Με 41 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε ομόφωνα η τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί εφικτή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους αντί το δέκατο όγδοο έτος που προβλέπεται σήμερα και κατ’ επέκταση η άσκηση του δικαιώματος ψήφου από τους εν λόγω πολίτες.
Όπως ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως η τροποποίηση του Συντάγματος τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2027, δίνοντας μία μεταβατική περίοδο και επαρκή χρόνο ώστε να γίνουν και άλλες νομοθετικές τροποποιήσεις εάν κριθεί αναγκαίο.
Έτσι, η συνταγματική τροποποίηση που προνοεί το δικαίωμα ψήφου στα 17, ουσιαστικά θα εφαρμοστεί καθολικά για πρώτη φορά για σκοπούς διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών του 2028.
Περαιτέρω, όπως είπε ο κ. Δαμιανού, την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας και η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
Χαιρετίζει ο ΥΠΕΣ, αλλά…
Σε γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός Εσωτεριτκών Κωνσταντίνος Ιωάννου, χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της πρότασης της Κυβέρνησης για παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους νέους και τις νέες μας από την ηλικία των 17 χρόνων.
Ωστόσο, προσθέτει πως η συγκεκριμένη τροποποίηση υπήρξε δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν όπως τεθεί σε ισχύ από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2026 και όχι τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές το 2028, όπως τελικά ψήφισε η Βουλή.
Καταληκτικά σημείωνει πως “θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για απλοποίηση και εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής, κυρίως των νέων μας, στις εκλογικές διεργασίες. Εμπιστευόμαστε τους νέους μας και θέλουμε να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο στις αποφάσεις της Πολιτείας”.