Σε επιφυλακή οι αρμόδιες Αρχές για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το υπουργείο Υγείας απέστειλε εκτενή ενημέρωση σε όλους τους γιατρούς της Κύπρου καλώντας τους να επαγρυπνούν και να προχωρούν σε εργαστηριακούς ελέγχους σε όλους τους ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν σχετικά συμπτώματα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, επισημαίνει στην ενημέρωση του το υπουργείο Υγείας, «μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών Culex. Τα κουνούπια μολύνονται συνήθως από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών)».

Τα περιστατικά «εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών μηνών κυρίως κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών» και «με δεδομένο τον εντοπισμό κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τα προηγούμενα έτη», οι γιατροί καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση από τώρα μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου (75%-80%),  δεν θα εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα, αναφέρει το υπουργείο Υγείας ενώ ένα ποσοστό περίπου 20%-25% των ατόμων που μολύνονται, παρουσιάζουν «συμπτώματα οξείας συστηματικής ιογενούς συνδρομής όπως:

  • Πυρετό
  • Κεφαλαλγία
  • Γενικευμένη αδυναμία
  • Καταβολή
  • Ρίγος
  • Μυαλγίες
  • Αρθραλγίες
  • Οπισθοβολβικό  άλγος
  • Διόγκωση λεμφαδένων

Κάποια άτομα ενδεχομένως να παρουσιάσουν γαστρεντερικές εκδηλώσεις ή εξάνθημα.

Μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων (γύρω στο 1%) υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα και συγκεκριμένα «σοβαρή νευροδιεισδική» νόσο με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση/μυελίτιδα ή συνδυασμό αυτών».

«Με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων συνιστάται να διερευνάται εργαστηριακά για λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κάθε κλινικά ύποπτο περιστατικό», επισημαίνει το υπουργείο Υγείας παραπέμποντας τους γιατρούς για περαιτέρω ενημέρωση, τόσο για τη συγκεκριμένη νόσο όσο και για άλλες νόσους οι οποίες μεταδίδονται από τα κουνούπια στην ιατρική βιβλιογραφία και σε συγκεκριμένες επίσημες ιστοστελίδες.

«Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εργαστηριακός έλεγχος περιστατικών εγκεφαλίτιδας χωρίς εργαστηριακά επιβεβαιωμένο αίτιο, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», τονίζει το υπουργείο Υγείας σημειώνοντας ότι «η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα για κάθε περιστατικό πρέπει να δηλώνεται στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών».