Νέες αναπτύξεις προτείνονται εντός των κυρίαρχων περιοχών Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, καθώς μετά την αξιολόγηση ενστάσεων και την ολοκλήρωση της Συμπληρωματικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εγκρίθηκαν σημαντικές τροποποιήσεις τόσο στο κείμενο προνοιών, όσο και στις πολεοδομικές ζώνες της δήλωσης πολιτικής. Σχετική συμπληρωματική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο οριστικοποίησης της δήλωσης πολιτικής κυρίαρχων περιοχών Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας τέθηκε διαβούλευση μέχρι τις 12 Ιουνίου 2025.

Μεταξύ των βασικότερων τροποποιήσεων περιλαμβάνεται η ανέγερση νέου εστιατορίου στην παραλία Lady’s Mile, στο σημείο όπου βρισκόταν το παλαιό υποστατικό που κατεδαφίστηκε το 2012. Η ανέγερση προβλέπεται να γίνει στην ίδια τοποθεσία, με την προϋπόθεση εκπόνησης σχετικών περιβαλλοντικών μελετών πριν από την αδειοδότησή του, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις στο ευαίσθητο παράκτιο οικοσύστημα της περιοχής.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η συμπερίληψη υφιστάμενου εστιατορίου στην παραλιακή ζώνη της κοινότητας Αυδήμου, με στόχο τη ρύθμιση των δυνατοτήτων μελλοντικής επέκτασής του, στη βάση σαφούς πολεοδομικού πλαισίου. Η ρύθμιση αφορά κυρίως την περιοχή δυτικά του υδατορέματος, η οποία μέχρι πρότινος δεν καλυπτόταν από την πρόνοια.

Άλλες σημαντικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν την ασφαλτόστρωση δρόμου που οδηγεί προς τη θάλασσα, τη μεταβολή υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών, καθώς και τη δημιουργία νέων υποδομών εντός των ορίων ανάπτυξης, όπως σχολεία, κοινωνική στέγαση και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Παρά τις προβλεπόμενες θετικές επιπτώσεις, κυρίως στην αύξηση της αξίας γης και στα αναπτυξιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών, η μελέτη αναγνωρίζει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις μικρής έως μέσης κλίμακας, κυρίως όσον αφορά στην αλλαγή χρήσης γης, την απώλεια καλλιεργήσιμης γης και την ενίσχυση του φαινομένου της σφράγισης εδάφους.

Η Δυτική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων (ΔΠΚΒ) Ακρωτηρίου έχει συνολική έκταση 124,4τ.χλμ, υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Λεμεσού και εμπίπτει εντός των ορίων δύο κοινοτήτων (Αυδήμου και Παραμάλι) και τριών δήμων (Κούριο, Λεμεσός, Πολεμίδια).

Η Ανατολική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων (ΑΠΚΒ) στη Δεκέλεια καταλαμβάνει έκταση 129,9τ.χλμ με το μεγαλύτερο μέρος της (69,7%) να υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Λάρνακας και μικρότερο μέρος της (30,3%) στην επαρχία Αμμοχώστου. Η περιοχή εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων πέντε κοινοτήτων (Πέργαμος, Ξυλοτύμπου, Ορμίδεια, Πύλα, Ξυλοφάγου) και δύο δήμων (Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αγίας Νάπας).

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η εισαγωγή πρόνοιας για εκπόνηση ειδικής μελέτης για χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων κοντά στις φυλακές των ΒΒ στο βόρειο τμήμα της κοινότητας Πύλας. Στους νέους σχεδιασμούς έχει περιληφθεί πρόνοια επέκτασης υφιστάμενων μοναστηριών στις κοινότητες Ακρωτηρίου και Σωτήρας Λεμεσού. Η πολιτική αυτή προτείνεται για το μοναστήρια Αγίου Νικολάου των Γάτων στο Ακρωτήρι και το μοναστήρι Συμβούλου Χριστού-Άγιος Γεώργιος στη Σωτήρα Λεμεσού.

Στην κοινότητα Ακρωτηρίου, κατά μήκος του οδικού δικτύου που οδηγεί προς τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι οικιστικές ζώνες μετατρέπονται σε εμπορικές με τους ίδιους συντελεστές ανάπτυξης. Στην περιοχή υπάρχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ακρωτηρίου και υφιστάμενο εστιατόριο. Η υφιστάμενη οικιστική ζώνη Η4, έκτασης 13 εκταρίων που οριοθετείται από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την Αλυκή και το οδικό δίκτυο, αναβαθμίζεται σε οικιστική ζώνη Η3*. Στην κοινότητα Ασώματου προτείνεται η επέκταση της υφιστάμενης οικιστικής ζώνης στα δυτικά κατά περίπου 12 εκταρίων, εντός αρδευόμενης γεωργικής γης (ζώνη Ζ1), η οποία περιλαμβάνει πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες. Η περιοχή βρίσκεται πλησίον της ΕΖΔ «Ακρωτηρίου» και εντός της ΖΕΠ «Υγρότοποι Ακρωτηρίου».

Η περιοχή της προτεινόμενης επέκτασης των οικιστικών ζωνών στον Ύψωνα και στο Κολόσσι προς τα νότια, συνολικής έκτασης περίπου 40 εκταρίων, περιλαμβάνει λίγες καλλιέργειες, διάσπαρτες μεμονωμένες κατοικίες και ελάχιστη φυσική βλάστηση.

Οι προτεινόμενες επεκτάσεις έχουν ως στόχο να συνενωνόσουν την οικιστική ζώνη Ύψωνα με αυτή του Κολοσσίου, δημιουργώντας μια ενιαία μεγάλη οικιστική ζώνη. Στον Ύψωνα και στο Κολόσσι προτείνεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων οικιστικών ζωνών.

Στην Ορμίδεια, προτείνεται η επέκταση της οικιστικής ζώνης κατά 15,5 εκταρίων, προς τα βόρεια εντός Ζώνης Προστασίας Z1, όπου υπάρχουν υφιστάμενες καλλιέργειες.

Στην Ξυλοφάγου, προτείνεται μεγάλη επέκταση της οικιστικής ζώνης προς τα δυτικά, έκτασης 55,5 εκταρίων. Στην Άχνα, προτείνεται η δημιουργία νέων οικιστικών ζωνών, συνολικής έκτασης 6,5 εκταρίων.

Στο Φρέναρος, προτείνονται δύο νέες οικιστικές ζώνες συνολικής έκτασης 7,5 εκταρίων, σε Ζώνες Ζ1 οι οποίες περιλαμβάνουν λίγες μεμονωμένες κατοικίες και διάσπαρτες καλλιέργειες.

Στις κοινότητες Ξυλοτύμβου και Άχνας, εισάγεται Ειδική Πολιτική που αφορά τη μικτή Ζώνη Γ3-Η3, όπου η οικιστική ανάπτυξη θα γίνεται μετά από αναλογικό διαχωρισμό των τεμαχίων, ώστε η οικιστική ανάπτυξη και το οδικό δίκτυο να αναπτύσσονται ορθολογικά.

Στην Αχερίτου προτείνεται η δημιουργία νέας μεγάλης κτηνοτροφικής ζώνης Δ1 (εξαιρουμένων των χοίρων), έκτασης 32,5 εκταρίων, εντός γεωργικής ζώνης Γ3.

Προτείνεται η επέκταση της υφιστάμενης λατομικής ζώνης στην Ξυλοφάγου, η οποία έχει έκταση περίπου 58 εκταρίων και αποτελεί τη μοναδική λατομική ζώνη σε όλη την επαρχία Αμμοχώστου. Εντός της ζώνης δραστηριοποιούνται τρείς εταιρείες και το εξορυσσόμενο υλικό αφορά υφαλογενή ασβεστόλιθο.

Πρόνοια δημιουργίας χώρου αντίσκηνων και τροχόσπιτων στην Ξυλοφάγου έκτασης 4,5 εκταρίων χωροθετείται εντός του κρατικού δάσους Ξυλοφάγου.

Η δασική γη γύρω από το ιστορικό εξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας είναι εκμισθωμένη στην κοινότητα Ξυλοφάγου και προτείνεται όπως ενταχθεί σε ειδική περιοχή με σκοπό την οργανωμένη ανάπλαση του χώρου.