Ποινή φυλάκισης από επτά μέχρι και εννέα έτη επέβαλε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στους πέντε καταδικασθέντες για την ανθρωποκτονία του 60χρονου Δωρόθεου Δημητριάδη στις 4 Ιανουαρίου του 2023 στα Λατσιά.
Το τριμελές δικαστικό σώμα (Χριστιάνα Παρπόττα-Π.Ε.Δ., Χρίστος Ρασπόπουλος-Α.Ε.Δ., Παναγιώτης Σαββίδης-Ε.Δ.), λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα του εγκλήματος, αλλά και τους μετριαστικούς παράγοντες, επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους πέντε κατηγορούμενους:
1. Έλενα Ανδρέου (33 ετών) – φυλάκιση 9 χρόνων
2. Μιχάλης Μιχαήλ (37 ετών) – φυλάκιση 9 χρόνων
3. Ιωάννης Κόκκινος (27 ετών) – φυλάκιση 7 χρόνων
4. Γιώργος Διόλας (29 ετών) – φυλάκιση 9 χρόνων
5. Φραγκέσκος Σταύρου (30 ετών) – φυλάκιση 9 χρόνων
Το τριμελές δικαστικό Σώμα στη χθεσινή έκτασης 34 σελίδων ετυμηγορία του για το ύψος των ποινών σε έκαστο κατηγορούμενο και πριν τις παραθέσει, σημειώνει τα ακόλουθα που είναι ενδεικτικά της φιλοσοφίας του: «Συνεκτιμώντας και σταθμίζοντας τη σοβαρότητα του αδικήματος, το σύνολο των γεγονότων που το περιβάλλουν, τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες αυτό διεπράχθη, καθώς επίσης, τις προσωπικές συνθήκες και τα ελαφρυντικά έκαστου Κατηγορουμένου ως ανωτέρω σημειώνονται και καθοδηγούμενοι από την αρχή η οποία διατυπώθηκε στην υπόθεση Παλάσκα ν. Δημοκρατίας (2007) 2 Α.Α.Δ. 288 πως «Ο αποτρεπτικός χαρακτήρας της ποινής, ενόψει της επικίνδυνης και αυξανόμενης τάσης προς το έγκλημα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, που πρέπει βεβαίως να εκτιμάται σε ορθή πάντοτε ισορρόπηση με τους υπόλοιπους παράγοντες, που αφορούν στην εξατομίκευση της», χωρίς ταυτόχρονα η ποινή να είναι εξοντωτική, στερώντας στους Κατηγορούμενους τη δυνατότητα να ζήσουν μια όσο το δυνατό φυσιολογική ζωή, κρίνουμε ότι η μόνη αρμόζουσα ποινή για όλους τους Κατηγορούμενους είναι αυτή της φυλάκισης. Όλοι οι ελαφρυντικοί παράγοντες θα αντανακλούνται στην έκταση της ποινής που θα τους επιβληθεί».
Η ελαφρύτερη ποινή στον 3ο καταδικασθέντα, τον 27χρονο Ιωάννη Κόκκινο, δεν προκαλεί έκπληξη, παρά τη συμμετοχή του στον κοινό παράνομο σκοπό να τιμωρήσουν το θύμα. Κι αυτό λόγω της άμεσης παραδοχής του. Πράγματι το Κακουργιοδικείο στη χθεσινή του απόφαση σημειώνει: «Αναφορικά με τον Κατηγορούμενο 3, δίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραδοχή του ενώπιον του Δικαστηρίου, η οποία δύναται να θεωρηθεί ως άμεση».
Θυμίζουμε πως οι δυο πρώτοι καταδικασθέντες, η Ανδρέου και ο Μιχαήλ, κατά την επίμαχη περίοδο διέμεναν μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους στο διαμέρισμα, όπου μετέβη ο Δωρόθεος Δημητριάδης τη μοιραία ημέρα. Ο τελευταίος είχε πάει στον χώρο διαμονής του τότε ζεύγους (πλέον έχουν χωρίσει) στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη φίλη του και γειτόνισσα των δυο καταδικασθέντων. Οι γονείς των παιδιών, Ανδρέου και Μιχαήλ, είχαν συνεχείς προστριβές με τη γειτόνισσά τους και φίλη του Δωρόθεου.
Από τα ευρήματα του Δικαστηρίου προκύπτει ότι ο Δωρόθεος κτυπήθηκε και ενώ ήταν πεσμένος ανάσκελα και εξουδετερωμένος από τον Μιχαήλ (ήταν πάνω στο στήθος του και τον κρατούσε από το γιακά), συνέχισε να δέχεται κτυπήματα. Παρ΄ όλα αυτά οι Κόκκινος, Διόλας και Σταύρου προσέτρεξαν προς βοήθεια του ζεύγους (άκουσαν τον μικρό γιο της Ανδρέου να φωνάζει «δέρνουν τη μάνα μου»), ενώ ενεπλάκησαν στην τέλεση του παράνομου κοινού σκοπού (βάσει της ετυμηγορίας στις 5/6/25) που ήταν να τιμωρήσουν τον άτυχο Δωρόθεο, κτυπώντας τον και σέρνοντας τον βίαια στο ισόγειο της πολυκατοικίας λίγο πριν χάσει τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου του ήταν το αιμορραγικό σοκ κατόπιν αιμορραγίας που επήλθε λόγω τραυμάτων και κακώσεων κοιλιακών αγγείων και οργάνων ήτοι στο ήπαρ και στο δεξιό νεφρό.
Πριν την προαναφερθείσα κατάληξη, το τριμελές Κακουργιοδικείο καταγράφει στην απόφασή του τις προσωπικές συνθήκες κάθε κατηγορούμενου και εξετάζει αναλυτικά τους μετριαστικούς παράγοντες.
Είναι ενδεικτική η αναφορά ότι «το Δικαστήριο δεν δέχθηκε πως την εισήγηση από την υπεράσπιση ότι οι ενέργειες του θύματος συνιστούσαν πρόκληση υπό την έννοια ότι εισήλθε στο διαμέρισμα του ζεύγους».
Σε άλλο σημείο καταγράφεται: «Θέση της Υπεράσπισης των Κατηγορούμενων 3 και 5 την οποία αποδεχόμαστε, ήταν πως η αρχική παρουσία των Κατηγορουμένων 3 και 5 αποσκοπούσε στην παροχή βοήθειας».
Ωστόσο, το Κακουργιοδικείο αν και αποδέχθηκε εν μέρει ότι οι κατηγορούμενοι 3, 4 και 5 επηρεάστηκαν από την ένταση που επικρατούσε κατά το επεισόδιο και τα όσα έλεγαν η Ανδρέου και ο Μιχαήλ, εντούτοις σημειώνει: «(…)η αποδοχή των πιο πάνω θέσεων της Υπεράσπισης των Κατηγορουμένων 3 και 5, και η επίδραση που είχε η όλη συμπεριφορά των Κατηγορουμένων 1 και 2 στους Κατηγορούμενους 3, 4 και 5, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την εντελώς δυσανάλογη και έξω από κάθε λογική και μέτρο συμπεριφορά τους, οι οποίοι ως και τα ίδια τα γεγονότα μαρτυρούν επέφεραν στο θύμα δυνατά και βίαια κτυπήματα, εκ των οποίων και εν τέλει κατέληξε».
Στην ετυμηγορία καταγράφεται αριθμός αποφάσεων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, στις οποίες επιβλήθηκαν ποινές από 5 μέχρι και 14 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι την υπόθεση χειρίστηκε για λογαριασμό της Δημοκρατίας η δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, Άννα Ματθαίου, ενώ χθες εμφανίστηκε για την κατηγορούσα Αρχή η δικηγόρος Μαρίνα Μασούρα.