Αντισυνταγματικό κήρυξε σήμερα το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το νόμο που ψήφισε στις 13 Μαρτίου 2025 η Ολομέλεια της Βουλής και υποχρεώνει το κράτος για εγκατάσταση χρονομετρών αντίστροφης μέτρησης στα φώτα τροχαίας που ελέγχονται από τις κάμερες.

Το Συνταγματικό έκρινε ομόφωνα ότι ο νόμος αντιβαίνει με το άρθρο 82 του Συντάγματος αφού αυξάνει τις δαπάνες του κράτους που δεν προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο νόμος θα επιφέρει επιπρόσθετες δαπάνες και χρεώσεις αφού πρέπει να γίνουν αλλαγές στα φώτα τριχαίας, θα χρειαστεί μετατροπή του λογισμικού και πρέπει να μετακινηθούν τα φώτα.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο αποδέχτηκε τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας τον οποίο εκπροσώπησε η δικηγόρος Μ. Αντωνίου και απέρριψε τις θέσεις της Βουλής που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Α. Αιμιλιανίδη, ότι η Βουλή έχει απεριόριστη κυριαρχία επί των νομοθετημάτων που ψηφίζει και πως έχει δικαίωμα να τροποποιεί νόμους που είναι ασυμβίβαστοι με το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι η Βουλή είχε στείλει τελεσίγραφο με τον νόμο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι αν δεν τοποθετηθούν τα χρονόμετρα σε έξι μήνες θα αναστελλόταν η καταγραφή παρανομιών από τις κάμερες σε φώτα τροχαίας που σχετίζονταν με αυτά (παραβίαση κόκκινου).

Στην αναφορά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε τεχνικούς αλλά και συνταγματικούς λόγους για την αναπομπή του νόμου. Συγκεκριμένα, γινόταν λόγος σε μελέτες του Τμήματος Δημοσίων Έργων σύμφωνα με τις οποίες το σύστημα της χρονομέτρησης δεν είναι συμβατό με το σύστημα των έξυπνων φώτων που θα εγκατασταθεί σε 125 φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις.

Επίσης, ήταν η θέση του ότι θα υπάρχει μπέρδεμα ή και σύγχυση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οδηγοί με δυστυχήματα, αφού μετά την πάροδο του προκαθορισμένου χρόνου, θα αρχίζει να εφαρμόζεται αναλογικό σύστημα των έξυπνων φώτων, ανάλογα με την τροχαία κίνηση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε και θέματα συνταγματικότητας, αφού τυχόν εφαρμογή του νόμου θα επιφέρει αυξημένο κόστος στο κράτος, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως αν δεν εφαρμοστεί η νομοθεσία σε έξι μήνες, τότε καταργείται η παραβίαση του κόκκινου. Κάτι τέτοιο θα συνιστά παραβίαση του συμβολαίου με την ανάδοχο εταιρεία που ανέλαβε το έργο.