Την ώρα που σήμερα η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται εκτάκτως για να εξετάσει την υπόθεση των αντιαιρετικών εξάρσεων και άλλων εσωστρεφών ενεργειών του μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές κάνουν λόγο για ενδεχόμενο να προκύψει και δεύτερο θέμα, το οποίο θα προκαλέσει σάλο στο χώρο της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εάν και πότε θα ξεσπάσει η νέα κρίση, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό τεκμηρίωσης της υπόθεσης για την οποία έλαβαν γνώση μέλη της Ιεράς Συνόδου, αλλά μέχρι πρόσφατα τα στοιχεία δεν ήταν τέτοια ώστε να οδηγούν σε ασφαλή κατάληξη πιθανή έρευνα.

Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Φ», στο διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη της αρχικής πληροφορίας για μέλος της Ιεράς Συνόδου, προέκυψε και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», πρόκειται για τουλάχιστον μία φωτογραφία η οποία αφορά ιεράρχη. Το εν λόγω φωτογραφικό υλικό σε συνάρτηση με διάφορες πληροφορίες, θεωρείται ότι επιτρέπει στον κάθε Συνοδικό να δώσει τη δική του ερμηνεία και να θεωρήσει την όλη υπόθεση από αθώα μέχρι και επιλήψιμη, εάν και εφόσον τεθεί κάποια στιγμή ενώπιον της Συνόδου. Πάντως, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως συνιστούν αποχρώσες ενδείξεις ότι κάτι πάει λάθος στη συμπεριφορά του υπό αναφορά Συνοδικού.

Όπως μας υπεδείχθη, ο μέσος πολίτης που θα δει τη φωτογραφία, είναι πιθανό να σκανδαλιστεί και κατά συνέπεια, ο σκανδαλισμός αποτελεί λόγο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο του μέλους της Ιεράς Συνόδου.  

Αν τελικά, τα δεδομένα είναι τέτοια ώστε να αποφασιστεί η διεξαγωγή έρευνας, αυτή θα διαταχθεί με βάση το άρθρο 14 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Το άρθρο προνοεί μεν πως Αρχιερεύς (Αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτης και επίσκοπος), παραμένει στον θρόνο που εξελέγη ισοβίως, αλλά διευκρινίζει πως αυτός μπορεί να παυθεί και στις εξής περιπτώσεις:

«Εις περίπτωσιν καθ’ ην υφίστανται αποχρώσαι ενδείξεις περί τελέσεως υπό Αρχιερέως σοβαρού εκκλησιαστικού αδικήματος, η Ιερά Σύνοδος δύναται, δι’ αποφάσεως, λαμβανομένης διά πλειοψηφίας των τριών τετάρτων των μελών αυτής, να αφαιρέσει απ’ αυτού την διοίκησιν και διαποίμανσιν της επαρχίας αυτού, μέχρι της εκδόσεως τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως. Περαιτέρω, εις όλως εκτάκτους και εξαιρετικάς περιστάσεις, εις ας υφίστανται αποχρώσαι ενδείξεις περί τελέσεως βαρυτάτου εκκλησιαστικού αδικήματος και έχει προκληθεί εις του λόγου τούτου ισχυρός σκανδαλισμός, δύναται προσέτι η Ιερά Σύνοδος να καταστήσει τούτον αργόν, διά της ως άνω πλειοψηφίας, μέχρις της εκδόσεως τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως».

Περαιτέρω προνοείται, πως «εις αμφοτέρας τας περιπτώσεις, προ της επιβολής των ως άνω διοικητικών μέτρων, ο Αρχιερεύς καλείται, γραπτώς, εις ακρόασιν ενώπιον τής Ιεράς Συνόδου».

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αυτός που αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες, ανεξαρτήτως από που προέρχεται η πληροφόρηση ή οι καταγγελίες, είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος σήμερα έχει να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες εναντίον του μητροπολίτη Τυχικού.

Η συμπεριφορά Τυχικού

Όσον αφορά την υπόθεση του μητροπολίτη Τυχικού, αν και ο Μακαριότατος, ο οποίος θα παρουσιάσει την υπόθεση, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Από όσα έχουν διαρρεύσει, εναντίον του Πάφου έχουν συγκεντρωθεί καταγγελίες σχετιζόμενες με τη διοίκηση της μητροπόλεως, με τις σχέσεις του ιδίου και κατ’ επέκταση της Εκκλησίας με οργανωμένα σύνολο ή και πιστούς.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει ιδίαν αντίληψη και στο διάστημα που διέρρευσε από τα Χριστούγεννα και εντεύθεν είχε προειδοποιήσει και μέσω του «Φ» και μέσω γενικότερων αναφορών του, αλλά φαίνεται πως έκρινε πως πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μάλιστα, είχε θέσει και θέμα απώλειας της τοποτηρητείας του θρόνου, κάτι το οποίο στρέφεται σαφώς κατά του Πάφου Τυχικού.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Μακαριότατος συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο εκτάκτως, είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Αν και κάποιοι θεωρούν πως ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί τη Σύνοδο με σκοπό να προειδοποιήσει για τελευταία φορά τον κ. Τυχικό να συνετιστεί, όλα συγκλίνουν στο ότι προφανώς κάτι άλλο έχει κατά νου, αφού κάλλιστα την Κυριακή που συλλειτούργησαν θα μπορούσε να του πει, «ως εδώ και μη παρέκει» και ότι αν συνέχιζε στην ίδια ρότα, να συγκαλούσε την Ιερά Σύνοδο.

Βεβαίως, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα καλούσε εκτάκτως σε συνεδρία 16 Συνοδικούς χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς να έχει διασφαλίσει ότι από την ενέργεια του αυτή δεν θα μείνει εκτεθειμένος.

Όλα τα πιο πάνω συγκλίνουν στο ότι η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου δεν θα είναι ανώδυνη ούτε και θα κυλήσει σε ομαλούς τόνους. Ειδικά δε, μετά που ο Μακαριότατος κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο μητροπολίτης Πάφου άγεται και φέρεται από συγκεκριμένα άτομα τα οποία επιδιώκουν να ζημιώσουν τον ίδιο τον κ. Τυχικό όσον και την Εκκλησία.