Ο δρ Γιώργος Πισιάρας, M.D., παθολόγος – βελονιστής – παραψυχολόγος, πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας, γράφει για την τηλεπάθεια.
 
Η τηλεπάθεια επινοήθηκε από τον Βρετανό λόγιο Μάιερς τη δεκαετία του 1890. Τι είναι όμως τηλεπάθεια; Η μεταβίβαση σκέψης από ένα νου σε άλλο ανθρώπινο νου. Οι Ρώσοι την ονομάζουν βιοεπικοινωνία. Πραγματικά σήμερα, ο άνθρωπος έχει αντιληπτικές ικανότητες, πέρα από τα αισθητήρια όργανά του; Ένα ερωτηματικό που απασχολεί την επιστήμη, τα τελευταία 50 χρόνια.  Ο Άλμπερτ Αινστάιν υποστηρίζει την «τηλεπάθεια των σωματιδίων»: Τα σωματίδια μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε οποιανδήποτε απόσταση και αν βρίσκονται. Αυτή την ικανότητα  έχουν και τα σωματίδια των εγκεφαλικών κυττάρων, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να έχει την ικανότητα της τηλεπάθειας. Πώς πραγματοποιείται το φαινόμενο της τηλεπάθειας; Πρέπει να υπάρχει ο πομπός (αποστολέας) και ο δείκτης που θα δεχτεί το μήνυμα. Η τηλεπάθεια στον εγκέφαλο φαίνεται να κινείται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Που, ακριβώς, εξαρτάται από το είδος του μηνύματος, που στέλλεται. 
Τα πρώτα πειράματα τηλεπάθειας έγιναν το 1985-1994 από τον Αμερικανό ψυχολόγο Ρόμπερτ Μόρις, που σπούδασε στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ για την κοινωνική συμπεριφορά των ζώων. Έχει αποδειχθεί ότι και τα ζώα έχουν τηλεπαθητικές ικανότητες. Αναφέρω το παράδειγμα με τους πιθήκους τους οποίους είχαν μάθει να πλένουν τις γλυκοπατάτες πριν να τις φάνε. Αμέσως αυτή η συνήθεια μεταδόθηκε σε άλλους πιθήκους που βρίσκονταν 500 χλμ. μακριά. Απ’ αυτά τα πειράματα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά των ζώων είναι και αποτέλεσμα τηλεπαθητικής μετάδοσης. 
Υπάρχει σήμερα τηλεπάθεια ή όχι; Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τηλεπάθεια είναι μια φυσική ιδιότητα όλων των ανθρώπων, που λειτουργεί μόνο όταν αδρανοποιείται το συνειδητό και λειτουργεί το υποσυνείδητο. Το ασυνείδητο και η τηλεπάθεια λειτουργούν όχι πάνω στην ενσυνείδητη λογική, αλλά με αυθορμητισμό, γι’ αυτό δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε και να τα καταγράψουμε. 
Η σύγχρονη επιστήμη στηρίζεται στην ενσυνείδητη λογική. Ο πατέρας της ψυχολογίας, Σίγκμουντ Φρόιντ, όταν έγραψε το βιβλίο του «Ψυχανάλυση και Τηλεπάθεια», έλεγε: Αν ξαναζούσα, τη ζωή μου θα την αφιέρωνα στις ψυχικές έρευνες και όχι στην ψυχανάλυση. Τελειώνοντας, θα ήθελα ν’ αναφέρω τα λόγια της ψυχολόγου Ντέμπορα Ντελανόις που είναι καθηγήτρια στην έδρα της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου: «Η τηλεπάθεια είναι όπως τη μουσική. Μπορούν να υπάρχουν πολλοί σαν τον Μότσαρτ και άλλοι χωρίς καμιά ικανότητα. Οι περισσότεροι από εμάς μάλλον είμαστε κάπου στη μέση».