Η Λία Ιωάννου απευθύνεται στον δήμαρχο Στροβόλου για τον σχεδιαζόμενο δρόμο τετραπλής κατεύθυνσης που θα περνά διαμέσου του Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου.

 

Κύριε Ανδρέα Παπαχαραλάμπους

Στη ραδιοφωνική παρέμβασή σας στις 10/8/21 στο Ράδιο Πρώτο, οι διαπιστώσεις σας «στο πόσο άναρχα κτίστηκαν οι πόλεις μας, στο ότι ναι μεν μπορεί οι πυρκαγιές να είναι κακόβουλες αλλά η κλιματική αλλαγή δεν παύει να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επιδεινώνει αυτήν κατάσταση και ότι η φύση μας εκδικείται», περιέχουν μεγάλες αλήθειες. Προτρέψατε δε όλους μας, τον κάθε πολίτη, να «κάνουμε ό,τι πρέπει για να μειώσουμε το αποτύπωμα μας σ’ αυτή τη γη, την αύξηση της θερμοκρασίας, τους ρύπους, να σταματήσουμε λοιπόν όλες τις επιπτώσεις που ξέρουμε ποιες είναι που επιφέρει η δραστηριότητά μας στον πλανήτη, να κάνουμε δηλαδή αυτά που πρέπει για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον». Και ολοκληρώσατε με το «άρα, λοιπόν, συναγερμός για το περιβάλλον».

Στην παρέμβασή σας επίσης στις 16/9/21, στον ίδιο ραδιοσταθμό, αναφερθήκατε στο «Πράσινο Λίφτινγκ του Πεδιαίου», ενός ενιαίου έργου τριών δήμων (Λευκωσίας, Λακατάμιας και Στροβόλου) και επισημάνατε ότι ο Πεδιαίος είναι ένας «φυσικός πλούτος στην πόλη μας» και ότι «είναι ό,τι πιο όμορφο έχουμε στη Λευκωσία».

Ωραίες οι διαπιστώσεις σας αλλά η δική μου διαπίστωση είναι ότι πόρρω απέχουν ακόμη και τα δικά σας έργα των λόγων! Την ίδια μέρα που χαρακτηρίζατε τον Πεδιαίο όπως πιο πάνω, δημοσιεύθηκε η θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου για τον τετραπλής κατεύθυνσης δρόμο που θα περνά διαμέσου του Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου («Φιλελεύθερος» 16/9) που θα αφήσει αναμφισβήτητα ακόμη ένα «καταστροφικό ανθρώπινο αποτύπωμα στο περιβάλλον».

Είναι άκρως αντιφατικό από τη μια να αναφέρεστε στην αναγκαιότητα μείωσης των ρύπων, του πλέον σημαντικού παράγοντα για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη να υιοθετείτε στην πράξη τις παρωχημένες αντιλήψεις «των νέων δρόμων για όλο και πιο πολλά αυτοκίνητα» που συμβάλλουν στην αύξηση των ρύπων.

Όταν πρωτοστατήσατε για υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη Λεωφόρο Τσερίου, ώστε να γίνει δηλαδή ένας δρόμος πρότυπο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και καταστηματαρχών, σχηματίσαμε την εντύπωση ότι θα συνεχίζατε βάσει αυτού του σκεπτικού, μιας εναλλακτικής δηλαδή προσέγγισης για την ανάπτυξη της πόλης. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. 

Ακόμη μια φορά τα λίγα δάση μας, καθώς και οι λίγες περιπατητικές ανάσες μας στις ασφυκτιούσες από μπετόν και άσφαλτο πόλεις μας, αποτελούν την εύκολη λύση για τη δήθεν επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό, μια απαράδεκτη πρακτική ειδικά τώρα με την κλιματική κρίση.