Την αποκάλυψη ότι ο τέως Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος δεν τον ενημέρωσε ούτε κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής, αλλά ούτε και αργότερα για το θέμα των ανακλήσεων των ελαττωματικών αερόσακων Takata έκανε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης. Ο Υπουργός απαντούσε σε ερώτηση της Ερευνητικής Επιτροπή για την ενημέρωση που έτυχε από τον προκάτοχο του για οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετώπιζε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία (ΗΜΥ).

«Την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, συναντήθηκα ολιγόλεπτα με τον Γιάννη Καρούσο στο Υπουργικό γραφείο όπου και μου παρέδωσε μια επιστολή. Στην συνέχεια συναντήσαμε τους δημοσιογράφους, σε μια διαδικασία παράδοσης και παραλαβής. Στην επιστολή, παρόλο που γίνεται αναφορά για εκκρεμότητες για θέματα οδικής ασφάλειας, ο κ. Καρούσος δεν με ενημέρωσε για τις ανακλήσεις Takata ή γενικά για το θέμα των ανακλήσεων. Δεν έγινε ενημέρωση για οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετώπιζε το ΤΟΜ ή/και το ΗΜΥ, και ούτε επικοινώνησε στην συνέχεια μαζί μου για να με ενημερώσει για οποιονδήποτε άλλο θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναδεικνύεται η υποστελέχωση ως βασική πρόκληση

Σε σταδιακή και όχι εξειδικευμένη ενημέρωση για τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) αναφέρεται ο Υπουργός Μεταφορών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου.

Όπως αναφέρει, με την ανάληψη των καθηκόντων του δεν πραγματοποιήθηκε ειδική ενημερωτική διαδικασία, αλλά ακολουθήθηκε μια σταδιακή προσέγγιση. «Η σταδιακή ενημέρωση ήταν η μόνη εφικτή μέθοδος, δεδομένου του εύρους αρμοδιοτήτων και δράσεων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΤΟΜ, ο Υπουργός σημειώνει ότι πραγματοποιούνταν τακτικές συναντήσεις συντονισμού, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας Διευθύντριας του Τμήματος, καθώς και στελεχών του Υπουργείου. Μέσω αυτών των συναντήσεων, προέκυπτε φυσικά και ενημέρωση για τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε το ΤΟΜ κατά την εφαρμογή των δράσεων του.

Μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων που αναδείχθηκαν, ήταν και η υποστελέχωση του Τμήματος, η οποία, σύμφωνα με τον Υπουργό, περιόριζε την ικανότητα υλοποίησης σημαντικών λειτουργιών, όπως οι εποπτικοί έλεγχοι και οι εξετάσεις για νέους οδηγούς.

Σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ο Υπουργός τονίζει ότι υπήρχε πάγια οδηγία τα θέματα στελέχωσης να αντιμετωπίζονται άμεσα από τη Γενική Διεύθυνση και τους Διευθυντές των επιμέρους Τμημάτων. Όπως διευκρινίζει, ήταν ενήμερος για τη διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού μέσω της ΕΔΥ, αφού λάμβανε σχετικές προφορικές ενημερώσεις.

Αναφορικά με τη διοικητική σύνθεση του Υπουργείου, σημειώνεται ότι μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, συνεργάστηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Γιάννη Νικολαΐδη, ο οποίος προερχόταν από το ΤΟΜ. Την ίδια ημερομηνία, ο Αντώνης Κουτσούλης ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο ΤΟΜ, γεγονός που, σύμφωνα με τον Υπουργό, κατέστησε την ενημέρωση για θέματα του Τμήματος πιο εξαρτημένη από την αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Ελένη Πίπη.

«Από τον Γιάννο Όξινο πληροφορήθηκα για πρώτη φορά για τους Takata»

Τον Απρίλιο του 2023, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Βαφεάδης ενημερώθηκε για τον τρόπο διαχείρισης των ανακλήσεων από το ΤΟΜ, Η ενημέρωση αυτή έγινε, πρόσθεσε, μετά την 25/4/2023 όταν συναντήθηκα στο Υπουργείο με τον Γιάννο Όξινο, πατέρα του τραγικώς αποθανόντα Κυριάκου Όξινου, ο οποίος ζήτησε να με δει για ένα προσωπικό του θέμα. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με ενημέρωσε για το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα του γιού του και την πεποίθησή του ότι το μοιραίο πιθανώς να επήλθε από ελαττωματικό αερόσακο. Στην συνάντηση με τον Γιάννο Όξινο, πληροφορήθηκα για πρώτη φορά για τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata και συνεπώς για τη σύνδεση του θέματος αυτού με τις ανακλήσεις οχημάτων».

Σε διευκρινιστική ερώτηση του πρόεδρου της Επιτροπής κατά πόσο στη συνάντηση με τον πατέρα του Κυριάκου Όξινου , ήταν παρόν ο Γενικός Διευθυντής ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι στη συνάντηση ήταν παρόν ο Νεόφυτος Νεόφυτος διευθυντής του γραφείου του Υπουργού και όχι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γιάννης Νικολαΐδης.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΥΜΕΕ Γιάννη Νικολαΐδη, ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 είχε τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα του ΤΟΜ που επέτρεπε στους διανομείς των κατασκευαστών (ΔτΚ) να θέτουν φραγμό στη διενέργεια τεχνικού ελέγχου (ΜΟΤ) σε όσα οχήματα δεν ανταποκρίθηκαν σε ανάκληση. Επιπρόσθετα, τον ενημέρωσε ότι η δράση αυτή ήταν πέραν των υποχρεώσεων του ΤΟΜ, όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία.

Ο Υπουργός είπε ενημερώθηκε ότι υπήρξαν ανταλλαγές email από το 2011, ότι οι ΔτΚ είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το ΤΟΜ για τις ανακλήσεις, ενώ η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή του ΥΕΕΒ ενημερώνει το ΤΟΜ για όσα καταγράφονται στο RAPEX. Επιπλέον, το ΤΟΜ ενημερώνει τους ΔτΚ για τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών, ότι από τον Ιανουάριο του 2023 εφαρμόστηκε διαδικασία παρακολούθησης των οχημάτων που ανακαλούνται, συμφωνήθηκε με τους ΔτΚ ότι θα κάνουν 2-3 τεκμηριωμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τον πελάτη τους και εάν δεν ανταποκριθεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος τότε ενημερώνεται το πρόγραμμα του ΤΟΜ. Σε τέτοια περίπτωση, το ΤΟΜ ενημερώνει τον ιδιοκτήτη με sms ότι τέθηκε φραγμός στην διενέργεια τεχνικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, το ΤΟΜ απαντώντας γραπτώς επί σειρά ερωτημάτων του ανάδειξε  μια ανομοιομορφία ως προς τον χειρισμό από τους ΔτΚ των ανακλήσεων μεταχειρισμένων οχημάτων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, χωρίς όμως να αναφέρει τα προβλήματα με τις ανακλήσεις οχημάτων χωρίς Ευρωπαϊκή Έγκριση Τύπου (ΕΕΤ).

Ο Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, η εικόνα που διαμόρφωσε ήταν ότι η ευθύνη για την υλοποίηση ανακλήσεων, περιλαμβανομένης και της ενημέρωσης των ιδιοκτητών ανήκει στους κατασκευαστές οι οποίοι αναθέτουν αυτή τη δράση στους διανομείς του κατασκευαστή (ΔτΚ).

Πρόσθεσε πως το ΤΟΜ, ως η αρμόδια αρχή για την εποπτεία της αγοράς, παρέχει στους ΔτΚ πληροφορίες για τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών και το δικαίωμα φραγμού στη διενέργεια τεχνικού ελέγχου, στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται στην ανάκληση.

Τα εγγεγραμμένα οχήματα, συμπλήρωσε, γενικά στην ΕΕ αλλά ειδικά στην Κύπρο, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά με και χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση τύπου (ΕΕΤ).

Πρόσθεσε, ότι για κάποια από τα οχήματα χωρίς ΕΕΤ, η πληροφόρηση για τις ανακλήσεις δεν φτάνει στους ιδιοκτήτες, και ο χειρισμός εξαρτάται από την ενημέρωση που λαμβάνουν οι ΔτΚ από τους κατασκευαστές.

Στην πράξη, είπε, για να ενημερωθούν κατά πόσον το όχημά υπόκειται σε ανάκληση, οι ιδιοκτήτες οχημάτων κάποιων κατασκευαστών που εισάχθηκαν χωρίς ΕΕΤ πρέπει να αποταθούν στους ΔτΚ επί σκοπώ ή θα ενημερωθούν όταν προσκομίσουν το όχημα για επισκευή.

Για τα οχήματα χωρίς ΕΕΤ, τα γνωστά ως «γκρίζα» οχήματα, ο ΣΕΜΗΟ επέμενε ότι τα μέλη του δεν είχαν καμία υποχρέωση να διαχειρίζονται τις ανακλήσεις, δεν μπορούσαν να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων χωρίς ΕΕΤ για ανακλήσεις επειδή εισάχθηκαν στην Κύπρο μέσω τρίτων και ως αποτέλεσμα η κατασκευάστρια εταιρεία δεν γνώριζε ότι ήταν στην Κύπρο.

Ο ΠΑΣΕΑ επέμενε ότι οι ΔτΚ ήταν οι μόνοι αρμόδιοι να διαχειριστούν τις ανακλήσεις των «γκρίζων» οχημάτων επειδή λειτουργούσαν εξουσιοδοτημένα συνεργεία των κατασκευαστών και είχαν τη δυνατότητα επικοινωνίας με αυτούς, οι δε ιδιοκτήτες «γκρίζων» οχημάτων μπορούσαν να αγοράσουν ανταλλακτικά από τους ΔτΚ δίνοντάς τους λεπτομέρειες για το όχημά τους.

«Ήταν φανερό ότι η διαμάχη Διανομέων και Εισαγωγέων, δημιούργησε προβλήματα στην διαχείριση των ανακλήσεων», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στις δράσεις που προχώρησε, όπως γραπτή ενημέρωση από το ΤΟΜ για τον αριθμό των οχημάτων που έτυχαν ανάκλησης, όπως και για την πρόοδο υλοποίησης των υπόλοιπων ανακλήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, μετά από δική του παρότρυνση και για καλύτερη ενημέρωση του κοινού, στις 2/8/2023 το ΤΟΜ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του εικονίδιο το οποίο παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση και στην ιστοσελίδα RAPEX της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά τη διαπίστωση του Υπουργού ότι στις 12/10/2023, είχε αντιληφθεί ότι η αλυσίδα ενημέρωσης για κάποια από τα «γκρίζα» οχήματα είχε διακοπεί, ζήτησε από το ΤΟΜ να υποβάλει εισηγήσεις για την αποκατάστασή της. Την επομένη, η αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΤΟΜ, υπέβαλε εισήγηση όπως για τα «γκρίζα» οχήματα «συζητηθεί το κενό που παρουσιάζεται και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραπέμπονται όλα τα μεταχειρισμένα οχήματα στον αντιπρόσωπο για έλεγχο των ανακλήσεων πριν την εγγραφή τους».

Παρόλο που η εισήγηση, και τότε και σήμερα θεωρείται αναποτελεσματική, ελλείψει οποιασδήποτε άλλης εισήγησης από το ΤΟΜ, ο Υπουργός έδωσε οδηγίες να προχωρήσουν στην υλοποίηση της.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι στις 22/6/24, έδωσε οδηγίες όπως διευθετηθεί συνάντηση με το ΤΟΜ, την Νομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του ΥΕΕΒ, ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή στη διοίκηση του ΤΟΜ την 1/7/2024 όταν ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Διευθυντής Γιώργος Λουκά που προηγουμένως υπηρετούσε σε άλλη υπηρεσία και κατ’ επέκταση δεν ήταν ενήμερος για την διαχείριση των ανακλήσεων.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα διατάγματα που εκδόθηκαν την 3/2/2025 με σκοπό την αποκατάσταση της αλυσίδας ενημέρωσης για τα «γκρίζα» οχήματα που δεν λαμβάνουν ενημέρωση από τους ΔτΚ.

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα Διατάγματα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά και δεν συνάδουν με τη διαδικασία ανακλήσεων που εφαρμόζεται για όλα τα άλλα οχήματα», σημείωσε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας πως «έγιναν μια σειρά από προσπάθειες να διαχειριστούμε το δύσκολο αυτό θέμα αποκατάστασης της αλυσίδας ενημέρωσης των ιδιοκτήτων οχημάτων χωρίς ΕΕΤ, του οποίου η διαχείριση δεν προνοείται στους Κανονισμούς και δεν έτυχε χειρισμού από άλλα Κράτη Μέλη». 

Από την εγκύκλιο του 2011 στην εγκατάλειψη της αλυσίδας ενημέρωσης το 2017

Αναφερόμενος στις εγκυκλίους που εκδόθηκαν για τη διαχείριση των ανακλήσεων, ο Υπουργός επισήμανε ότι η εγκύκλιος του 2011 επιχειρούσε να καθιερώσει μια ουσιαστική αλυσίδα ενημέρωσης για τα «γκρίζα» οχήματα, στηρίζοντας τη διαδικασία στις υποχρεώσεις των ΔτΚ (Διανομέων Τεχνικών Κατασκευαστών).

Ωστόσο, το 2017 σημειώθηκε πλήρης ανατροπή, καθώς το ΤΟΜ απαλλάσσει πλέον τους ΔτΚ από οποιαδήποτε ευθύνη για τα συγκεκριμένα οχήματα, χωρίς να καθορίσει εναλλακτικό μηχανισμό ενημέρωσης των ιδιοκτητών. Το αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, ήταν να διακοπεί πλήρως η ενημέρωση και οι ανακλήσεις να παραμένουν ανενεργές για μεγάλο αριθμό οχημάτων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η πρώτη ευθύνη ανήκει στον κατασκευαστή. Μετά, το ΤΟΜ έχει την υποχρέωση εποπτείας των ανακλήσεων.

Σοβαρές ελλείψεις στον μηχανισμό διαχείρισης των ανακλήσεων οχημάτων εντοπίζει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο οποίος, κληθείς να τοποθετηθεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, έκανε λόγο για μια προβληματική κατάσταση που έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 2000.
Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η αρχή του προβλήματος εντοπίζεται στην κατάργηση της Διεύθυνσης Τεχνικής Οχημάτων το 2009, απόφαση που –όπως ο ίδιος τόνισε– στέρησε από το κράτος τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις των ανακλήσεων, ειδικά για τα οχήματα χωρίς Ευρωπαϊκή Έγκριση Τύπου (ΕΕΤ), γνωστά και ως «γκρίζα» οχήματα.

«Δεν κατάλαβα γιατί εκδόθηκε η εγκύκλιος του 2017 με τον τρόπο που εκδόθηκε. Κάποιοι έπρεπε να γνωρίζουν περισσότερα», είπε ο κ. Βαφεάδης.

Μόνο στην Αστυνομία τα πορίσματα της ΗΜΥ

Αναφερόμενος σε πρόσφατο τραγικό περιστατικό πυρκαγιάς σε διαμέρισμα, ο Υπουργός τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών (ΗΜΥ) επισκέφθηκαν τον χώρο και προχώρησαν στην ετοιμασία σχετικής έκθεσης. Στο πλαίσιο της διερεύνησης, προέκυψαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη συσκευή που προκάλεσε τη φωτιά, γεγονός που τον ώθησε να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αναπληρωτής Διευθυντής της ΗΜΥ τον ενημέρωσε ότι τα πορίσματα παραδίδονται αποκλειστικά στην Αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια για την ετοιμασία του τελικού πορίσματος που καταλήγει στον Γενικό Εισαγγελέα. «Γι’ αυτό, σε περιπτώσεις θανάτου, το πόρισμα κοινοποιείται μόνο στην Αστυνομία για να διασφαλιστεί η ακεραιότητά του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έκρινε λογική την εξήγηση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε οτι ένας μέσος λογικός πολίτης δεν θα ανέμενε αυτή την πληροφόρηση του ΗΜΥ να την θέσει τουλάχιστον ενώπιον της αρμόδιας Αρχής, ότι δηλαδή κυκλοφορούν εκατομμύρια οχήματα με αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ που φέρουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Προτάσεις Βαφεάδη για αποκατάσταση της κατάστασης

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Υπουργείο Μεταφορών προχωρεί σε πέντε στρατηγικές δράσεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μηχανισμού ανακλήσεων:

  1. Ίδρυση νέας Διεύθυνσης Τεχνικής Οχημάτων, στελεχωμένης με μηχανολόγους και νομικούς.
  2. Ρύθμιση του επαγγέλματος των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων, σε συνεργασία με ΠΟΒΕΚ και ΠΑΣΕΑ.
  3. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας με κράτη μέλη της ΕΕ και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.
  4. Επαφές με κατασκευάστριες εταιρείες για διασφάλιση της ενημέρωσης των ιδιοκτητών.
  5. Ενίσχυση της ενημέρωσης του κοινού μέσω εποπτείας και ενημερωτικών εκστρατειών.

Καρούσος: Δεν ενημέρωσα Βαφεάδη για TAKATA επειδή δεν γνώριζα

Στη δική του κατάθεση, ο τεως Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος είπε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα, με την προκάτοχό του είχαν μια σύντομη συνάντηση, τίποτα όμως δεν του αναφέρθηκε για τους επικίνδυνους αερόσακους Takata. «Άφησα μια επιστολή στον Βαφεάδη με τα κρίσιμα θέματα που απασχολούσαν το Υπουργείο, παραθέτοντας μάλιστα εισηγήσεις. Καμία αναφορά δεν έκανα στον κ. Βαφεάδη για τους Takata επειδή δεν είχα καμία ενημέρωση». Μάλιστα, όπως ανέφερε, δεν είχε ενημέρωση ούτε και για την εγκύκλιο του 2017. Σημείωσε πως δεν είχε καμία ενημέρωση ούτε για το τροχαίο του Αλέξανδρου Λούγκου, ούτε για το τροχαίο του Κυριάκου Όξινου.

Ο κ. Καρούσος διευκρίνισε ότι  γίνονταν συναντήσεις και με το ΤΟΜ και με τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες. «Κανένας, είτε από τους υφιστάμενους, είτε από την Κυβέρνηση ή εκτός Κυβέρνησης δεν μου ανέφερε ότι υπήρχαν προβλήματα με τους ΤΑΚΑΤΑ ή τις ανακλήσεις». Τόνισε, επίσης, ότι στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας η Αστυνομία παρουσιάζει στοιχεία για θανατηφόρα δυστυχήματα και σε καμία περίπτωση δεν ήρθε ενώπιον του Συμβουλίου οτιδήποτε.

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής τι έφταιξε και δεν ενημερωνόταν από το ΤΟΜ και την ΗΜΥ, είπε ότι «ήταν υποχρέωση τους να ενημερώνουν». Σε σχόλιο του Προέδρου ότι το κράτος οφείλει μια συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων, επισήμανε «το κράτος δεν προστάτευσε. Εάν ερχόταν ενημέρωση στον Υπουργό θα παίρναμε μέτρα και θα προλαβαίναμε πολλά. Οι διαδικασίες, οι Υπηρεσίες, ολόκληρο το Υπουργείο δεν έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει τον πολιτικό προϊστάμενο και ναι το κράτος οφείλει μια συγγνώμη.

«Η μακαρισμένη η γιαγιά μου θα έλεγε “μασιαλα μας”» , σχολίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής σχολίασε οτι «ο κ. Βαφεάδης όταν ενημερώθηκε μετά το παναΐρι για την κατάσταση προσπαθεί ο άνθρωπος, μετά όμως το παναΐρι», επανέλαβε.

Ούτε η Βασιλική Αναστασιάδου ενημερώθηκε από τον προκάτοχό της για τους TAKATA

H Βασιλική Αναστασιάδου είπε πως ούτε αυτή δεν ενημερώθηκε για το θέμα από τον προκάτοχό της Μάριο Δημητριάδη και δεν ενημέρωσε με τη σειρά της τον Γιάννη Καρούσο, ενώ ούτε από τους Γενικούς Διευθυντές είχε ενημέρωση. Σημείωσε ότι για άλλα θέματα λάμβανε ενημέρωση.

«Δεν λέω ότι θα το λύναμε, αφού είναι ένα πολύπλοκο θέμα, αλλά θα πέρναμε μέτρα», τόνισε, με τον Πρόεδρος της Ερευνητικής να σχολιάζει ότι ενδέχεται να επανακλητευθεί η Αστυνομία διευκρινίσεις σε σχέση με κάποιες αναφορές που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής.

Κρίσιμο διήμερο, ποιοι καταθέτουν

Κρίσιμο διήμερο για την Ερευνητική Επιτροπή που εξετάζει την εισαγωγή και κυκλοφορία στην κυπριακή αγορά οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους Takata, καθώς πραγματοποιούνται οι τελευταίες δημόσιες ακροάσεις, παρουσία πολιτικών προσώπων πρώτης γραμμής. Η υπόθεση, που έχει πυροδοτήσει διεθνές κύμα ανακλήσεων λόγω σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια των επιβατών, φέρνει ενώπιον της Επιτροπής εννέα νυν και πρώην Υπουργούς Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Η Επιτροπή, που συστάθηκε για να διερευνήσει πιθανές αδυναμίες ή παραλείψεις στον έλεγχο, την έγκριση και την εισαγωγή των εν λόγω οχημάτων από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, εισέρχεται πλέον στο τελικό στάδιο του έργου της. Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και η σύνταξη του τελικού πορίσματος.

Σημειώνεται ότι σήμερα, η αίθουσα στην οποία πραγματοποιείται η επιτροπή ήταν κατάμεστη από κόσμο, αφού τη σημερινή συνεδρία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, συγγενείς θυμάτων, εκπρόσωποι εισαγωγέων και διανομέων αυτοκινήτων και ενδιαφερόμενα μέρη.

Σήμερα κατέθεσαν τρεις Υπουργοί που υπηρέτησαν στο Υπουργείο Μεταφορών τα τελευταία χρόνια:

Αλέξης Βαφεάδης (υπηρετεί από 1 Μαρτίου 2023 έως σήμερα)

Γιάννης Καρούσος (Ιούνιος 2022 – Φεβρουάριος 2023)

Βασιλική Αναστασιάδου (Μάρτιος 2018 – Δεκέμβριος 2019)

Η διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο με την κατάθεση έξι πρώην Υπουργών που διατέλεσαν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων τις προηγούμενες δεκαετίες:

Μάριος Δημητριάδης (2014–2018)

Ευθύμιος Φλουρέντζου (2011–2013)

Νίκος Νικολαΐδης (2008–2010)

Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή (2010–2011)

Μαρία Μαλαχτού-Παμπαλλή (2007–2008)

Χάρης Θράσου (2004–2007)

Η Επιτροπή επιχειρεί να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εισήχθησαν στην Κύπρο οχήματα εξοπλισμένα με τους προβληματικούς αερόσακους της ιαπωνικής εταιρείας Takata, παρότι διεθνώς είχαν ήδη ξεκινήσει ανακλήσεις και είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο έκρηξης των αερόσακων σε περίπτωση σύγκρουσης. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τόσο οι μηχανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης όσο και η ανταπόκριση των κυπριακών αρχών στις εξελίξεις. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξαν διοικητικά κενά ή αμέλειες που επέτρεψαν την κυκλοφορία επικίνδυνων οχημάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οδική ασφάλεια.

Με την ολοκλήρωση των ακροάσεων, η Ερευνητική Επιτροπή θα επεξεργαστεί τις μαρτυρίες και το συνολικό αποδεικτικό υλικό, προκειμένου να εκδώσει το τελικό της πόρισμα. Η κοινή γνώμη αναμένει με ενδιαφέρον τις τελικές διαπιστώσεις, καθώς από αυτές θα προκύψει εάν υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις και ποιες διορθωτικές ενέργειες θα πρέπει να δρομολογηθούν για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.