Η Ελπίδα Χριστοδουλίδου τονίζει ότι η εξασφάλιση πιστοποιητικού υγείας για εργαζόμενους σε χώρους εστίασης, επηρεάζει χιλιάδες άτομα, αλλά δυστυχώς αποτελεί μπαλάκι ταλαιπωρίας μεταξύ ΓεΣΥ – ΟΑΥ και υπουργού Υγείας.

Χρειαζόμαστε πιστοποιητικό υγείας για το παιδί μου που θα εργαστεί σε χώρο εστίασης. Έγινε έγκαιρη προσπάθεια ενημέρωσης από τον προσωπικό γιατρό και με ερώτηση προς τον υπουργό υγείας επειδή η ανάγκη έκδοσης προέκυπτε τις πρώτες μέρες λειτουργίας του ΓεΣΥ και δεν θέλαμε να ταλαιπωρηθούμε λόγω των αλλαγών που θα προέκυπταν. Μας έγινε ξεκάθαρο πως για το ιατρικό σκέλος της διαδικασίας θα χρησιμοποιούσαμε τον προσωπικό γιατρό.
Το πιστοποιητικό καθαυτό εκδίδεται από το υπουργείο Υγείας μέσω εξουσιοδοτημένο λειτουργού ιατρικών υπηρεσιών και στοιχίζει είκοσι δύο ευρώ. Απαιτούνται προηγουμένως αναλύσεις και εξέταση από γιατρό.  
Ως δικαιούχος του ΓεΣΥ, έκανε χρήση του προσωπικού γιατρού που αφού εξέτασε έδωσε εντολή για αναλύσεις των οποίων τ’ αποτελέσματα θα σταλούν στον ίδιο. Για τη διαδικασία αυτή εξασκήθηκε το δικαίωμα της μιας δωρεάν επίσκεψης συν πληρωμή ενός ευρώ σε ιδιωτικό χημείο. Θα χρειαστεί ακόμη μια επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό προς εκτίμηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που ο ίδιος έδωσε εντολή και να κρίνει αν το άτομο είναι άνευ μολυσματικής ασθένειας.
Τηλεφώνησα σε δύο κρατικά νοσοκομεία (Στροβόλου και Αγλαντζιάς) για να ρωτήσω πώς θα εξασφαλίσω πρόσβαση στο άτομο που θα εκδώσει την πιστοποίηση. Εκεί ανακάλυψα πως πρέπει να κάνω εγγραφή επίσκεψης σε κυβερνητικό γιατρό, πληρώνοντας επί του συνόλου ανάλογα του αν έχω κάρτα νοσηλείας ή όχι 25 ή 37 ευρώ. Δεν ζητήθηκε εξέταση από τον γιατρό αλλά έκδοση του πιστοποιητικού από το υπουργείο. Εκτός από ιατρικά καθήκοντα, ο κρατικός γιατρός επωμίστηκε και την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών ως υπάλληλος εργαζόμενος στο υπουργείο. Πριν το ΓεΣΥ έκανε και τα δύο σκέλη της διαδικασίας, τώρα υπάρχει άλλη διαδικασία ως προς τη γνωμάτευση της όποιας υγείας μας.
Πέραν του ότι το υπουργείο Υγείας φαίνεται να θεωρεί τον προσωπικό γιατρό του ΓεΣΥ άκυρο κι ανίκανο να κρίνει την υγεία κάποιου και τον εργοδοτούμενο γιατρό του δημοσίου δυο φορές γιατρό και πολυπράγμονα, το άτομο που κάνει χρήση γιατρού στο ΓεΣΥ χρεώνεται επιπλέον επίσκεψη στον κρατικό γιατρό αφού ήδη έκανε χρήση δύο εκ των τεσσάρων δωρεάν επισκέψεων στον προσωπικό γιατρό που επιλήφθηκε της εξέτασής του. Όλ’ αυτά χωρίς κάποιος να έχει καν πραγματικό πρόβλημα υγείας.
Είτε κάτι διαδικαστικό ξέφυγε, είτε δεν λήφθηκε πάλι υπόψη από πλευράς του υπουργείου, ένας τομέας από τον οποίο θα εξυπηρετηθούν χιλιάδες άτομα που εργοδοτούνται την καλοκαιρινή περίοδο σε χώρους εστίασης, και που ως επί το πλείστον είναι έκτακτοι υπάλληλοι, μαθητές και φοιτητές.
Το πιστοποιητικό υγείας του παιδιού μου πρέπει να παρουσιαστεί στον εργοδότη στις 17 Ιουνίου. Θα επωμιστούμε ό,τι ποσό μας ζητηθεί για να το εξασφαλίσουμε επειδή το χρειαζόμαστε, όμως διερωτώμαστε, αν κακώς μπούμε στη διαδικασία που μας ζητήθηκε, ποιος είναι υπεύθυνος να μας επιστρέψει τυχόν ποσό που κακώς χρεωθήκαμε ή ποιος θα διασφαλίσει πίσω την απώλεια των δωρεάν επισκέψεων, λαμβάνοντας υπόψη πως ο προσωπικός γιατρός πρέπει να πληρωθεί για τον χρόνο του επί τούτου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με ΓεΣΥ είπαν πως ουσιαστικά δεν τους αφορά. Κατανοητό ως προς την έκδοση του πιστοποιητικού. Τους αφορά όμως η αναγκαστική ταυτόχρονη χρήση προσωπικού γιατρού και κρατικού σε έναν δικαιούχο του ΓεΣΥ, για το ίδιο θέμα. Αν δεν αφορά αυτούς τους δύο που θα συλλειτουργήσουν στον τομέα υγείας, εγώ ως απλός πολίτης τι μπορώ να κάνω;