Η ανακοίνωση τον περασμένο Μάιο πως το 2031 η Κύπρος προτίθεται ν’ αναλάβει, για τρίτη φορά στην ιστορία της (μετά το 1989 και το 2009), τη διοργάνωση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) τον ενεργοποίησε ώστε να μοιραστεί ένα όραμα που έχει εδώ και χρόνια. Πως η Κύπρος πρέπει ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών διοργανώνοντας τους αγώνες σε μία πόλη, προκειμένου η εμπειρία των αθλητών, αλλά και των θεατών να είναι πιο δυνατή και ολοκληρωμένη.
Ο επικεφαλής προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας, Φοίβος Δουκανάρης, ο οποίος ήταν αθλητής κολύμβησης κατακτώντας στους ΑΜΚΕ αρκετά μετάλλια, θεωρεί πως η πιο κατάλληλη πόλη είναι η Λάρνακα. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη ετοίμασε γραπτή πρόταση, στην οποία εξηγεί γιατί η πόλη πρέπει ν’ αναλάβει τη διοργάνωση των ΑΜΚΕ. Έπειτα, άρχισε να την παρουσιάζει στους φορείς της πόλης (Δήμος, βουλευτές, αθλητικούς παράγοντες κ.λπ) και κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Ο Δήμος Λάρνακας, μάλιστα, όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος, Ανδρέας Βύρας, προχωρεί στη σύσταση ειδικής επιτροπής, ώστε η πρόταση να παρουσιαστεί επίσημα στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ).

Ο Φοίβος Δουκανάρης ξεδίπλωσε το όραμά του στον «Φ» εξηγώντας για ποιον λόγο θεωρεί πως η πρότασή του πρέπει να εξεταστεί από την ΚΟΕ. «Οι ΑΜΚΕ είναι αγώνες που πάντα μου άρεσαν επειδή ως χώρα δεν είναι εύκολο να φέρουμε αποτελέσματα σε πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους. Σ’ αυτόν τον αγώνα πάμε ως ομάδα και μπορούμε να φέρουμε σημαντικά αποτελέσματα για την Κύπρο. Η έμπνευση γι’ αυτή την πρόταση προήλθε από την προσωπική μου εμπειρία ως αθλητής, προπονητής και επαγγελματίας στον χώρο του αθλητισμού. Έχω συμμετάσχει στους ΑΜΚΕ, κατακτώντας μετάλλια για την Κύπρο τόσο ως αθλητής, όσο και ως προπονητής. Κατάγομαι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και ζω στη Λάρνακα. Εδώ αγάπησα τον αθλητισμό, εδώ μεγάλωσα και εδώ οραματίζομαι ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες για τους νέους. Η Λάρνακα είναι η κατάλληλη πόλη για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία φιλοξενίας των ΑΜΚΕ. Δεν είναι απλώς έτοιμη, είναι η ιδανική. Όταν είδα πως το 2031 θα γίνουν στην Κύπρο οι ΑΜΚΕ σκέφτηκα πώς θα ήταν καλύτερη η διοργάνωση και για τους κύπριους, αλλά και για τους ξένους που θα έρθουν. Την τελευταία φορά που έγιναν οι αγώνες υπήρξε διασπορά σε διάφορες πόλεις, κάτι που δεν συνηθίζεται σε άλλες χώρες».

Ο κ. Δουκανάρης σημείωσε πως η Λάρνακα είναι η ιδανική πόλη για διεξαγωγή των αγώνων, αφού διαθέτει όλες τις απαραίτητες αθλητικές υποδομές, ενώ είναι μια συμπαγής και με κοντινές αποστάσεις. «Όλες οι βασικές αθλητικές εγκαταστάσεις και οι υποδομές φιλοξενίας βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και αυτό μειώνει τις μετακινήσεις και το κόστος, ενώ ενισχύει και τη συνολική εμπειρία όλων των συμμετεχόντων. Επιπρόσθετα, η πόλη διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο γεγονός που διευκολύνει τη μετακίνηση αποστολών, θεατών και επισκεπτών από το εξωτερικό. Η Λάρνακα διαθέτει λειτουργικές εγκαταστάσεις όπως τα νέα γήπεδα τένις, το AEK Arena, το Κίτιον και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, οι οποίες με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις μιας ολυμπιακού επιπέδου διοργάνωσης. Η πόλη έχει εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις, πολιτιστικό βάθος και διεθνές όραμα, όπως δείχνει και η υποψηφιότητά της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030».
Το οργανωτικό πλάνο της πρότασης βασίζεται, όπως λέει ο κ. Δουκανάρης, στο μοντέλο 2 Ζώνες-1 πόλη. «Η πρώτη ζώνη είναι στις Φοινικούδες για beach volley, μπάσκετ 3Χ3, ανοικτή κολύμβηση και ιστιοπλοΐα (στη μαρίνα Λάρνακας). Σε αυτή τη ζώνη εντάσσω και τον ανακαινισμένο πολυχώρο του Δήμου στον Άγιο Λάζαρο (πρώην κοινοτικό) που ανακαινίστηκε πρόσφατα, όπου μπορούν να διεξαχθούν τα αθλήματα σε κλειστό χώρο, όπως το καράτε και το Ταε Κβον Ντο. Η δεύτερη ζώνη είναι το αυτή της περιοχής του νέου ΓΣΖ (αθλήματα στίβου) όπου βρίσκεται το AEK Arena, το κολυμβητήριο και το κλειστό Κίτιον. Είναι κοντά, επίσης, σχολεία (Βεργίνας και Αραδίππου), που θα μπορούσαν να παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες. Οι συμπληρωματικοί χώροι είναι το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και οι διαδρομές για την ποδηλασία. Επίσης, οραματίζομαι την τελετή έναρξης στο ΑΕΚ Αρένα και την τελετή λήξης στις Φοινικούδες.
Όπως είναι γνωστό στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, πέραν από την Κύπρο συμμετέχουν η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, το Μονακό, το Μαυροβούνιο και το Σαν Μαρίνο. Η διοργάνωση στην Κύπρο εκτιμάται πως θα φέρει πάνω από 3.000 κόσμου (αθλητές, αποστολές και θεατές). Με βάση αυτά τα στοιχεία ο κ. Δουκανάρης ετοίμασε πλάνο και για τη διακίνηση στους χώρους των αγώνων, που βασίζεται, όπως αναφέρει, σ’ ένα σύστημα κυκλικής συγκοινωνίας. «Ο περισσότερος κόσμος θα έρθει από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τα λεωφορεία θα φτάσουν στις Φοινικούδες ή στη Δεκέλεια για τα ξενοδοχεία. Τις ημέρες των αγώνων τα λεωφορεία θα ξεκινούν από τη Δεκέλεια θ’ αφήνουν αθλητές στις Φοινικούδες, μετά στον Πολυχώρο και έπειτα στο νέο ΓΣΖ και έπειτα θα πηγαίνουν ξανά πίσω στη Δεκέλεια. Γι’ αυτό είναι ιδανική η Λάρνακα. Θα έχουν τη δυνατότητα οι αθλητές, αλλά και οι θεατές να μετακινηθούν σ’ όλους τους χώρους και να δουν πολλά αθλήματα. Εάν είναι σε πολλές πόλεις οι αγώνες, χάνεται η εμπειρία του αγώνα», υπέδειξε.

Μεγάλη η κληρονομιά για την πόλη
Η διοργάνωση τέτοιας εμβέλειας αγώνων στη Λάρνακα θα φέρει στην πόλη πολλαπλά οφέλη, όπως σημειώνει ο προπονητής, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του τουρισμού και η προβολή της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η Λάρνακα θ’ αποδείξει πως είναι μια πολιτιστική και αθλητική πόλη, με ικανότητα να οργανώνει μεγάλες διοργανώσεις. Επίσης, θα υπάρχουν αθλητικές υποδομές για τις επόμενες γενιές, η συμμετοχή νέων ανθρώπων στους Αγώνες θα δημιουργήσει μια εμπειρία ζωής και θα στηριχθεί ο εθελοντισμός. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε σε αυτούς που θα έρθουν στη Λάρνακα τη φιλοξενία μας, την κουλτούρα μας και τη δυνατότητά μας να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία». Οι ΑΜΚΕ, σημείωσε ο κ. Δουκανάρης, είναι ίσως η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που διοργανώνουμε ως Κύπρος. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η επιλογή μίας πόλης και η Λάρνακα είναι η κατάλληλη. Όταν μαθεύτηκε η ιδέα μου επικοινώνησαν μαζί μου πολλοί για να τη στηρίξουν. Πέραν από τον δήμαρχο είχα ήδη συναντήσεις με βουλευτές, αλλά και αρμόδιους αθλητικούς φορείς. Αυτές οι συναντήσεις θα συνεχίζουν, ώστε να στηρίξουν την πρόταση όσο το δυνατόν περισσότεροι».