Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό γράφει ο Χαράλαμπος Μερακλής, τον οποίο θεωρεί μεγάλη πρόκληση και υπευθυνότητα για την Κύπρο.

Πριν από μερικές μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αριθμός υπουργών μαζί με τον υφυπουργό της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και Εφαρμογής της, εξήγγειλαν τις κυβερνητικές πρόνοιες και προγράμματα για την εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας που θα την οδηγήσουν σε νέες καινοτομίες ανάπτυξης μακριά από τις επιπτώσεις των πανδημιών και των άλλων οικονομικο-κοινωνικών κρίσεων.

Ευχόμαστε αυτές οι εξαγγελίες να μην περικλείονται στις επαναλαμβανόμενες ρητορικές για αναπτυξιακά έργα και μεταρρυθμίσεις, γιατί έχουμε φθάσει στον πάτο σαν κράτος και κοινωνία και τα εξαγγελλόμενα θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά γιατί έχουμε γίνει κράτος προνομιούχων και αυθαιρεσιών.

Όλοι διψούν από μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμούς κράτους και κοινωνίας όπως είναι ο αναφερόμενος που βρίσκεται στην ψηφιακή ατζέντα των ψηφιακών σχεδιασμών της ΕΕ και χρηματοδοτείται με 20% από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επειδή σχετίζεται άμεσα με την στρατηγική του Green Deal που θα μειώνει τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Παρά την σχετική πρόοδο που έχουμε στον ψηφιακό τομέα εντούτοις έχουμε αρκετά κενά και αδυναμίες που για να καλυφθούν απαιτούνται μεγάλες χρηματικές επενδύσεις μακροχρόνιας σχεδιασμός, σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμός καθώς επίσης κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό με δεξιότητες και ικανότητες που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κράτους-επιχειρηματικών-επαγγελματικών κλάδων και κοινωνίας.

Θα πρέπει να υιοθετηθούν με μεγάλη προσοχή και κατανόηση όλες οι πολιτικές αποφάσεις, πρακτικές και εργαλειοποίησης της χρηματοδότησης, εγκατάστασης και υιοθέτησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και του Διαδικτύου Τεχνικής Νοημοσύνης το ταχύτερο δυνατό ούτως ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις του κράτους-επιχειρήσεων-επαγγελματικών κλάδων-πολιτών.

Μια τέτοια επιτυχία θα προωθήσει ην ανάπτυξη, τα κίνητρα για επενδύσεις και την προσέλευση ξένων και Κυπρίων νέων επιστημόνων που εξειδικεύονται στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Τεχνικής Διανόησης για να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και νέα Browndrain που θα συμβάλουν σε νέα τεχνολογική εξέλιξη της Κύπρου, απασχόληση και αύξηση του Α.Ε.Π. και ευημερίας των πολιτών.

Θα πρέπει να γίνουν από τώρα οι κατάλληλοι σχεδιασμοί προγραμμάτων εκπαίδευσης – κατάρτισης νέων σχολικών μονάδων με τους κατάλληλους εξοπλισμούς και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό για να μπορέσουν οι άνεργοι να εισέλθουν στον στίβο της επιβίωσης, της πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας.

Επειδή αυτή η τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα θα πρέπει σαν ανθρωπότητα να αφουγκρασθούμε τα ερωτήματα που τίθενται μπροστά μας ως προς την πορεία μας στο μέλλον, την επιβίωση, απασχόληση, την κυβερνοασφάλεια στο κράτος, και επιχειρήσεις και στους ίδιους του πολίτες, τη διασφάλιση και προστασία των συνταγματικών κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων για να μην επανέλθουμε σαν πολίτες – κοινωνίες και χώρες σ’ ένα νέου τύπου ολοκληρωτισμού και ανισοτήτων μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και του Διαδικτύου Τεχνικής Νοημοσύνης.