Διαφορετικές αναγνώσεις και έντονο προβληματισμό προκάλεσε η συζήτηση δύο προτάσεων νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη. Οι προτάσεις αφορούν αφενός τη συνταγματική θέσπιση ορίου θητειών για τους βουλευτές και αφετέρου την απαγόρευση άσκησης δεύτερου επαγγέλματος ή επιτηδεύματος από τα μέλη της Βουλής.
Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο Μαρίνος Μουσιούττας αναφέρθηκε στις πρόνοιες της πρότασής του για τον καθορισμό των θητειών των βουλευτών.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, εξέφρασε τη συμφωνία του με το σκεπτικό της πρότασης του Μαρίνου Μουσιούττα, επισημαίνοντας ότι «αυτή η διάταξη δεν υπάρχει σε κράτος της ΕΕ».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργος Στυλιανού, ανέφερε ότι το θέμα των θητειών των βουλευτών είναι πολιτικό ζήτημα και επαφίεται στη Βουλή.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Θεοδώρα Πιπερή – Χριστοδούλου, είπε ότι με την πρόταση νόμου «υπάρχει κάποιος περιορισμός στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι», προσθέτοντας ότι «θα ήταν ορθότερο να υπήρχε περαιτέρω αιτιολόγηση».
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φαίδρα Γρηγορίου, ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν έχει ένσταση στην πρόταση νόμου.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, διερωτήθηκε σε ποια σύγχρονα μοντέλα δημοκρατίας υπάρχει ο περιορισμός της θητείας.
Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι σε διάφορες χώρες υπάρχει περιορισμός στις θητείες των Προέδρων της Δημοκρατίας.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ρώτησε αν ο «ξαφνικός θάνατος» θα ισχύσει από το 2026, καθώς και τι γίνεται με τις μισές θητείες βουλευτών.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση του περιορισμού των θητειών βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Μπορούμε να βρούμε τη λύση μεταξύ μας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Μουσιούττα για την απαγόρευση άσκησης δεύτερου επαγγέλματος ή επιτηδεύματος από τους βουλευτές ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, επεσήμανε ότι «άλλο ο ασκών την εκτελεστική αρμοδιότητα και άλλο ο εκπρόσωπος του λαού».
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Φαίδρα Γρηγορίου, αναφέρθηκε σε επιστολή του Υπουργείου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών του 2019 επί του θέματος, καθώς και στη νομοθεσία περί ασυμβιβάστου των βουλευτών. Επιπλέον, εξέφρασε την προθυμία του Υπουργείου να συνεισφέρει σε νομοτεχνικό επίπεδο για να υπάρξει ρύθμιση όπως και στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Θεοδώρα Πιπερή – Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η πρόταση για το ασυμβίβαστο των βουλευτών είναι «ζήτημα θεμελίωσης».
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργος Στυλιανού, είπε ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα, προσθέτοντας ότι πρέπει να καθοριστεί ο χρόνος εφαρμογής της δήλωσης του ασυμβιβάστου.
Ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι στηρίζει έμπρακτα αυτήν την πρόταση νόμου, σημειώνοντας ότι είναι «εξόχως πολιτική η απόφαση που θα ληφθεί». Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι οι ασκούντες εκτελεστικές αρμοδιότητες δεν μπορούν να ασκούν άλλο επάγγελμα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να νομοθετήσουμε επ’ αυτού σύντομα για να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, τόνισε ότι «πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε», σημειώνοντας ότι υπάρχουν βουλευτές που άφησαν τη δουλειά τους και μετά το τέλος της θητείας τους δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά. Ακόμη, ανέφερε ότι η πρόταση του Μαρίνου Μουσιούττα «δεν αντιμετωπίζει ολιστικά τα ζητήματα».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι «μια πρόταση που αφορά μόνο τους βουλευτές αφήνει σκιές για τους βουλευτές». «Εάν θέλουμε να μετατρέψουμε το βουλευτικό αξίωμα σε χόμπι, ας το πούμε ευθαρσώς», πρόσθεσε.
Απαντώντας στους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι «μόνοι μας υποβαθμίζουμε τον ρόλο των βουλευτών στην κοινωνία».
Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, επεσήμανε ότι «είναι λάθος να θεωρούμε ότι η επάρκεια του βουλευτή πρέπει να καθορίζεται από τη δυνατότητά του να εργάζεται». «Πρέπει να αποφασίσουμε τι νομοθετικό σώμα θέλουμε. Πρέπει να έχουμε απόλυτα αυστηρό έλεγχο σε θέματα που βρίσκονται σε σύγκρουση με την ιδιωτική πρωτοβουλία των βουλευτών», υπογράμμισε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι η πρόταση του Μαρίνου Μουσιούττα «χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη αιτιολόγηση», εκφράζοντας τη συμφωνία του με τον Άριστο Δαμιανού. «Πρέπει να δούμε και το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτών επαγγελματιών που κατέρχονται ως υποψήφιοι. Πρέπει να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, επεσήμανε ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, αλλά προσφορά. Η πρόταση του Μαρίνου Μουσιούττα είναι σωστή, αλλά σε λάθος εποχή, συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι «πολύ ευχαρίστως θα βάλουμε ρυθμίσεις για Υπουργούς και Δημάρχους», προσθέτοντας ότι η θεσμοθέτηση των θητειών των βουλευτών είναι ενέργεια προς την ορθή κατεύθυνση. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι είναι σεβαστές οι άλλες απόψεις. «Αν δώσουμε το καλό παράδειγμα, τότε θα ανέβει ξανά το κύρος μας», υπογράμμισε.
Κλείνοντας τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε ότι η πολιτική είναι λειτούργημα, προσθέτοντας ότι οι προθέσεις πίσω από τις προτάσεις νόμου είναι καλές και ότι «στόχος πρέπει να είναι αναβάθμιση της πολιτικής». Ακόμη, είπε ότι η συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου θα συνεχιστεί την άλλη Τετάρτη.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου για το ασυμβίβαστο των βουλευτών, είπε πως, παρότι ο ίδιος το είχε εφαρμόσει σε προσωπικό επίπεδο όταν εξελέγη βουλευτής το 2001, κλείνοντας το δικηγορικό του γραφείο, «χωράει μεγάλη συζήτηση και πολλά ερωτήματα».
«Δεν θεωρώ ότι είναι ώριμη η κατάσταση πραγμάτων να δεσμεύσουμε τη στιγμή τους εκλογικούς νόμους, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, με τέτοιου είδους αποφάσεις», κατέληξε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, διερωτήθηκε αν «θέλουμε μια Βουλή που να εκπροσωπεί το σύνολο των τάξεων της κυπριακής κοινωνίας ή θέλουμε να καταλήξουμε σε μια Βουλή στην οποία θα εκλέγονται οι επιτήδειοι, οι λαϊκιστές και αυτοί των οποίων η οικονομική επιφάνεια είναι τέτοια που δεν χρειάζεται να δουλεύουν».
«Πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά όχι μεμονωμένα, όχι αποσπασματικά και σίγουρα όχι κατά τρόπο με τον οποίο να πλήττεται η εκπροσώπηση του λαού μέσα από τους αντιπροσώπους του», επεσήμανε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτόν τον διάλογο, αλλά εφ’ όλης της ύλης.» «Πρέπει να πούμε τι είδους Βουλή θέλουμε αλλά και τι πολιτικό σύστημα χτίζουμε για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας», υπέδειξε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου για τις θητείες των βουλευτών θα οδηγήσει σε ανανέωση της πολιτικής ζωής, προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει πρόταση για την αντίστοιχη ρύθμιση στους Ευρωβουλευτές, και προγραμματίζει να ετοιμάσει πρόταση και για τους Προέδρους των Επαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Αναφερόμενος στη δεύτερή του πρόταση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ένας βουλευτής πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά και απερίσπαστα με τα καθήκοντά του, 24 ώρες το 24ωρο».
ΚΥΠΕ