Σε νοσοκομεία, κλειστές δομές, γηροκομεία, ιατρεία και κέντρα φιλοξενίας ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θα παραμένουν σε ισχύ μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού, αφού μετά την άρση πλείστων μέτρων που εφαρμόζονταν μέχρι και το τέλος Απριλίου, προκρίνεται τώρα και η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.  

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός Υγείας έθεσε ενώπιον των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, προ μερικών ημερών ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν, την υποβολή σε τεστ ταχείας ανίχνευσης για την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους αλλά και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος οι μάσκες – Τι εισηγούνται οι επιστήμονες στην Κύπρο

Πλειοψηφικά, αφού μερίδα μελών της ΣΕΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις, προκρίνεται η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, εξαιρουμένων των νοσηλευτηρίων, των κλειστών δομών, των γηροκομείων και ιατρείων και άλλων χώρων που φιλοξενούν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Αλλαγές υποστήριξαν κάποια από τα μέλη της ΣΕΕ και στην συχνότητα που απαιτείται για την διενέργεια τεστ πριν την επίσκεψη στις συγκεκριμένες δομές. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις των επιστημόνων στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν σαφείς, καθώς θεωρούν ότι ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού σε άτομα ευπαθή, είναι ακόμα πολύ μεγάλος. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να τροποποιηθούν μεν, σε πολύ μικρό βαθμό δε, οι συγκεκριμένες απαιτήσεις.  

Τέλος, το υπουργείο Υγείας κάνει σκέψεις για περαιτέρω μείωση του πλαφόν στην τιμή των μοριακών εξετάσεων στα €30, ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Στην πλειοψηφία τους, οι επιστήμονες τόνισαν και την ανάγκη για ενίσχυση της επιτήρησης της πανδημίας, υπογραμμίζοντας στις εισηγήσεις τους προς τον υπουργό ότι πρέπει να γίνεται λόγος για «αναστολή» της ισχύος των μέτρων και όχι για κατάργηση τους. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο υπουργός Υγείας «θα μελετήσει τις τοποθετήσεις των μελών της ΣΕΕ όταν επιστρέψει στην Κύπρο, ύστερα από ειλημμένες υποχρεώσεις του στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικές προτάσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει την Παρασκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να συζητηθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας».