Η επεμβατική ακτινολογία, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως το πάντρεμα της ιατρικής με την τεχνολογία, της ιδέας και της μάχης για να σωθούν ζωές με τον ψηφιακό κόσμο. Σε μια πιο φιλοσοφική εκδοχή είναι η απόδειξη ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και ο άνθρωπος μπορούν να «συνεργαστούν» και να μεγαλουργήσουν.
Αποτελεί σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ειδικότητες στην ιατρική παγκοσμίως και συνδυάζει τις πιο προηγμένες τεχνικές απεικόνισης με ελάχιστα επεμβατικές πράξεις, πραγματοποιώντας θεραπείες μέσω μικρών τομών ή αγγείων, αποφεύγοντας το ανοιχτό χειρουργείο και την αναισθησία σε πολλές περιπτώσεις.
Με πιο απλά λόγια και κάπως πιο κατανοητά, η επεμβατική ακτινολογία βοηθά τον άνθρωπο, μεταξύ άλλων, στην διαχείριση του καρκίνου, την καταστροφή όγκων την διενέργεια βιοψιών, όταν άλλες μέθοδοι δεν είναι κατάλληλες, στις θρομβοεκτομές σε περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων.
Στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, το νοσοκομείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο λειτουργεί ο Τομέας Επεμβατικής και Νευροεπεμβατικής Ακτινολογίας. Πρόκειται για ένα από τους πλέον καινοτόμους τομείς της ιατρικής ο οποίος, έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων αλλά και επειγόντων περιστατικών.
>Λύσεις σε ασθενείς με καρκίνο
Στο συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου Λευκωσίας διενεργούνται περισσότερες από 1600 επεμβατικές πράξεις τον χρόνο και εκεί παραπέμπονται ασθενείς από ολόκληρη την Κύπρο.
«Η επεμβατική ογκολογία, ένας τομέας που αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, προσφέρει σημαντικές λύσεις σε ασθενείς με καρκίνο. Μέσω στοχευμένων ενδαγγειακών χημειοεμβολισμών, θερμικών καταστροφών όγκων και καθοδηγούμενων βιοψιών, η ακρίβεια στη διάγνωση και η στοχευμένη θεραπεία αυξάνονται, ενώ η νοσηρότητα και ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο μειώνονται στο ελάχιστο» εξηγεί στον «Φ» ο διευθυντής του ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, επεμβατικός ακτινολόγος, Νεκτάριος Πούλλος.
«Η διαχείριση επειγόντων περιστατικών αποτελεί καθημερινότητα για τον Τομέα, ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο», προσθέτει.
«Σε άμεση συνεργασία με το Κέντρο Τραύματος του Νοσοκομείου, οι εξειδικευμένοι επεμβατικοί ακτινολόγοι παρεμβαίνουν σε πολυτραυματίες για εμβολισμό αιμορραγιών, σε θύματα σοβαρών τροχαίων και ατυχημάτων, σώζοντας ζωές και περιορίζοντας την ανάγκη ανοιχτών χειρουργείων».
>Μηχανικές θρομβοεκτομές
Παράλληλα, «σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική, πραγματοποιούνται μηχανικές θρομβεκτομές, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν βαριά αναπηρία σε ασθενείς με ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, εφόσον εφαρμοστούν άμεσα».
«Η επεμβατική ακτινολογία δεν είναι απλά ένα τεχνολογικό βήμα μπροστά. Είναι η απόδειξη ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και η ανθρωπιά μπορούν να συνυπάρξουν και να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο. Με την κατάλληλη υποδομή, εξοπλισμό και προσωπικό, η ζωή μπορεί να κερδίσει τον χρόνο, και όταν πρόκειται για την υγεία και τη ζωή, ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας συνεχίζει να επενδύει σε αυτά τα στοιχεία, οικοδομώντας καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και φέρνοντας την Κύπρο στο προσκήνιο της ιατρικής καινοτομίας».
>Η επεμβατική ογκολογία ανοίγει νέους δρόμους
Ένας ακόμα τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία είναι η επεμβατική ογκολογία, «η οποία προσφέρει σημαντικές λύσεις σε ασθενείς με καρκίνο».
«Μέσω στοχευμένων τεχνικών όπως οι ενδαγγειακοί χημειοεμβολισμοί, οι θερμικές καταστροφές όγκων και οι καθοδηγούμενες βιοψίες, βελτιώνεται η ακρίβεια στη διάγνωση και στη θεραπεία, μειώνοντας παράλληλα την ταλαιπωρία των ασθενών και τον χρόνο παραμονής τους στο νοσοκομείο».
Οι θεραπείες αυτές, «που δεν απαιτούν μεγάλα χειρουργικά τραύματα, είναι πιο ανεκτές από τους ασθενείς και προσφέρουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητας ζωής».
>Μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία
Στόχος του Τμήματος αλλά και της επιστημονικής ομάδας που προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω αυτού, η ανάπτυξη μιας «σύγχρονης προσέγγισης που δίνει έμφαση στην εξειδίκευση αλλά και στην ανθρώπινη επαφή».
«Στόχος μας η βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς, κάτι που πετυχαίνουμε μέσω της σωστής οργάνωσης. Έχουν διαχωριστεί οι ροές εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών και υπάρχει ξεχωριστός, αυτόνομος χώρος για η λειτουργία εξωτερικού ιατρείου. Το ιατρείο αυτό διαθέτει δικό του αξονικό τομογράφο και μονάδα κλασσικής ακτινολογίας».
«Η μείωση του χρόνου αναμονής και η αποφυγή συνωστισμού αποτελούν βασικές προτεραιότητες, ενώ η χρήση χαμηλών δόσεων ιονίζουσας ακτινοβολίας και η τήρηση αυστηρών ιατρικών πρωτοκόλλων διασφαλίζουν την ποιότητα και ασφάλεια της φροντίδας».
>Επένδυση €1,48 εκατ. για αναβάθμιση
«Πρόσφατα, με χρηματοδότηση ύψους €1,48 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έγιναν εκτεταμένες αναβαθμίσεις στις υποδομές και τον εξοπλισμό». «Οι νέοι χώροι έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την προσβασιμότητα και την άνεση, προσφέροντας πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία και ένα πρότυπο θάλαμο νοσηλείας με αυξημένο αριθμό κλινών». Λειτούργησαν νέες υποδομές υγιεινής αλλά και νέος σταθμός νοσηλευτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
«Η μεγαλύτερη όμως καινοτομία είναι η εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αγγειογράφου διπλής λυχνίας (biplane), που προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και μειωμένη έκθεση των ασθενών σε ακτινοβολία. Αυτός ο εξοπλισμός επιτρέπει την εκτέλεση ακριβέστερων νευροεπεμβάσεων και την αντιμετώπιση πολύπλοκων αγγειακών παθήσεων, που παλαιότερα απαιτούσαν δύσκολες και χρονοβόρες ανοιχτές επεμβάσεις».
>Υποδομές που εξυπηρετούν τον άνθρωπο
Η ανακαίνιση, λέει ο δρ Πούλλος, «δεν περιορίζεται στον επεμβατικό τομέα. Στο Ακτινολογικό Τμήμα λειτουργούν αξονικοί τομογράφοι τελευταίας τεχνολογίας, διαθέσιμοι 24/7, που υποστηρίζουν τόσο τη διάγνωση όσο και τις καθοδηγούμενες πράξεις. Ο νέος αξονικός τομογράφος 512 τομών δίνει τη δυνατότητα εξειδικευμένων καρδιοαγγειακών εξετάσεων (Cardiac CT) με χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, ενώ ο δεύτερος αξονικός 256 τομών που αναμένεται να εγκατασταθεί άμεσα, θα εξυπηρετεί αποκλειστικά ενδονοσοκομειακούς ασθενείς, Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημαντική είναι και η λειτουργία του συστήματος PACS (Picture Archiving and Communication System), μέσω του οποίου όλες οι απεικονίσεις διακινούνται ηλεκτρονικά και αναλύονται ταυτόχρονα από τους εμπλεκόμενους ιατρούς, επιτρέποντας ταχύτερη και συντονισμένη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. Το σύστημα αυτό είναι κρίσιμο για περιστατικά όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπου κάθε λεπτό μετράει».
>Το όραμα πίσω από την πρόοδο
«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε άμεση, ασφαλή και εξειδικευμένη φροντίδα, εφάμιλλη με αυτή που προσφέρουν τα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού. Η επεμβατική ακτινολογία μάς επιτρέπει να προσεγγίσουμε περιοχές του ανθρώπινου σώματος που παλαιότερα απαιτούσαν ανοιχτό χειρουργείο. Είναι μια επανάσταση στην ιατρική πρακτική, την οποία ζούμε και εφαρμόζουμε καθημερινά. Αυτή η πρόθεση, σε συνδυασμό με τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού και την τεχνολογική υπεροχή, έχει καταστήσει τον Τομέα πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όλη την Κύπρο».
Κέντρο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο
Σήμερα, ο Τομέας Επεμβατικής και Νευροεπεμβατικής Ακτινολογίας του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας «έχει καθιερωθεί ως κέντρο αναφοράς για την Κύπρο. Η συνεχής εκπαίδευση, η συνεργασία με άλλες ειδικότητες και η υπερσύγχρονη τεχνολογία που διαθέτει, το καθιστούν πρότυπο και στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια εποχή όπου η ταχύτητα και η ακρίβεια μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, το Ακτινολογικό Τμήμα του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας αποδεικνύει πως η καινοτομία είναι βασική ανάγκη και όχι πολυτέλεια.