Απίστευτη είναι η εκτίμηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, ότι η κρατική γη που παραχωρήθηκε σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν, ίσως υπερβαίνουν το εμβαδόν των Βρετανικών Βάσεων.

Η αναφορά έγινε εξ αφορμής συζήτησης κανονισμών τους οποίους κατέθεσε η κυβέρνηση  οι οποίοι προνοεί παραχώρηση/μίσθωση κρατικής γης για δημιουργία και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Ίσως οι συνάδελφοι εκπλαγούν από το εμβαδόν της κρατικής γης που έχει διατεθεί για σκοπούς δραστηριοποίησης», είπε ο κ. Δαμιανού.

Επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας η οποία τόνισε την ανάγκη να ληφθούν τέτοιες πρόνοιες ώστε να προστατευθεί η κρατική γη. Δεν αναφερόμαστε σε κρατικά πανεπιστήμια αλλά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.

Όπως είχε γράψει το philenews, οι κανονισμοί  ανοίγουν το δρόμο για διάθεση κρατικής γης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ειδικότερα για τη λειτουργία ντόπιων και ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η διάθεση/εκμίσθωση κρατικής γης προωθείται ύστερα και από το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξαν ντόπια και ξένα πανεπιστήμια να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο με τη δημιουργία παραρτημάτων τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε σχετικό κείμενο το οποίο συνοδεύει τους κανονισμούς αναφέρεται, πως «με την προτεινόμενη τροποποίηση επιδιώκεται η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω Κανονισμών (κατόπιν υποδείξεων του Υπουργικού Συμβουλίου με την απόφαση ημερομηνίας 08.07.2024) έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτούς νέος Κανονισμός 9Γ, που επιτρέπει τη διάθεση κρατικής γης για εκπαιδευτικούς σκοπούς και συγκεκριμένα, εκμίσθωση ή χορήγηση άδειας χρήσεως κρατικής γης για την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα, το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων να επεκταθούν με παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της Κύπρου».

«Οι περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμοί του 1989 έως 2024 προνοούν, ανάμεσα σε άλλα, πως το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκμισθώνει ή να χορηγεί άδεια χρήσεως για την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημίου, ως ο όρος αυτός ορίζεται στον περί Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ίδρυση, Λειτουργία και Έλεγχος) Νόμο του 2005, ως εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, ή πανεπιστημίου που ιδρύεται και λειτουργεί στη Δημοκρατία δυνάμει νόμου, εφόσον κρίνει τούτο σκόπιμο, υπό οποιουσδήποτε όρους ήθελε αποφασίσει, αφού εξετάσει σωρευτικά τους εξής παράγοντες:

(α) Το μέγεθος της προτεινόμενης ανάπτυξης

(β) Κατά πόσο η ακίνητη ιδιοκτησία είναι κατάλληλη για το σκοπό αυτό

(γ) Τη συνεισφορά της προτεινόμενης ανάπτυξης στην οικονομία του τόπου

(δ) Τη βιωσιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης

ε) Την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης της προτεινόμενης ανάπτυξης για την οποία ζητείται η εκμίσθωση ή άδεια χρήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας

στ) Τις απόψεις των καθ’ ύλην αρμόδιων Τμημάτων και Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ανακαλείται σε περίπτωση που ο αιτητής δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια ή άδειες λειτουργίας πανεπιστημίου, δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας, και προσκομίσει αντίγραφο της εν λόγω άδειας ή αδειών, στο Υπουργείο Εσωτερικών εντός  δύο ετών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο ερώτημα, «ποιος ο σκοπός της προτεινόμενης νομοθεσίας και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή της», σε σχετικό συνοδευτικό κείμενο καταγράφεται ότι: «Θα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για ανάπτυξη στους τομείς της εκπαίδευσης από τοπικά αλλά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα που εκφράζουν ενδιαφέρον για επέκτασή τους στην Κύπρου».