Ο Γιάννης Πεγιώτης γράφει για τη Ρήνα Κατσελλή.

Επιστρέφω στις περιπέτειες της ανάγνωσης. Κάνουμε αρχή με τη Ρήνα Κατσελλή και το θαυμαστό της ερευνητικό έργο των τελευταίων δεκαετιών. Επικοινωνούσαμε κυρίως τηλεφωνικά και με τον παλαιό τρόπο τον επιστολικό ανταλλάζοντας βιβλία και ευρήματα. Για το βιβλίο της για τον Κώστα Μυράνθη είχαμε μιλήσει εκτενώς από πριν λόγω της έντονης σύνδεσης του Μυράνθη με το νεαρό συγγενή του ποιητή Γιάννη Κ. Παπαδόπουλο.

Η Ρήνα Κατσελλή ως ερευνήτρια και συγγραφέας ερευνητικών βιβλίων μας δίδαξε τις τελευταίες δεκαετίες πως μπορεί να υπάρξει σοβαρή αρχειακή έρευνα και έρευνα πεδίου και σοβαρή εργασία με συνεντεύξεις και μακράν των σπουδαστηρίων και των πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων.

Χάσαμε σίγουρα μια σημαντική συγγραφέα και μια εργάτρια στην ανάδειξη της παράδοσής μας και της ιστορίας του τόπου μας. Μια γραφίδα μαχητική στην υπόμνηση της Κερύνειας ως οράματος επιστροφής και δικαίωσης των ανθρώπων της .Για το σημαντικό της έργο έγραψαν δίκαιους και αναλυτικούς επαίνους ο Σάββας Παύλου και ο Κωστής Κοκκινόφτας που την στήριζε πάντα και συνεργαζόταν και συνομιλούσε μαζί της συστηματικά και εποικοδομητικά.

Τελειώνοντας είναι καθήκον μας να μαρτυρήσουμε πως η Ρήνα Κατσελλή συνέχιζε για δεκαετίες να επιμένει και να αγωνίζεται για το βιβλίο, τα εκδοτικά πράγματα στην Κύπρο, για την ανάγκη πολιτικών και δράσεων και πρωτοβουλιών για την επιστροφή των βιβλιοθηκών και του βιβλίου στη ζωή των Ελλήνων της Κύπρου κόντρα σε μια ελίτ εχθρική στη μελέτη, την εμβάθυνση και την άνθηση της ανάγνωσης…

Μια αγωνιστική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη βιβλιοθηκών και φιλαναγνωσίας στην Κύπρο θα είναι το καλύτερο της μνημόσυνο.

Η συνέχεια του ανιδιοτελούς ερευνητικού της δρόμου από ελεύθερους ερευνητές και ιστοριοδίφες θα αναπαύει την ψυχή της στις σκηνές των δικαίων όπου ταξιδέψε η αγαπητή ηρωίδα γυναίκα της Κερύνειας μας.