Με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιών και την ανεμπόδιστη πρόσβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης σε περίπτωση κατά την οποία ξεσπάσει πυρκαγιά, ο βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας κατέθεσε πρόταση νόμου με σκοπό την εγγραφή αγροτικών δρόμων, οι οποίοι παράλληλα θα εξυπηρετούν και τις κοινότητες ή και τους κατοίκους τους και ειδικότερα τους αγρότες.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, της οποίας η συζήτηση αρχίζει αύριο (3/7) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, αναφέρεται πως «σκοπός της είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της διαδικασίας εγγραφής υφιστάμενων αγροτικών δρόμων ως δημόσιων δρόμων για σκοπούς πυροπροστασίας, δεδομένου ότι η υφιστάμενη διαδικασία εγγραφής αγροτικών δρόμων εν γένει είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και αναποτελεσματική».

Στην έκθεση προστίθεται, πως «η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των υπηρεσιών πυρόσβεσης στις πληγείσες περιοχές, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας ασφάλειας και υγείας».

Στους λόγους που ο βουλευτής κατέθεσε τη σχετική νομοθεσία περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι:

-Υπάρχει μεγάλος αριθμός αγροτικών δρόμων των οποίων η χαρτογράφηση και η νομιμοποίηση κρίνεται απολύτως αναγκαία για σκοπούς πυροπροστασίας.

-Η διαδικασία εγγραφής αγροτικών δρόμων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και αναποτελεσματική, δεδομένου ότι απαιτείται είτε η εξασφάλιση της συγκατάθεσης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών γης είτε η απαλλοτρίωση γης.

-Η νομιμοποίηση σημαντικού αριθμού άγραφων αγροτικών δρόμων και η εγγραφή τους ως δημόσιων δρόμων, σε εύλογο χρονικό διάστημα, κρίνεται αναγκαία για σκοπούς πυροπροστασίας.

-Η μη άμεση πρόσβαση των υπηρεσιών πυρόσβεσης σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν μη εγγεγραμμένοι αγροτικοί δρόμοι καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πυροπροστασίας.

-Σε περίπτωση κινδύνου, η ανάγκη προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας ασφάλειας και υγείας υπερισχύει του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

Στην πρόταση νόμου αναφέρεται εξάλλου, πως «αγροτικός δρόμος» σημαίνει οποιονδήποτε δρόμο ο οποίος διανοίχτηκε από οποιονδήποτε έπαρχο ή από οποιαδήποτε τοπική αρχή, κατόπιν έγκρισης του οικείου επάρχου, για χρήση από το κοινό, ο οποίος βρίσκεται επί του εδάφους κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου. Εξάλλου, «νομιμοποίηση αγροτικού δρόμου» σημαίνει την εγγραφή αγροτικού δρόμου, για να καταστεί δημόσιος δρόμος.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται και πρόνοια με βάση την οποία η ενδιαφερόμενη (κάθε φορά) Τοπική αρχή, δύναται να υποβάλει γραπτώς αίτημα για την επίταξη αγροτικού δρόμου ο οποίος εμπίπτει στη δικαιοδοσία της, για σκοπούς πυροπροστασίας.

Για την επίταξη αγροτικού δρόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του περί Επιτάξεως Ιδιοκτησίας Νόμου, περιλαμβανομένων των διατάξεων που αφορούν στην  καταβαλλόμενη αποζημίωση για την επίταξη ακίνητης ιδιοκτησίας και η επίταξη ισχύει για χρονικό διάστημα ή χρονικά διαστήματα που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα τρία έτη.

Σε περίπτωση κατά την οποία επηρεαζόμενος ιδιοκτήτης συγκατατίθεται στην παραχώρηση μέρους τεμαχίου γης για σκοπούς νομιμοποίησης αγροτικού δρόμου, η καταβλητέα προς αυτόν αποζημίωση καθορίζεται με βάση την αγοραία αξία του τεμαχίου. Από το ποσόν που θα προκύψει αφαιρείται τυχόν αύξηση της αξίας που θα επέλθει από την εγγραφή του δρόμου.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτυγχάνεται εντός ευλόγου χρόνου συμφωνία με τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες, η νομιμοποίηση αγροτικού δρόμου δύναται να επιτευχθεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση της επηρεαζόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας.