον Κοτσιάτη (Λευκωσία) και στο Βατί (Λεμεσός).
Παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτοί χώροι έχουν παύσει να δέχονται απόβλητα εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια, παραμένουν ανοιχτοί και μη αποκατεστημένοι, κατά παράβαση της Οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς η έλλειψη κατάλληλης αποκατάστασης των χώρων ενδέχεται να προκαλέσει ρύπανση εδάφους, υδάτων και ατμόσφαιρας.
Η αρχική παραπομπή στο Δικαστήριο είχε γίνει το 2012, με την απόφαση του 2013 να αναγνωρίζει παραβίαση των υποχρεώσεων της Κύπρου. Το 2017 η Επιτροπή προχώρησε σε αποστολή προειδοποιητικής επιστολής βάσει του άρθρου 260 της ΣΛΕΕ. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις και οι συνεχείς αναβολές στο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων ανάγκασαν την Επιτροπή να επανέλθει στο Δικαστήριο, αυτή τη φορά με αίτημα την επιβολή χρηματικών ποινών.
Η υπόθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παραβάσεων από την Κύπρο στη διαχείριση των αποβλήτων. Εκκρεμούν δύο ακόμη διαδικασίες: μία για την ανεπαρκή προεπεξεργασία αποβλήτων πριν από την ταφή και μία άλλη για μη συμμόρφωση με τις Οδηγίες για συσκευασίες και ηλεκτρονικά απόβλητα.
Η Ευρωπαϊκή πολιτική για τα απόβλητα εστιάζει στην πρόληψη, ανακύκλωση και ανάκτηση, καθιστώντας την υγειονομική ταφή την έσχατη επιλογή. Η αποτυχία συμμόρφωσης θέτει όχι μόνο περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και υπονομεύει τις προσπάθειες για μια κυκλική οικονομία.